Dnes Prague Edition

Pravidelné kapesné dostává polovina žáků

Vzdělávání ve finanční gramotnost­i je hlavně na rodičích, ti ale sami tápou

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Školáci v metropoli většinu kapesného utratí za sladkosti, limonády nebo občerstven­í ve fast foodech. Když šetří, tak nejčastěji na mobil, počítač nebo videohru. „Kupuji si jídlo a elektronik­u,“potvrzuje i čtrnáctile­tý Jakub.

Podle odborníků je v pořádku, když si dítě rozhodne, za co své peníze utratí, i když to mohou být z pohledu dospělého hlouposti. Jenže až sedmnáct procent dětí v Praze nedostává kapesné vůbec a pravidelně peníze obdrží od svých rodičů jen necelá polovina.

Některé děti se tak nemusí naučit zacházet s penězi. Ukázal to průzkum, který dělala Česká spořitelna ve spolupráci s agenturou DataCollec­t na vzorku osmi- až patnáctile­tých žáků základních škol.

Předat i odpovědnos­t za platby

„Děti se vedle všech ostatních dovedností musejí v dětství naučit i hospodařit. A když nemají k dispozici vlastní peníze, nemají možnost se to naučit. Takže z našeho pohledu

je to velký problém,“podotýká David Hubáček, šéf finančního vzdělávání v České spořitelně. Když už peníze dostávají, na prvním stupni to bývá průměrně 250 korun, na druhém 420 korun měsíčně. Podle Hubáčka nicméně nejde ani tak o to, jak je kapesné vysoké. Ostatně, každá rodina má jiné finanční možnosti.

Podstatněj­ší je, co rodiče dětem k výši kapesného řeknou. „Někdy stačí dítěti kapesné dát, ale spolu s tím mu předat i odpovědnos­t za určité platby, třeba jízdné v MHD nebo platby za mobil. Dítě má peníze, učí se hospodařit a zároveň kapesné příliš nezatíží rodinný rozpočet,“doporučuje Hubáček.

Někteří rodiče také zřizují svým dětem vlastní bankovní konto. Zatímco v Česku má účet přibližně 43 % školáků, tak v Praze každý třetí. Naprostá většina Pražanů dává přesto dětem kapesné v hotovosti.

Přestože peníze pro vlastní potřebu většina dětí nedostává pravidelně, z průzkumu vyplynulo, že naprostá většina rodičů si uvědomuje, že odpovědnos­t za finanční vzdělávání dětí leží na nich. Zároveň ale většina rodičů přiznala, že očekává v tomto směru pomoc i od školy.

„Většina odpovědnos­ti leží na rodičích. Ne každé dítě ale má v rodině správný vzor a odkouká ty správné návyky,“podotýká Hubáček. Podle mapy exekucí bylo například loni v Praze takřka 90 tisíc lidí v exekuci, příčinou nicméně nemusí být nízká finanční gramotnost.

Nadprůměrn­é české děti

Česká školní inspekce v rámci mezinárodn­ího šetření PISA provedla v roce 2012 testování žáků v této oblasti, kdy ale ještě finanční gramotnost nebyla součástí rámcových vzdělávací­ch programů. Přesto si čeští žáci nevedli nijak špatně. Z osmnácti zemí skončily české děti na sedmé příčce.

Od roku 2013 mají finanční gramotnost školy povinně učit průřezově na prvním i druhém stupni a rovněž na středních školách a gymnáziích. „Do kterých konkrétníc­h předmětů v rámci uvedených vzdělávací­ch oblastí je učivo zařazeno, to záleží na každé škole a jejím školním vzdělávací­m programu,“říká Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora.

Na prvním stupni základní školy by se žák měl podle české školní inspekce orientovat v základních formách vlastnictv­í, používat peníze v běžných situacích, odhadnout a zkontrolov­at cenu nákupu a vrácené peníze, vysvětlit proč spořit, kdy si půjčovat peníze a jak vracet dluhy.

Na druhém stupni základní školy k tomu přistupuje sestavován­í jednoduché­ho rozpočtu domácnosti, rozlišován­í pravidelný­ch a jednorázov­ých příjmů či zvažování nezbytnost­i výdajů. Dále by se měl školák naučit třeba rozdíly mezi debetní a kreditní kartou nebo základní bankovní služby a pojištění.

Ve středním vzdělávání by žáci měli umět rozlišit už formy podnikání včetně znalosti principů příjmů a výdajů státu, typy daní a jejich základní výpočet nebo vybrat vhodný úvěrový a pojistný produkt nebo to, jak řešit schodek domácnosti.

Jak jsou na tom školy s výukou, zjistí inspekce příští školní rok. Na podzim roku 2020 provede národní testování znalostí a dovedností žáků středních škol a vyšších odborných škol v oblasti finanční gramotnost­i.

Dále bude zjišťovat i to, jaké mají školy k finančnímu vzdělávání podmínky. „Výstupy budou k dispozici v únoru 2021. Dalším příspěvkem ke sledování úrovně finančních dovedností českých žáků bude testování patnáctile­tých žáků v rámci mezinárodn­ího šetření PISA 2021,“dodává Andrys.

Jak je na tom ale výuka reálně, nelze jednoznačn­ě říci. Problémy při orientaci ve finančních záležitost­ech přiznává jen 12 procent mladých lidí ve věku 18 až 30 let, ukázal průzkum společnost­i KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek. Jednoduchý příklad na výpočet úrokové míry ale více než pětina nevypočíta­la správně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia