Dnes Prague Edition

Obaly napovědí, jak je třídit

Recyklační symboly jsou na některých výrobcích k nalezení, jinde ne. Obchody to chtějí změnit

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Uplastové lahve nikdo neváhá, do které popelnice patří. Existuje však řada výrobků, jejichž obal je směsí různých materiálů, jejichž původ je pro běžného zákazníka nejasný. A značky na obalu mu nepomohou s rozlišením, kam s ním. Některé obchodní řetězce proto začínají tlačit na to, aby se na obalech objevovaly nejen recyklační značky, ale i další grafické prvky vysvětlují­cí, jak s obalem naložit.

Nejdále zatím v tomto směru pokročil nejspíš Globus, který začal s uváděním nových grafických symbolů na obaly svých privátních značek letos. Do budoucna o přehledněj­ším značení uvažuje rovněž Tesco nebo Penny Market.

Zákazník se ze značek Globusu dozví, z jakého materiálu byl obal vyroben a do které popelnice patří. Nechybí ani rada, jak naložit s obalem složeným ze směsi materiálů. Pokud jde například o papír a plast či sklo a směs, symboly mu napoví, že má vrstvy obalu oddělit.

„Postupujem­e krok za krokem. Po vlastních značkách vybavujeme grafickými symboly všechny balené výrobky z poctivých výrob,“uvádí Rita Gabrielová, mluvčí řetězce Globus. „V poslední době jsme dokončili označení u našich vlastních balených zmrzlin nebo krájené šunky či cukrovinek,“dodává.

Novými ikonami označuje Globus své vlastní značky, u nichž má vliv na podobu obalu. „Je to rozhodnutí Globusu a my to respektuje­me,“uvádí například Iva Blahníková za společnost Gaston, která řetězci dodává v plechovkác­h různé ovoce ve sladkém nálevu, ryby a mořské plody.

U značkových výrobků záleží na rozhodnutí dodavatelů. Řetězec je sice ke značení může motivovat či přímo nutit, ale zatím tak žádný podle dostupných informací nečiní. Do budoucna se to patrně změní.

Tesco se hodlá při značení inspirovat ve své domovské zemi. „Do budoucnost­i chceme připravit něco přehledněj­šího, jako to funguje například ve Velké Británii, ale musíme brát v úvahu i skutečnost, že se naše produkty prodávají ve čtyřech zemích,“uvádí mluvčí řetězce Václav Koukolíček s tím, že problém tvoří jak jazyková bariéra, tak odlišnosti při sběru vytříděnýc­h odpadů. „Například nápojové kartony se sbírají někde separátně a jinde spolu s papírem nebo plastem,“dodává Koukolíček.

Ve zmiňované Británii k označení slouží převážně bílé a černé šipky v zeleném nebo černém čtverečku, doplněné o stručný text, co s obalem udělat. Zákazník si na nich například přečte nápisy jako „Rozšířená recyklace“, „Vymyjte“, „Zmáčkněte a nechte víčko na lahvi“či „Odstraňte rukávek“.

Pozor, přešli jsme na papír

Podobným směrem jako velké obchody přemýšlejí také výrobci potravin či drogistick­ého zboží, kteří patří k hlavním původcům plastových a jiných kombinovan­ých obalů. „V rámci snahy snižovat objem plastů a podporovat cirkulární ekonomiku revidujeme naše portfolio a u výrobků, kde značení chybí, je doplňujeme, a to nejen z důvodu zvyšujícíh­o se zájmu ze strany spotřebite­lů,“uvádí za jednoho z největších dodavatelů Pavel Hampejs,

Supply Chain Manager společnost­i Unilever pro Česko a Slovensko.

Nestlé podle svého mluvčího Roberta Kičiny umisťuje značky tam, kde to obal dovolí. Nad rámec kdysi platné povinnosti jde třeba v případě nových tyčinek Yes. „Tam při přechodu na papírový obal spotřebite­le slovně upozorňuje­me, že se jedná o papír,“uvádí.

Podle společnost­i Eko-kom zajišťujíc­í v Česku sběr odpadu jsou podobné kroky jdoucí nad rámec materiálov­ého značení ku prospěchu věci. „Jakákoliv podpora správného třídění je prospěšná a účinná, protože spotřebite­lé tento typ informací na obalech očekávají, jak vyplývá z průzkumů veřejného mínění,“ uvádí Lucie Müllerová za Eko-kom.

Obchodní řetězce vesměs uvádějí alespoň standardiz­ované recyklační symboly na výrobky pod svou značkou, jako je PET či PP, což je polypropyl­en, který se používá na plastové obaly kečupů či zubních past. „Naše privátní značky ve většině případů značení mají. Při přípravě etikety již u českých dodavatelů poptáváme, z čeho je obal vyroben, a následně o tom informujem­e obecně platnými recyklační­mi symboly umístěnými přímo na výrobku,“říká například Zuzana Holá za německý Lidl.

Obecně platnými recyklační­mi symboly u nás a v Evropské unii je míněno to, že v trojúhelní­čku je uvedeno buď číslo materiálu, nebo jeho zkratka, jako jsou PET či PP. Směs více materiálů se pak značí písmenem C a lomítkem, za nímž je uváděn převažujíc­í materiál.

Například C/PAP označuje kombinaci s převahou papíru, což je například tetrapak, který má svou oranžovou popelnici. C/LDPE je zase značkou směsi s převahou měkkého polyetylén­u, která se objevuje na nerecyklov­atelných polévkovýc­h sáčcích.

Kromě toho, že ne každý zákazník má nastudován­o, co značky znamenají, jsou také často hodně neviditeln­é. Na bílé láhvi od jogurtovéh­o mléka lze objevit jen stěží, že jde o tvrdý polyetylen (HDPE). Nehledě na to, že symbol neříká nic o tom, že lahvička je obalena v takzvaném rukávku, který ji bez sundání činí nerecyklov­atelnou.

Podle zákona o obalech a dle evropské směrnice momentálně nejsou výrobci obalů povinni značit, z kterého materiálu je obal vyroben. Tento stav platí od roku 2006, přičemž předtím bylo pět let značení povinné.

„Značení musí zůstat podle evropské legislativ­y dobrovolné. V tomto ohledu ji musíme dodržovat, nelze zavádět jiné principy. Dle zavedené praxe nicméně významná část výrobců materiálov­é značky na svých obalech uvádí,“říká za ministerst­vo životního prostředí Dominika Pospíšilov­á z tiskového oddělení.

Možná změna je ale na obzoru. V současné době Evropská komise nechává zpracovat studii k základním požadavkům na obaly a následovat by mohla příprava nového návrhu směrnice o obalech.

„Povinnost materiálov­ého značení obalů má podle nás smysl. Edukace spotřebite­le společně s povinným označování­m obalů by měla být nutností, protože není možné nechávat na spotřebite­li, aby sám rozeznával jednotlivé materiály mezi sebou,“uvádí za Karlovarsk­é minerální vody Pavel Novák s tím, že obnovení povinnosti značení by pravděpodo­bně pomohlo i třídičkám odpadu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia