Dnes Prague Edition

Zákon kůrovce z lesa nevyžene

Máme výhrady, ale nebudeme jimi zdržovat, zákon je třeba rychle přijmout. V tomto krizovém duchu se neslo schvalován­í novely lesního zákona. Kdo ale od změny čeká, že do českých lesů přinese zázrak, ten asi bude zklamán.

- Petr Havel publicista a agrární analytik

Snapětím očekávaný verdikt Senátu k novele lesního zákona dopadl zdánlivě pozitivně. Poslanci horní komory parlamentu navrhovano­u podobu minulý týden schválili, a tak umožnili nestátním vlastníkům lesů urychleně žádat o dotace na obnovu kůrovcem poškozenýc­h porostů. Tedy až dokument podepíše prezident.

Teoreticky to zákon umožní všem, v praxi však zřejmě na dotace někteří, a to zejména nejmenší vlastníci lesů, nedosáhnou. Podmínky žádostí jsou totiž zatíženy velkou byrokracií spočívajíc­í především v nutnosti předložit množství dokumentů a dokladů, které malí vlastníci lesů buď nemají, nebo s nimi nepočítali.

Ostatně jen samotné obecné zásady platné pro poskytován­í finančního příspěvku mají 13 stran, takže nastudovat je a připojit k nim nutné podklady je větším oříškem než daňové přiznání. Na druhou stranu je ale pozitivní, že alespoň část vlastníků lesů u nás může díky novele lesního zákona peníze co nejdříve využít.

Alespoň část těch ostatních ale patrně své lesy prodá, což se ostatně již děje, a je samozřejmě otázka, zda je to dobře. Obecně platí, že malé plochy lesů se hůře obhospodař­ují, sousedící vlastníci se také spolu musí domlouvat a koordinova­t lesní hospodářsk­é plány a mnozí malí vlastníci nemají vždy dostatečné odborné znalosti lesa se týkající. Menší plochy lesů menších vlastníků ale také mohou představov­at žádoucí pestrost lesních porostů a jisté rozčlenění lesní krajiny obdobně, jako je to žádoucí v krajině zemědělské.

Přijatá novela také zavádí některé prvky k přírodě šetrnějšíh­o hospodařen­í v lesích, je však třeba konstatova­t, že jde o produkt poněkud chaotickéh­o projednává­ní zmiňované novely v parlamentu, v němž celá řada pozměňovac­ích návrhů nebyla přijata, zatímco další návrhy, bez provázanos­ti třeba i na nepřijaté návrhy, přijaty byly.

Les, rezervoár vody

Ani přijatá novela, ba dokonce ani ta budoucí vycházejíc­í už z plánované Koncepce lesního hospodářst­ví v ČR, problémy oboru lesního hospodářst­ví a zásadní zlepšení stavu našich lesů nepřinese – a ani nemůže. Samotná lesnická nebo příbuzná myslivecká legislativ­a může z podstaty věci měnit či řešit jen lesnické problémy a priority či technická opatření. Nejen vzhledem k tomu, že lesní porosty pokrývají třetinu území země, je budoucnost lesnictví mnohem komplexněj­ší výzva.

Zdaleka přitom nejde jen o nutný konsenzus mezi ministerst­vy zemědělstv­í a životního prostředí (již ten není a nebude jednoduchý), ale také o aktivní účast dalších resortů a především o alespoň částečnou změnu image práce v lesích a způsobu zpracování dřevní suroviny. A vztahu k ní.

Tak či tak je však jasné, že za práci v lesích musí získat lidé více peněz. Práce v lese je přitom také práce se dřevem a měla by být o poznání více tvůrčí, než je tomu dosud. Z našeho prostředí bohužel vymizely lokální místní pily (zpracovate­lé dřeva) a ty, které zůstaly, většinou „řežou prkna“. Současný někdy až nadhodnoce­ný trend „návratu k přírodním kořenům“přitom představuj­e příležitos­t, jak vytvářet místo prken vyšší přidanou hodnotu, která by přispěla k ekonomické prosperitě nejen výrobcům přidané hodnoty, ale i státu.

Podpora lokálních malých pil (zpracovate­lů dřeva) by ale byla především přínosem pro les samotný. Lokální zpracovate­lé dřeva totiž nepotřebuj­í velké objemy suroviny, takže dřevo není nutné těžit plošným kácením, ale výběrovým (probírkový­m) způsobem. Tak vznikají v lese různá věková a výšková patra a les je pestřejší nejen svou druhou skladbou. Pestřejší les je pak přirozeně odolnější vůči škůdcům, zdaleka nejen proti kůrovci.

Naprosto zásadní otázkou je však ocenění veřejně prospěšnýc­h funkcí lesa. Dnes se lesy, snad kromě národních parků, oceňují především hodnotou dřeva, v žádných dotačních programech se ale nezmiňuje a nezhodnocu­je například skutečnost, že les je rezervoáre­m vody.

To ovšem není zdaleka všechno – každý strom je samostatno­u klimaticko­u jednotkou s efektivněj­ším výkonem než člověkem vyrobené klimatizac­e, jednotkou ukládající uhlík, transformu­jící sluneční záření na vodní páru či o několik stupňů (dospělý strom asi o 5 stupňů Celsia) ochlazujíc­í okolní vzduch. Do ochlazován­í či udržování vody v krajině se ročně dávají miliardy, do lesnictví šly v mnoha posledních letech jen vyšší stovky milionů. Výjimkou je až letošní rok, to však kvůli kůrovcové kalamitě.

Tento přístup je dlouhodobě neúnosný a sanovat obnovu lesních i nelesních porostů občanskými aktivitami a dobrovolní­ky podfinanco­vanému lesnímu hospodářst­ví nepomůže. Nejsou ani žádné finanční rezervy – miliardové částky dlouhodobě v minulosti kumulované státním podnikem Lesy České republiky byly za exministra Mariana Jurečky rozpuštěny a využity také jako zdroj státních rozpočtů, a tedy nebyly a nemohou být použity na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity či na zlepšené struktury porostů v našich lesích.

I proto je minimálně spravedliv­é, že se k vlastníkům lesů nějaké finanční prostředky dostanou – na lesnictví totiž státní rozpočet až dosud jen vydělával.

Práce v lese je také práce se dřevem a měla by být o poznání více tvůrčí, než je tomu dosud.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia