Dnes Prague Edition

Nevídaný obrat! Sparta šokovala Brno

- Foto: ČTK

Gól z poslední střely

Boj o vedení v extralize vyhráli hokejisté pražské Sparty nad Kometou Brno. Ač prohrávali 1:4, zápas otočili na 5:4.

Heslo, se kterým se vrací mezi extraligov­ou špičku, včera dlouho vyznívalo nepatřičně. Spartu padesát minut brzdila účelně hrající Kometa. Zbzrdil ji i výpadek ve druhé třetině, při němž jí brněnští hokejisté za pět minut nasázeli tři góly.

Ještě deset minut před koncem v bitvě o čelo extraligy ztrácela 1:4. Ale nakonec platilo: Nezastavíš! „Hráli jsme dobře celý zápas a věděli jsme, že se může chytit jedna střela, která se soupeřem zamává,“líčil sparťanský útočník Vladimír Růžička. „Ve finále jsme se vlastně drželi našeho hesla.“

Skvostný obrat na 5:4 dokonala patnáct sekund před koncem utkání!

Sparta se po strhující podívané vyšvihla po čtvrtině základní části na první místo extraligy. „Čeká nás ještě spousta zápasů,“upozorňova­l Růžička. „Je hezké kouknout se na tabulku, ale vlajky bych nevyvěšova­l.“

To skutečně ne. Zároveň do reprezenta­ční pauzy mohou jít sparťané s klidem a optimismem.

Slovo Sparta u fanoušků soupeře v předchozíc­h sezonách spíš než respekt a strach vzbuzovalo posměšky. Podobně jako její fotbalová sestra se poslední dobou ani nepřiblíži­la k úspěchům z historie i nedávných let.

A ačkoli se hokejová Sparta několikrát dovedla nadechnout a přišlo chvilkové vzkříšení, následoval­a hned skepse.

Teď by to mohlo být jiné. Za Spartou stojí fanoušci. Klub má nejvyšší návštěvy v extralize a včera (s velkým přispěním brněnských příznivců) 14 578 diváků stanovilo rekord aktuálního ročníku. „A ti snad odcházeli domů spokojení,“prohodil Růžička.

O vítězích a úšpěšných se rozhodne v jarním play off, teď však Sparta platí za jeden z nejpozoruh­odnějších souborů, který i proti silné Kometě svede až zázračný obrat. Má nejlepší ofenzivu v lize, která je rozvrstven­a do všech lajn. „V Česku máte rádi čísla, kdo je první, nebo druhý,“podotkl trenér Uwe Krupp. „Ale nejde o číslo, jde o to, jestli hráč dodržuje taktiku.“

Německý kouč narážel na Růžičku, jehož si v našlapanýc­h lajnách mohl dovolit skrýt až do čtvrtého útoku. A centr čtvrté lajny včera dvěma góly nakopl Spartu.

Vítězný gól dal David Tomášek. Na 4:4 srovnal zase Michal Řepík. Oba reprezenta­nti, kteří se dnes budou hlásit na srazu národního týmu před turnajem Karjala. I v minulé sezoně se Sparta dokázala na podzim vyhoupnout na první příčku, mizerné výkony, série zranění a proher ji však srazila do průměru. I teď občas hra drhne, Sparta má ovšem daleko zkušenější tým než loni. Z Prahy se přes léto opět stala lákavá extraligov­á adresa, kam i po startu soutěže dál proudí poměrně zajímavá jména. Bek Jurčina nebo rychlík Tomášek zapadli, i díky nim má Sparta z posledních dvanácti zápasů jedenáct výher. Ačkoli kouč Krupp nebo manažer Ton mohou týmu vyčítat nevyrovnan­é třetiny, tenhle tým zatím baví a dokazuje, že má velkou vnitřní sílu.

Na startu extraligy sázela Sparta hromadu gólů, haprovala však defenziva. V současnost­i obrana působí pevněji, jenže po celý zápas, což dokázal i včerejšek. „V šatně se mi po druhé třetině nelíbilo skóre (1:3), ale líbilo se mi, jak hráči pracují,“popisoval Krupp.

Na rozdíl od minulého ročníku Sparta také nemá jistou jedničku v brankovišt­i. Machovský se točí se Sedláčkem, ale tradičnímu klubu to zatím vadit nemusí. Pohled na tabulku poslouží jako pádný důkaz. „Když budeme hrát dobře, budu spokojený i se čtvrtým nebo pátým místem,“podotýká Krupp. „Někdy jste odměněni a někdy ne. Sezona je dlouhý proces, ve kterém se chceme zlepšovat.“

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Reklama na extraligu Utkání Sparty s Kometou nabídlo zápletku, devět gólů i velký obrat. Vítěznou branku dal David Tomášek (vpravo).
Foto: ČTK Reklama na extraligu Utkání Sparty s Kometou nabídlo zápletku, devět gólů i velký obrat. Vítěznou branku dal David Tomášek (vpravo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia