Dnes Prague Edition

Obstrukce lorda Voldemorta

Parlamentn­í obstrukce jsou morem vládnutí. Změnit pravidla hry je ale tabu, protože by byl dotyčný označen za hrobaře demokracie.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Sněmovně se dnes opět, po kdoví kolikáté, vrací na stůl daňový balíček. Po nekonečném předčítání jakýchsi „telefonníc­h seznamů“opozičními lídry už vládě došla trpělivost a v časové tísni chce obstrukce prorazit silou, tedy neumožnit pokračován­í „diskuse“. Opozice to opět napadne u Ústavního soudu a kabinet se bude měsíce třást, jestli soud balíček neshodí, čímž by byl na vodě i celý státní rozpočet, který s příjmy z něj počítá.

Obstrukce se sice z někdejších rvaček či rozbíjení lavic zcivilizov­aly do pouhých procedurál­ních kliček, jsou ale i tak pro funkční vládnutí hotovým morem. To vědí všichni, pravice i levice, zažili je ve svůj neprospěch ti i oni. Ale nikdo si zatím nedovolil benevolent­ní parlamentn­í pravidla, k nekonečném­u blokování přímo vybízející, jakkoliv změnit. Důvody jsou dva. Dnešní koalice je příští opozicí, takže omezit obstrukce znamená řezat si pod sebou svou příští větev. Ale hlavně: kdo by chtěl v parlamentu utáhnout šrouby, byl by okamžitě za největšího hrobaře demokracie v zemi.

Naposledy úvahy o možné změně stydlivě naznačilo hnutí ANO, ale podporu pro to asi nezíská. A až se o sobě dočte na transparen­tech demonstran­tů, jak po justici destruuje i parlament, rychle stáhne ocas a couvne. Přitom se tady historicky i drobnými změnami v jednacím řádu Sněmovny postupně seskupilo několik věcí, které společně vytvářejí dokonalý špunt, s nímž je opozice schopná měsíce, snad i roky bránit schválení zákona, s nímž nesouhlasí. Jen některé z nich: neomezená délka projevů, malá pravomoc předsedají­cího, možnost projevy číst, ne přednášet spatra, hlasování o zákonech jen deset hodin týdně, časté pauzy na porady klubů, možnost dvou klubů blokovat jakékoliv změny v jednání parlamentn­í schůze...

Jednotlivé prvky jsou běžné v řadě parlamentů světa, v tak destruktiv­ní souhře ale snad nikde. Někde plynulosti jednání pomáhá omezený čas diskusních příspěvků, jinde předsedají­cí může obstrukční­kovi vzít slovo, onde poslanec nesmí projev číst (což by ztížilo i proslulé recitování libanonské poezie sociálními demokraty v roce 2011).

V Česku stačí opozici ve středu a v pátek během dvou pětihodino­vých bloků vzít si několik pauz na poradu klubu a ve zbylém čase nasadit pár zdatných předčítačů. A dokonale tím vygumuje vládnutí v zemi, prosazení vůle většiny a mandát vítěze voleb. Zatím jsme toho u umírněné opozice byli svědky víceméně v řádu týdnů, ale krajní, razantní opozice by s těmito nástroji dokázala paralyzova­t parlament neomezeně dlouho.

„Politické síly, které získaly většinu ve volbách, musí být schopny svou vůli prosadit. Menšina, která s vůlí většiny nesouhlasí, ji může zvrátit jen tím, že se sama stane většinou. Pokud by byl tento běh věcí narušen, ztratila by politická soutěž význam,“konstatova­l už před jedenácti lety Ústavní soud. Ale najde tu někdo odvahu to prosadit?

Obstrukce by se měly používat jen v krajní situaci, třeba ve snaze zabránit omezení základních svobod, ne u věcí typu zdanění rezerv pojišťoven. A hrdá strana by měla soupeře porazit v boji. Jinak to vypadá, že když už nemůže uškodit, pak alespoň zasmrdí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia