Dnes Prague Edition

„Nevěřím, že se ke mně odměny dostanou“

-

Stávkuji, protože chci podpořit ostatní učitele, a také proto, že se mi nelíbí, jak současné školství vypadá, říká Lenka Červenková ze Základní školy Za Chlumem v Bilině. Ta má dnes tak jako řada dalších škol v Česku kvůli učitelské stávce zavřeno. Do stávky se zapojila většina jejích kolegů.

Co konkrétně vás na současné situaci ve školství štve natolik, že stávkujete?

Například nerozpraco­vaná inkluze, nadměrná administra­tiva, která nás učitele zatěžuje a brání nám v dalším sebevzdělá­vání, a pak také to, jak jsou učitelé díky vládě i médiím vnímáni v očích veřejnosti.

Jak to myslíte?

Je na nás nahlíženo bez respektu a naše povolání postrádá prestiž a vláda k tomu přidává, když nám slibuje zvýšení platů a pak své sliby neplní. Pak jsou učitelé vnímáni jako ti, co pořád tlačí na zvýšení platů, ale my chceme jen to, aby vláda splnila slib.

Tato stávka je ale o platech, a to konkrétně o tom, kolik z 10 procent navíc má jít do základu platu a kolik na odměny.

Pro nás je samozřejmě důležité, aby ty peníze šly do tarifů. Osobně si nemyslím, že se ke mně peníze slíbené na pohyblivou část platu dostávají, ale to už veřejnost neví.

Stávkuji kvůli těm problémům, o kterých už jsme mluvili, ale samozřejmě stávkujeme i za slibované zvyšování platů. Je jedno, jestli je to 10, nebo 60 procent, nebylo to splněno.

Ministr Plaga považuje stávku za absurdní i kvůli tomu, že od ledna se spouští reforma financován­í, která má mimo jiné zaručit, že peníze na odměny doputují na školy a neskončí v jiné části krajského rozpočtu. Vy mu nevěříte?

Tohle nejsem kompetentn­í posoudit, jsem učitelka a ne úředník. Budu však radši, když půjdou peníze navíc do tarifů, protože tak své peníze dostanu.

Co by se ve školství mělo změnit, abyste neměla důvod stávkovat?

O důležitých věcech bych nechala spolurozho­dovat lidi z praxe. Když se rozhoduje o změně, oslovila bych různé vyučující na školách a ptala bych se, jestli by to podle nich fungovalo.

Které konkrétní problémy byste takto řešila?

Velký problém je například inkluze, to je na dlouhou diskusi a dopracován­í. Například se předpoklád­á, že je dostatek odborníků, ale my nemůžeme sehnat školního psychologa. Na to se mělo myslet dopředu, místo abychom to řešili my za pochodu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia