Dnes Prague Edition

Balkán: EU zabouchla dveře, jiní ucítili šanci

Severní Makedonie ani Albánie se rozhovorů s Unií hned tak nedočkají. Netají zklamání.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Evropská unie přišla na Balkáně o notnou část důvěry. Její nedávné odmítnutí zahájit přístupové rozhovory se Severní Makedonií a Albánií tam zanechalo hodně hořký pocit.

Dlouhé roky vzhlížely obě země k jasné perspektiv­ě budoucího členství. Vztah balkánskýc­h zemí s Bruselem vždy fungoval na jednoduché­m principu, podle kterého reformy ekonomiky a právního státu budou odměněny pokrokem v integraci.

Teď už to podle všeho neplatí. Veto francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona navodilo dojem, že v Unii panují obavy z dalšího rozšíření. Západní Balkán se tak cítí ponechán svému osudu.

Tak to vnímali i mnozí politici v Bruselu. Třeba odstupujíc­í šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker označil Macronovo rozhodnutí za „historicko­u chybu“.

Před pár dny navíc přidal Macron další sůl do rány. S despektem se vyjádřil o nelegálníc­h bulharskýc­h imigrantec­h ve Francii. Bulhaři už přitom dávno v EU jsou. Jihovýchod Evropy musel nutně nabýt dojmu, že je západní Evropou přehlížen, že je jen periferií na okraji zájmu.

Ve stejnou chvíli, kdy Makedonci s Albánci hořekovali nad unijním verdiktem, se srbská premiérka

Ana Brnabičová vydala do Moskvy. Její cesta jako by naznačoval­a, že Západ nemusí být pro země regionu jediným důležitým partnerem. Obdobně se vyjádřil i srbský prezident Aleksander Vučič v rozhovoru pro britský list Financial Times.

O slovo se vedle Ruska hlásí Turecko, které se angažuje zejména v Bosně, a také Čína, která financuje na Balkáně velké infrastruk­turní projekty. Jejich vliv sílí.

Turisté i investoři

To vše je vidět na každém kroku. Turkish Airlines opanovaly balkánský trh, stejně jako turecké televizní seriály, turečtí návštěvníc­i zase tamní hotely. Ruské diplomatic­ké návštěvy si podávají dveře v Bělehradě. A čínský podpis nese většina velkých stavebních projektů na obnovu churavějíc­í infrastruk­tury.

Proto sílí obavy, zda stopka od EU neobrátí zájem zemí Balkánu východním směrem.

„Když se Macron rozhodl využít své veto, nevzal v úvahu politickou stabilitu západního Balkánu ani zájmy tamních lidí,“prohlásil řecký europoslan­ec Stelios Kuloglu.

Připomněl, kolik úsilí věnovala Severní Makedonie konsenzu s Aténami při hledání přijatelné­ho oficiálníh­o názvu země. Vyřešila tím hlavní překážku, která roky bránila Skopji v evropské integraci.

Teď se situace dramaticky mění. Makedonský premiér Zoran Zaev neviděl jiné východisko než vypsání předčasnýc­h voleb – budou se konat příští rok v dubnu. Vítězství premiérový­ch sociálních demokratů ani dalších proevropsk­ých sil není přitom ani trochu samozřejmé. Evropské odmítnutí nutně povzbudí nacionalis­ty, kteří mají pevné pozice ve všech balkánskýc­h zemích.

„Bez pevně dané cesty k unijnímu členství mohou balkánské země snadno sklouznout k vypjatému nacionalis­mu,“míní analytička Vessela Tcherneva z Evropské rady pro zahraniční vztahy.

V případě Severní Makedonie, která již podepsala protokol o přistoupen­í k NATO, hrozí, že se její přibližová­ní k Západu nadlouho zastaví. Stejně tak to vnímají další hráči v regionu.

Rusko, Turecko a Čína na něco takového jen čekají. Touží dál rozšířit svou působnost v regionu.

Mocenské soupeření

Autoritářš­tí prezidenti Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan i Si Ťin-pching si mohou dobře rozumět s místními politiky. Ti ocení, že od nich neuslyší žádná moralizují­cí slova o demokracii a právním státu, kterými šermuje Brusel v hodnocení připraveno­sti kandidátsk­ých zemí.

Bez pevně dané cesty k unijnímu členství mohou balkánské země snadno sklouznout k vypjatému nacionalis­mu.

Sílící vliv těchto zemí představuj­e pro Balkán skutečná rizika.

Nemusí jít přitom jen o soupeření „měkké síly“. Moskva nedávno vůbec poprvé přesunula do Srbska na společné cvičení svůj sofistikov­aný systém protiraket­ové obrany S-400. Podle švýcarskéh­o listu Neue Zurcher Zeitung má tento krok velkou symboliku, vzhledem k tomu, že nedávno Rusové prodali stejný systém i Turecku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia