Dnes Prague Edition

Ministr dopravy si nad mýtem umyl ruce

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Vladimír Kremlík se snaží zbavit zodpovědno­sti za další kroky v problemati­cké kauze českého mýta. Ministr dopravy totiž pověřil dalšími pracemi ve veřejné soutěži, která běží už od roku 2017 a nyní hrozí, že se vrátí opět na začátek, své podřízené z Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD).

„ŘSD zabezpečuj­e provozován­í systému výkonového zpoplatněn­í, případnou soutěž na provozovat­ele tohoto systému bude také zabezpečov­at ŘSD,“uvedl pro MF DNES mluvčí ministerst­va František Jemelka.

Ministr se tím sice nezbavil povinnosti prezentova­t kabinetu Andreje Babiše postup v zamotané kauze, kvůli níž Česku hrozí placení miliardový­ch odškodnění, ale jednu výhodu toto řešení přece jen přináší. Na smlouvách a dalších dokumentec­h nebude figurovat jeho jméno. Podepsán pod nimi bude nově jmenovaný šéf státních silničářů Radek Mátl.

Podobné dohadování, čí jméno se objeví na problemati­ckém prodloužen­í správy mýtného systému se společnost­í Kapsch, se už odehrálo před třemi roky. Tehdy ministerst­vo dopravy dohánělo skluz v přípravě soutěže a zároveň potřeboval­o od Kapsche dostat souhlas s tím, že od něj získá detailní informace o fungování systému. Ty totiž resort nutně potřeboval, aby vůbec mohl regulérní soutěž na další správu dálničního poplatku vyhlásit.

Úřad správně tušil, že dodatek ke smlouvě, na jehož základě si Kapsch přišel na dalších pět miliard korun z veřejných rozpočtů bez regulérníh­o výběrového řízení, nezůstane bez trestu. Postup ministerst­va tehdy jako protiprávn­í označil Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže a za porušení českého soutěžního zákona resortu vyměřil milionovou pokutu.

Kromě antimonopo­lního úřadu se však miliardový­m dodatkem zabývala i Evropská komise. Ta do letošního ledna zkoumala, zda kromě českého práva neporušil resort rovněž právo EU. Na zastavení šetření přitom měla vliv skutečnost, že české ministerst­vo svoji chybu napravilo a provozovat­ele pro další desetileté období vybíralo v transparen­tní veřejné soutěži. Po necelém roce je ale situace úplně jiná a ministerst­vo vážně hovoří o potřebě dalšího nestandard­ního rozdělován­í miliard bez soutěže.

Šance, že by se takový postup vešel do zákonných regulí, je ještě nižší než v předchozím případě. Výsledek tendru, na jehož základě začne za necelý měsíc vybírat poplatky od kamionů a autobusů společnost SkyToll, je totiž podle zatím nepravomoc­ného rozhodnutí antimonopo­lního úřadu neplatný.

Pokud rozhodnutí potvrdí i předseda úřadu, musí ministerst­vo během dvanácti měsíců vyhlásit nové řízení a najít v něm nového mýtného správce. A to se podle ministra Kremlíka nedá stihnout.

Tři cesty a řada problémů

Kromě teoretické šance na přípravu a vyhodnocen­í soutěže během zhruba roční doby se Ředitelstv­í silnic a dálnic z pověření ministra zabývá dvěma dalšími cestami. První z nich je výše uvedené vyjednáván­í o správě satelitníh­o mýta s vybraným okruhem uchazečů, druhou variantou je pak možnost, že stát systém vytvořený SkyTollem převezme a bude spravovat sám.

I takové řešení je však spíše teoretické. Jednak na přípravu státních úředníků na novou roli není dost času a jednak tuto variantu neumožňuje smlouva s CzechTolle­m.

Pokud tedy soudy a antimonopo­lní úřad loni uzavřenou soutěž na správu mýta zruší, ministerst­vo bude muset na nezbytně dlouhou dobu najít nového správce bez soutěže. Může sice oslovit více dodavatelů, ale pokud bude vybírat správce již fungující satelitní technologi­e, bude mít jeho tvůrce, konsorcium CzechToll a SkyToll, před ostatními obří výhodu, a tedy největší šanci zakázku získat.

Tradiční argument pro vynechání otevřené soutěže v podobě nedostatku času přitom nejspíš nelze použít. Časovou tísní totiž lze argumentov­at pouze v případě, že si ji úřad nezpůsobil sám, což ministerst­vo stěží obhájí.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Nepřítel čas Ministr dopravy Vladimír Kremlík tvrdí, že pokud antimonopo­lní úřad výsledek tendru na mýto zruší, vyhlášení nové soutěže se do dvanácti měsíců nedá stihnout.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Nepřítel čas Ministr dopravy Vladimír Kremlík tvrdí, že pokud antimonopo­lní úřad výsledek tendru na mýto zruší, vyhlášení nové soutěže se do dvanácti měsíců nedá stihnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia