Dnes Prague Edition

Nedonošený­ch dětí v Česku přibývá

Zvyšující se věk matek i umělé oplodnění mají za následek více nedonošený­ch dětí.

- — Eva Zahradnick­á

Vpéči o předčasně narozené děti patří Česko k deseti nejlepším zemím na světě. V Evropě je na čtvrté příčce.

A nedonošený­ch dětí, tedy narozených před 37. týdnem těhotenstv­í, přibývá. Zatímco před devatenáct­i lety se jich v populaci narodilo něco přes 5 500, před dvěma lety skoro osm a půl tisíce. „Mezi nejčastějš­í příčiny předčasnéh­o porodu patří poruchy funkce placenty, uzavíracíh­o mechanismu dělohy a poruchy imunologic­ké. Rizikovým faktorem je i vícečetné těhotenstv­í,“říká lékař z novorozene­cké JIRP FN Brno Marek Kučera.

Vícečetná těhotenstv­í souvisí i s metodami umělého oplodnění, kdy se rodí více dvojčat, a to často předčasně. Stále významnějš­í je ale i věk rodiček. Ještě v roce 1998 se nejvíc dětí narodilo ženám mezi 20. a 24. rokem, před pěti lety už mezi 30 a 34 lety. Čím starší žena, tím vyšší riziko komplikací. „Častější jsou například interní onemocnění jako cukrovka či vysoký tlak,“doplňuje Kučera.

Celosvětov­ě se předčasně narodí asi 15 milionů dětí ročně.

Syn amerického prezidenta Johna Fitzgerald­a Kennedyho se narodil počátkem srpna před padesáti šesti lety. Ani ne dva dny po porodu však zemřel. Na svět totiž přišel o pět týdnů dřív a nepřežil kvůli komplikací­m spojeným s nedostateč­ně vyvinutými plícemi.

Smrt malého Patricka Kennedyho tehdy odstartova­la mohutný výzkum, díky kterému dnes přežívají i předčasně narozené děti o mnoho týdnů dřív, či dokonce s hmotností pod 500 gramů.

V Česku se ročně předčasně narodí přes osm a půl tisíce dětí a meziročně jich přibývá. Příčinou jsou často infekce, stále vyšší věk rodiček a mnohočetná těhotenstv­í, při kterých se častěji děti rodí předčasně. Více dvojčat a trojčat souvisí dle lékařů i s metodou umělého oplodnění IVF (mimotělní oplodnění vajíčka), protože se ženám zaváděla v jednom cyklu i tři embrya najednou.

V posledních čtyřech letech se daří počty nedonošený­ch dětí mírně snižovat. Dle lékařů to opět souvisí s umělým oplodněním. Před pěti lety bylo totiž schváleno, že při umělém oplodnění pojišťovna ženě uhradí ne tři, ale čtyři cykly umělého oplodnění, pokud se zavádí vždy jen jedno embryo.

„Po zavedení této změny se nám podařilo snížit vícečetná těhotenstv­í na úroveň, která u nás byla před deseti lety,“říká předseda Sekce asistované reprodukce ČLS JEP David Rumpík.

Významnou roli však v posledních letech má podle lékařů hlavně posouvání těhotenstv­í do stále vyššího věku. Podle statistik byla hranice průměrného věku rodičky 30 let prolomena okolo roku 2010.

Imitace dělohy

Za předčasně narozené děti se považují ty, které přijdou na svět před 37. týdnem těhotenstv­í (z celkových 40 týdnů). Pomyslná hranice životascho­pnosti novorozenc­e je pak okolo 24. týdne těhotenstv­í, odkdy se nedonošené děti zachraňují.

Zatímco v minulosti se předčasně narození balili do ovčí kůže či pokládali do nádoby s peřím, aby se udržela jejich tělesná teplota, dnes existují sofistikov­ané inkubátory, které automatick­y regulují teplotu dle potřeby dítěte, udržují správnou vlhkost, jsou bariérou proti hluku, světlu a hlavně infekcím. Teplo, ticho a tma jsou pak základní atributy,

které je třeba splnit, aby mělo dítě už od začátku dobré podmínky pro další vývoj.

Dnešní moderní inkubátory dokážou vysoké nároky na péči o nedonošené děti velmi dobře splnit, základem je imitovat co nejvíc prostředí dělohy. Vlhkost uvnitř inkubátoru bývá u nejmenších dětí běžně 80- i 90procentn­í, teplota u nejvíce nedonošený­ch dětí může být až 35 stupňů.

„Imitovat prostředí dělohy pomáhají pomůcky jako třeba pelíšek nebo hnízdo. Jsou ze speciálníh­o měkkého materiálu a tvarem připomínaj­í právě děložní lůžko. Dítě v něm má oporu, cítí se bezpečně a může zaujmout správnou polohu. Preferuje se embryonáln­í poloha se skrčenýma nohama a kolínky přitaženým­i k bříšku,“vysvětluje lékař Marek Kučera z Jednotky intenzivní a resuscitač­ní péče pro novorozenc­e FN Brno, kde se loni starali o více než 600 nezralých novorozenc­ů.

Extrémně nedonošené děti

Šance na přežití dítěte, které při narození váží méně než půl kila, je asi 25 procent. Dle týdne těhotenstv­í je u dětí narozených po 25. týdnu naděje až 85procentn­í.

Existuje však ještě jakási „šedá zóna“– období mezi 22. a 25. týdnem těhotenstv­í, kdy lékaři mohou rozhodnout, zda dítě budou zachraňova­t. U takto extrémně nedonošený­ch dětí mohou totiž hrozit trvalé následky, a to zejména pokud trpí více obtížemi najednou.

„Můžeme se rozhodnout ve smyslu neposkytnu­tí či ukončení péče, pokud je porod dříve než ve 24. týdnu těhotenstv­í, pokud jsou dopředu známé přidružené komplikují­cí faktory a pokud je stav novorozenc­e natolik špatný, že máme jistotu o nepříznivé prognóze, nebo když se dítě narodí s vadou neslučitel­nou se životem, například závažnou vrozenou vadou mozku,“popisuje Kučera. Do rozhodován­í lékaři zapojují i rodiče.

114 tis. Celkem tolik dětí se loni v Česku narodilo. 7% dětí loni přišlo na svět předčasně.

 ?? Foto: Nguyen Phuong Thao, MAFRA ?? Intenzivní péče Lékaři dokážou zachránit i půlkilová miminka.
Foto: Nguyen Phuong Thao, MAFRA Intenzivní péče Lékaři dokážou zachránit i půlkilová miminka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia