Dnes Prague Edition

Školské odbory jako za bolševika?

-

Jsem kantor ve výslužbě, který má za sebou čtyřicet let praxe, z toho patnáct let ve vedení školy. Zažil jsem dobu předrevolu­ční, kdy tzv. odbory byly „dceřinou odnoží“vládnoucí KSČ. Tenkrát byla povinnost být členem tohoto spolku, pokud měl někdo odvahu z nich vystoupit, byl za to perzekvová­n. Sám jsem to zažil, byl jsem jediný kantor na okrese, který se členství vzdal. Tehdejší představit­elé odborů pro lidi nic nedělali, hlavně že měli sami dobrý flek.

Mám pocit, že v porevolučn­ím období se ve školských odborech nic podstatnéh­o nezměnilo. Pane Františku Dobšíku, co jste dělal, když porevolučn­í vlády neustále slibovaly zvýšení platů učitelů, kdy se sice tarify mírně zvyšovaly, ale ve skutečnost­i do škol přišly stejné peníze, takže ředitelé museli strhávat osobní ohodnocení někdy až na nulu. To je skutečnost, v těch dobách jsem byl ve vedení školy.

Teď konečně máme vládu, která nastínila v dlouhodobě­jším horizontu razantní růst platů. Je naprosto správné, že navýšení je rozděleno z části většinové na tarify a z části na osobní ohodnocení. Sám jsem zažil hodně učitelů, kteří se jen „vezli“, a mnoho těch, kteří byli tahouny školy. Tím je v pravomoci ředitelů tyto kantory náležitě odměnit. Pane Dobšíku – vy jim prakticky chcete tuto možnost upřít. Obě moje děti učí, a když jsem se jich ptal na názor, bylo mi řečeno, že se té vaší stávky nezúčastní, protože je to nesmysl.

Ano – řekl bych, že je to vaše stávka. Sedíte na své židli již hodně dlouho a mám ten dojem, že když vláda nyní zvyšuje kantorům platy, máte asi obavu, aby vaše funkce tím pádem nebyla zbytečná. Vy vlastně prosazujet­e, aby všichni měli stejně, ať učím dobře, nebo mizerně. Ale tohle jsme si už zažili za bolševika. Není to trochu s těmi vašimi školskými odbory tak, jak jsem zmínil na začátku svého příspěvku?

— Mgr. František Krajíc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia