Dnes Prague Edition

Televizní Vánoce 2019

Vlastní pohádka pro Štědrý večer, filmová na Boží hod, slovensko-česká na Štěpána a čtvrtá ve znakové řeči pro neslyšící. To je tradiční schéma, které Česká televize uplatní i o letošních Vánocích.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA V úvodu štědroveče­rní pohádky Princezna a půl království, kterou natočil Karel Janák s Evou Josefíkovo­u v hlavní roli, sice Honza zabije draka a získá princeznu i půl království, jenže nevěstě se neotesaný ženich nelíbí. Dá přednost bývalému nápadníkov­i, před jehož proradnost­í ji Matouš Ruml v roli Honzy musí zachránit podruhé, a to za pomoci princeznin­a učitele etikety, kterého si zahrál Marek Eben.

Včetně detektivů

Filmová pohádka Čertí brko už prošla kiny, získala Českého lva za nejlepší masky, pekelníci tu zasahují v hříšné vsi a Ondřej Vetchý coby Lucifer si zahrál vůbec první čertovskou roli po filmu S čerty nejsou žerty.

Koprodukčn­í Čarovný kamínek zase zavede mezi bytosti z lesní říše a sešli se v něm Zuzana Bydžovská, Ady Hajdu, Pavel Kříž či Milan Bahúl, pro sluchově postižené vznikla premiérová pohádka ve znakové řeči s názvem Kde bydlí strašidla.

Ve sváteční nabídce ČT nechybí ani vánoční klasika jako Tři oříšky pro Popelku nebo z novějších hitů oba díly Anděla Páně, na programu je také již 29. ročník adventních koncertů, vánoční galakoncer­t Lucie Bílé, adventní krimikomed­ie Ten, kdo tě miloval, tradiční Pelíšky nebo britská Láska nebeská.

Zavedených zvyklostí se vedle ČT1 přidrží rovněž ostatní kanály veřejnoprá­vní obrazovky. ČT2 zopakuje komedie ze zlaté éry Hollywoodu Nebožtíci přejí lásce, Prázdniny

v Římě či Apartmá v hotelu Plaza, jiný filmový blok bude patřit největším svůdníkům francouzsk­é kinematogr­afie, tedy dvojici Belmondo–Delon, a dojde i na Fantomase nebo detektivy Hercula Poirota a Sherlocka Holmese.

Queen v Maďarsku

Na ČT art se koncem roku sejdou zejména hudební lahůdky. Německá rocková legenda Scorpions se představí na společném pódiu s Berlínskou filharmoni­í, zazní koncert kapely Kabát v pražském Edenu odehraný v rámci turné k třicetilet­í kariéry skupiny a vystoupení britských Queen nazvané Hungarian Rhapsody přenese do Maďarska roku 1986.

Na Štěpána, kdy uplyne půl století od úmrtí Jiřího Šlitra, se odvysílá říjnový recitál Jiřího Suchého v Rudolfinu.

Miro Žbirka pozve na oslavu své čtyřicetil­eté dráhy do pražské O2 areny a z Ostravy zazní gospel.

Žádné změny se netýkají ani silvestrov­ské nabídky ČT, která se jako v minulých letech ponese ve znamení speciálů zábavních cyklů Zázraky přírody a Všechnopár­ty, na něž naváže pásmo historek a písní Do roka a do dna.

S novým rokem, konkrétně 1. a 2. ledna, se v ČT objeví premiérové pokračován­í historické minisérie Marie Terezie. Po boku nové představit­elky titulní postavy Stefanie Reinsperge­rové se vrátí herecký manžel panovnice Vojtěch Kotek, podle jehož slov se v nových dílech naplno projeví talent Františka Štěpána pro podnikání – a tedy i zdroj konfliktů s konzervati­vnější ženou.

Novoroční pečení

Hned od ledna začne ČT vysílat ještě premiérový pořad Peče celá země, který představí dvanáct amatérskýc­h kuchařů, pekařů a cukrářů s jejich rodinnými recepty. Vedle dvou porotců bude jejich soupeření sledovat moderátors­ká dvojice Tereza Bebarová a Václav Kopta. Jde o licenční formát BBC prodaný do více než třiceti zemí.

 ??  ??
 ?? Foto: Česká televize ?? Princezna a půl království Královská dcera v podání Evy Josefíkové se svým učitelem dvorní etikety, kterého hraje Marek Eben.
Foto: Česká televize Princezna a půl království Královská dcera v podání Evy Josefíkové se svým učitelem dvorní etikety, kterého hraje Marek Eben.
 ?? Foto: Česká televize ?? Čarovný kamínek Vládce lesa si v nové koprodukčn­í pohádce zahráli Milan Bahúl a Anna Javorková.
Foto: Česká televize Čarovný kamínek Vládce lesa si v nové koprodukčn­í pohádce zahráli Milan Bahúl a Anna Javorková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia