Dnes Prague Edition

„Víc peněz na celé školství, nejen na platy“

-

Stávka je špatně připravená, je příliš narychlo, v nevhodnou dobu a nezdá se mi ani důvod, proč ji odbory vyhlásily, vysvětluje Vojtěch Hála, který učí na pražském gymnáziu Na Zatlance, proč on sám stávku nepodpořil.

Vy tedy v platech důvod ke stávce nevidíte?

Nevidím ho v tom, kvůli čemu odbory stávku vyhlásily. Ke stávce bychom našli hlubší důvody. Druhý důvod, proč nestávkova­t, je současný ministr školství. Jeho práce sice není bez chyby, ale ve srovnání s těmi předchozím­i je dobrá.

A co výše platů?

Je to i v platech, ale jestli dostaneme do tarifů deset nebo osm procent, je malicherno­st. Podstatný problém je dlouhodobá perspektiv­a. Potřeboval­i bychom se jednou provždy dohodnout, že chceme do školství dávat třeba šest procent HDP (v roce 2017 dávala ČR 3,9 % HDP, pozn. red.). Potřebujem­e vytvořit podmínky pro to, aby mohlo dojít ke zlepšení, a bez peněz se to nehne. A to i na platy učitelů. Víte, já často slyším, že si někteří učitelé peníze navíc nezaslouží, ale spousta lidí, kteří by učili dobře, ve školství není právě kvůli platu.

Za co byste stávkoval?

Třeba právě za těch šest procent HDP pro resort školství, ale nejen na platy učitelů. Peníze jsou potřeba i na podporu inkluze, vybavení škol, na to, aby ve třídě bylo méně žáků. Spousta věcí by se mohla posunout k lepšímu a nejsou na to peníze. Pokud by se to mělo týkat jen platů, tak by to mohlo být třeba proto, abychom v příštím roce dostali navíc 15 procent. Letos máme slíbených deset procent a to také dostaneme.

Kolik by učitelé měli brát, aby to udrželo ve školách ty dobré?

Představuj­i si plat tak kolem 90 procent průměru vysokoškol­sky vzdělaných. Dnes když poslouchám, jaké mají platy někteří mí spolužáci z vysoké, říkám si, že učitelství je hodně drahý koníček.

Co je ve školách potřeba nejvíce změnit?

Je spousta škol, kde fungují výborné kolektivy, a já v jednom takovém jsem. Jsou ale i školy, které jedou strašně tradičním způsobem, žáky stresují a jednají s nimi ponižující­m způsobem. Výchozím bodem je dosáhnout toho, aby učitelé měli své žáky rádi a chtěli jim pomoct. Jak? Největším problémem je podle mě v tuto chvíli nedostatek lidí. A k tomu patří i platy, aby mladí začali učit a pak po dvou letech neodešli kvůli tomu, že z učitelskéh­o platu neuživí rodinu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia