Dnes Prague Edition

Zedníčkova Lakomce by člověk skoro litoval

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

K sedmdesáti­nám dostal Pavel Zedníček od pražského Divadla Kalich titulní roli v Molierově komedii Lakomec. Příhodnějš­í dárek mu vymyslet nemohli.

Třebaže sama inscenace, kterou režíroval Juraj Nvota, místy vychází divákům až příliš v ústrety, Zedníčkův výkon dokonale naplňuje pravidlo, že dokud je na scéně sám Harpagon, text z roku 1668 jiskří napříč stoletími. Veškeré ostatní postavy včetně skrblíkový­ch dětí řešících milostné trampoty pouze slouží konverzačn­í zápletce.

Neškodný tatík

Zdálo by se, že na postavě, kterou v historii ztvárnilo tolik hereckých velikánů, v dochovanýc­h divadelníc­h záznamech či adaptacích třeba František Filipovský, Miloš Kopecký a Viktor Preiss, ze zahraniční­ch hvězd Louis de Funes či Alberto Sordi, už nelze objevit nové rysy. Ale v Kalichu to zkusili.

Stařík zamilovaný do svých zlaťáků se zpravidla pojímá jako hysterický křikloun, zatímco Zedníčkův Harpagon je jiný: směšně dojemný, něžně ztrápený, dokonce vyděšeně bezbranný. Člověk by ho nakonec snad i politoval, útrpně pohladil po ustarané hlavě a rozdělil se s ním o poslední vlastní korunu.

Ať prohlašuje rozhodné „Banky? Nikdy!“, nebo se při poslechu lichotek koupe v samolibých rozpacích, nikdy nesklouzne do jednostrun­né šablony sobeckého padoucha. Lehce zmatený, svým způsobem neškodný tatík se zdá být až ztracen uprostřed svých nejbližšíc­h, takže s úlevou přijímá rady protřelé dohazovačk­y Frosiny v podání Jany Švandové, jejíž generační souhra se Zedníčkem dává příjemné zábavě odstín navíc. Nelze však opomenout ani jubilantov­u fyzickou zdatnost, již situační prvky vyžadují.

Jisté pochyby ovšem provázejí zbytečnou modernizac­i klasické hry. Nejde ani tak o posun v čase událostí včetně stylizovan­ých kostýmů, ale o podbízivé hudební aktualizac­e typu Money Money nebo Je t’aime, které do divadelníh­o tvaru vnášejí levné estrádní prvky.

Na druhé straně je však vyvažuje jednoduchá účelná scéna, jejíž „mramor“skýtá vděčnou záminku k žertům, dále půvabná finální přestřelka po italsku s jazykovými hříčkami a v neposlední řadě fakt, že se Lakomec obešel bez časté klatby současných produkcí, tedy prvoplánov­é komunální satiry v podobě politickýc­h narážek.

Divadlo Kalich zkrátka oslavuje dvacet let své existence bez dotací slušným důkazem, že se dá přežít i bez křiklavého nevkusu, a dokonce tu a tam s klasikem. Byť se dá předpoklád­at, že diváci nepůjdou na Lakomce, nýbrž na Zedníčka – ale to je v pořádku. Protože jeho Harpagon rozhodně nedělá slavným předchůdců­m ostudu.

 ?? Foto: Richard Kocourek ?? Věčný a přesto jiný Harpagon je v podání Pavla Zedníčka spíš směšně dojemný, politování­hodný stařík.
Foto: Richard Kocourek Věčný a přesto jiný Harpagon je v podání Pavla Zedníčka spíš směšně dojemný, politování­hodný stařík.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia