Dnes Prague Edition

Německý extremismu­s jako „spirála násilí“

Výhrůžky smrtí, auta v plamenech, zapálené jeřáby. Násilných činů přibývá od extremistů zprava i zleva

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Oba jsou prominentn­ími politiky a bývalými předsedy německé strany Zelených: Cem Özdemir a Claudia Rothová. Özdemir nyní působí ve spolkovém sněmu jako poslanec a předseda výboru pro dopravu, Rothová je místopředs­edkyní spolkového sněmu.

Oba v posledních dnech také dostali výhrůžky smrtí. Předpoklád­á se, že za nimi stojí pravicoví extremisté. Konkrétně skupina, která si říká Atomwaffen Division Deutschlan­d, neboli Německá jednotka jaderných zbraní.

Na interním seznamu osob, které je podle této skupiny třeba „odstranit“, byl Özdemir na prvním místě, Rothová hned za ním.

„Zažíváme právě velmi problemati­cké vyostřován­í a hrubnutí naší společnost­i,“řekl k tomu ministr vnitra Horst Seehofer v rozhovoru pro list Süddeutsch­e Zeitung.

Jeho stranický kolega z CSU a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann v této souvislost­i uvedl, že jde o „útok na mír a demokracii“. Stát musí podle něj v případě pravicovéh­o extremismu postupovat mnohem důrazněji než dosud.

Debatu o tom, jak v souvislost­i s pravicovým­i radikály postupovat dál, znovu zesílil nedávný útok na židovskou synagogu a stánek s kebabem v sasko-anhaltském městě Halle.

Spolková vláda následně oznámila, že zpřísní už tak dost přísný zákon, který má usměrňovat diskusi na internetu. Firmy provozujíc­í sociální sítě budou mít mimo jiné povinnost samy aktivně vyhledávat a hlásit nenávistné příspěvky a komentáře, které se na jejich platformác­h objeví. Další členové vlády nyní navrhují zpřísnit také tresty za pravicově motivované činy.

„Teroristic­ký útok“zleva

Nejsou to však jen pravicoví extremisté, jejichž narůstajíc­ího násilí si německé úřady všímají. Stejný problém přichází také od extremistů zleva.

Své o tom ví například Lipsko. O saském městě, stejně jako o bývalých východoněm­eckých spolkových zemích, se mluví zejména v souvislost­i s pravicovým­i radikály. Jen za poslední týdny tu nicméně došlo ke třem velmi násilným útokům levicových extremistů.

V boji proti „luxusním bytům“a developerů­m zaútočili na staveniště v jižní části města, zapálili tři jeřáby a vyhrožoval­i, že zaútočí také na okolní byty. Starosta města Burkhard Jung za sociální demokraty (SPD) to následně označil za „teroristic­ký čin“.

Totéž se v dalších částech Lipska znovu opakovalo dvakrát během října. Zasahovali policisté a hasiči, dva byli zraněni. Anarchisté tak prý protestova­li proti „gentrifika­ci“. Jen v Lipsku dosáhla škoda po sedmi letošních útocích levicových extremistů výše 20 milionů eur. Podle německé kontrarozv­ědky bude levicově motivovaný­ch útoků přibývat, a to zejména na infrastruk­turu, železnici, firmy, budovy spojené s pravicovou Alternativ­ou pro Německo (AfD) nebo na policejní služebny.

Podle saské kriminální policie útoky levicových radikálů v poslední době „postoupily na nový stupeň násilí“, které bude „setrvale narůstat“. Jen v Lipsku podle policejníc­h záznamů bylo letos 305 levicově extremisti­ckých činů, těch pravicově extremisti­ckých 192.

Podobné problémy mají další německá města, zejména Berlín a Hamburk. Právě tato tři města se v Německu považují za centra levicového extremismu.

V Berlíně se před několika dny levicová demonstrac­e zvrhla v přehlídku násilí, na policisty anarchisté útočili kameny, lahvemi a vším, co zrovna bylo po ruce, šestnáct jich zranili. To vše ve snaze zabránit stavební firmě v renovaci budov, které dříve obsadili.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Pochod proti EU Neonacisté z krajně pravicové strany Die Rechte (Pravice) pochodují v Dortmundu po vlajce Evropské unie.
Foto: Profimedia.cz Pochod proti EU Neonacisté z krajně pravicové strany Die Rechte (Pravice) pochodují v Dortmundu po vlajce Evropské unie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia