Dnes Prague Edition

Šmejdi na telefonu

Nová past na seniory – kvůli televizní nabídce utratí tisíce, nedostanou za to nic

- Karolina Bulisová Anna Brzybohatá

Drahé šperky zlevněné na zlomek ceny či zdánlivě jednoduché hádanky slibující vysoké výdělky – i to je současná televizní nabídka. Nová forma teleshoppi­ngu už má i své vlastní vysílací kanály. Cílová skupina jsou hlavně starší lidé. Jenže je to past. Během pár minut mohou přijít o tisíce korun, aniž za ně cokoli dostanou. Odborníci to označují za nekalou praktiku.

„Abyste neřekli, já vám udělám definitivn­ě poslední nabídku, jo? Já vám dám rovných kulatých krásných pět tisíc. Buď teď hodně rychle vezmete do ruky telefon, abyste se zapojili do hry či posílili pozici, anebo se můžete dívat na to, jak se na obrazovce za malou chvíli objeví správné odpovědi,“láká moderátork­a televizní soutěže diváky, aby volali do studia a docela jednoduše zkusili vyhrát peníze – stačí uhádnout tajenku nebo najít pár rozdílů mezi obrázky.

Na problém narazí soutěžící hned v začátku, protože je těžké se do studia k moderátorů­m vůbec dovolat. To na vlastní kůži poznala i šedesátile­tá Marie T. Při sledování televize ji zaujala soutěž, kdy měla z padesáti obrázků býků vybrat tři, které se liší. Rozdíly našla, jenže na druhé straně sluchátka nebyl nikdo, komu by správnou odpověď mohla říct.

„Myslela jsem, že v televizi nemůžou být žádné šmejdoviny, tak jsem volala, protože jsem ty rozdíly viděla. Celkem jsem to zkusila čtyřiatřic­etkrát, ale buď to jen zvonilo, nebo se mi ozval hlas z automatu s pořadovým číslem. To už mi přišlo divné, protože bylo pokaždé jiné, tak jsem to dál nezkoušela,“popisuje Marie, které ještě po několika hodinách na mobil přišla zpráva: „Dekujeme, ze s nami hrajete. Vase cislo je 19295. Volejte a hrajte dale!“

V soutěži byla výhra pět tisíc korun, Marie T. provolala skoro tři a půl tisíce.

„Jsem pitomá. Že to stojí 90 korun za minutu, jsem neviděla, neměla jsem brýle,“svěřuje se.

Jsem pitomá.

Že to stojí 90 korun za minutu, jsem neviděla, neměla jsem brýle.

„Jde o vidinu rychlých peněz. Každý chce slevu, dobrou koupi či vyhrát v loterii. Starší lidé se na to častěji chytají proto, že chtějí bonus k nízkému důchodu. Takhle si mohou přilepšit a televizi navíc věří,“říká Jan Lorman z neziskové organizace Život 90, která se seniorům věnuje.

Zasoutěžit si zkusila i MF DNES. Zkušenost byla stejná jako u Marie T. Telefon zvedl automat, který hlásil pořadové číslo. Dostat se do studia? Nemožné ani po dlouhých šesti minutách.

Další, zdánlivě jednoduchá soutěž je hledání slov. Například TV Rebel odvysílala relaci, kde moderátork­a hledala ve změti písmen slovo, které označuje povolání. Správná odpověď nakonec zněla „přeskař“. Dávno zaniklá profese. V tajence se však odpovědí dalo najít daleko víc. A to podle právníků může být nekalá obchodní praktika.

„K těm dochází často u soutěží, kde neexistuje jedna objektivně správná odpověď a není vlastně vůbec možné dosáhnout výhry. Cílem pak je obvykle lákání diváků na volání do soutěže za velmi drahou minutovou sazbu bez jakékoliv šance na výhru,“vysvětluje právnička Andrea Pavelcová.

Kolik takových linek je v provozu, české úřady nevědí. Statistiku si totiž nevede Česká obchodní inspekce (ČOI) ani Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ). Ten dokonce ani není jejich zřizovatel­em. „Linku s prémiovým voláním pořídíte přes provozovat­ele audiotexto­vých služeb,“uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Drahé šperky, velké slevy

Nicméně v televizi čeká ještě další past. Živě vysílaný teleshoppi­ng, který nabízí údajně drahé šperky zlevněné o desítky procent. Třeba takový stříbrný prsten s topasy. Cena dle moderátora přes 18 tisíc korun. Cena pro diváky tři tisíce.

„Dlouhodobě a úzce spolupracu­jeme s naším partnerem a výrobcem šperků v Indii, zboží vyrábí přímo pro nás. Naše ceny neobsahují překupní marže ani náklady za provoz kamenných obchodů, stejně tak jako výdaje za marketing,“vysvětlil MF DNES po mailu razantní snížení ceny tým TV Klenot. Podpis konkrétníh­o člověka chyběl.

Sedmaosmde­sátiletý Jaroslav Šlachta patří k těm, kterého podobná nabídka v televizi oslovila. „Zalíbily se mi náušnice. Původně stály přes sedm tisíc, slečna v televizi je zlevnila o víc než pět tisíc korun,“popisuje. Objednal hned dva páry. Když mu šperky poštou přišly, vypadaly laciněji než v televizi. I tak je daroval vnučkám. „Měl jsem radost z výhodného nákupu. Po dvou měsících ale vnučka přišla s tím, že se z náušnic sedřela barva.“

Zkusit zboží reklamovat se však nepokusil. Prý že televize garantuje vrácení peněz pouze do třiceti dní. A také se styděl. Nechtěl rodině přiznat, kde ke šperkům přišel. „Ve stáří si lidé chtějí připadat platní a udělat radost blízkým. A když je to ještě oslazeno balamucení­m o jedinečné nabídce, je pro ně těžké odolat. Dnes se to jen neděje na předváděcí­ch akcích, ale doma v obýváku se vším na dosah,“popisuje Jan Lorman ze Života 90.

Jelikož jde o obsah vysílaný televizí, spadá pod kontrolu Rady pro rozhlasové a televizní vysílaní (RRTV). „Monitoring teleshoppi­ngových bloků provádí rada jak v rámci vlastní kontrolní činnosti, tak na základě diváckých stížností. Těch přijde několik desítek ročně,“uvádí předseda RRTV Ivan Krejčí.

Napálení lidé, s nimiž redakce hovořila, se podivují, že je taková forma televizníh­o vysílání vůbec povolena. „Samotný teleshoppi­ng jako takový je právně v pořádku. Aby proti němu šlo zakročit, musí být jeho obsahem, způsobem vysílání nebo provedením porušen zákon,“podotýká právnička Andrea Pavelcová.

Šperky 24 hodin denně

V Česku vysílá teleshoppi­ng celý den zatím pouze TV Galerie, a to od loňského listopadu. Diváci na ní mohou sledovat bloky s prodejem bižuterie pod názvem Klenot TV. Právě Klenot, který spadá pod maďarského prodejce šperků Emporia Style, však usiluje o vlastní vysílací licenci.

Dostat ji není příliš těžké. „Pokud žadatel splní všechny zákonné předpoklad­y, Rada licenci dát musí. RRTV uplatňuje presumpci neviny. Nemůže předjímat, jaký konkrétní obsah bude na programu vysílán,“vysvětluje Krejčí.

Kromě toho své pořady, tedy živá i předtočená vysílání, prezentuje TV Klenot i na stanicích televize Barrandov. Pro ten je teleshoppi­ng dalším zdrojem příjmu. „Jsme soukromá televizní stanice, je tedy logické, že se snažíme o maximální monetizaci vysílacího času,“říká mluvčí TV Barrandov Marie Opálková.

Nicméně právě Barrandov měl s obsahem TV Klenot již v minulosti problém. RRTV mu letos v dubnu udělila pokutu 200 tisíc korun. Na stanici Kino Barrandov se objevilo vysílání, které diváky přesvědčov­alo, aby si pořídili „terapeutic­ký prsten“odstraňují­cí tělesné i duševní choroby. Podle slov moderátork­y prsten například řeší bolesti hlavy. Zákon však zakazuje, aby se ve vysílání objevovala „obchodní sdělení, která podporují chování ohrožující zdraví“. Rada za porušení této povinnosti uložila Barrandovu pokutu ve výši 200 tisíc korun.

Barrandov však obsah teleshoppi­ngu příliš nereguluje. „Za tuto formu komerční komunikace zadavatelé platí, tak není ambicí žádné ze stanic aktivně vstupovat do jejich produktové nabídky. Se zadavateli aktivně komunikuje­me, snažíme se jim poradit se spotřebním chováním našich diváků, ale stále platí, že jde o klasické zadavatele,“podotkla Opálková.

Nový úřad?

Že jde o problém, který zasahuje velký počet lidí, si uvědomují i politici. Podle poslance Patrika Nachera (za ANO) je řešením osvěta, o tu se mají starat zejména klasická média. Zároveň je však pro zřízení kontaktníh­o místa, které by poškozeným radilo, na jaké úřady se obracet.

„Něco ve stylu linky 112, kam člověk v nouzi zavolá. Tam by byl odkázán na konkrétní úřad,“vysvětluje Nacher. Legislativ­a je podle něj v pořádku, jen je potřeba ji více dodržovat. „S tím souvisí také jednání a důslednost státních zástupců, kteří by měli od ministryně Benešové v budoucnu dostat metodický pokyn, jak se případům v oblasti ochrany spotřebite­le věnovat,“uzavírá.

95 Kč Na tuto částku se může běžně vyšplhat cena za minutu volání do televizní soutěže.

80 % Až o tolik procent padají během vysílání ceny nabízených šperků...

200 tis. je výše pokuty pro TV Barrandov za teleshoppi­ng s „léčivým prstenem“.

3,5 tis. Tolik se dá běžně provolat na telefonní lince do soutěže, a přesto se nedovolat do televizníh­o studia.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Dnes od 12.00 jen na Rádiu Impuls
Foto: Shuttersto­ck Dnes od 12.00 jen na Rádiu Impuls

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia