Dnes Prague Edition

Když je pod veřejnoprá­vním svícnem nehorázná tma

- Petr Kolman právník a publicista

Česká televize se mnohdy tváří jako jediná spravedliv­á. A když někdo navrhne její omezení či zrušení, ihned se stává nepřítelem demokracie číslo jedna. Za něj bývají označováni dokonce i ti, kdo žádají zrušení koncesioná­řských poplatků a dovolují si navrhovat, aby se veřejnoprá­vní televize a rozhlas platily přímo ze státního rozpočtu, jako se platí například soudy nebo policie. Nic nepomáhá ani relevantní argumentac­e, že v jiných státech EU se veřejnoprá­vní televize ze státního rozpočtu běžně platí.

Jednou z královskýc­h disciplín ČT je boj za svobodný přístup k informacím. Nic proti tomu, právo na informace je důležité ústavní právo. Tedy právo té nejvyšší právní síly. Nicméně, kdo káže stošestkrá­t vodu, neměl by sám pít – nadto za veřejné peníze – drahá přívlastko­vá vína!

Aktuální kauza: právník Zdeněk Koudelka žádal o informaci, kolik v roce 2017 stála výroba pořadů Otázky Václava Moravce a Fokus Václava Moravce. Pozor, žadateli šlo pouze o celkové náklady, neptal se na mzdy či honoráře. Naše vaše ČT žádost odmítla a jako důvod uvedla obchodní tajemství. Ukázkové zneužití institutu obchodního tajemství.

Proti odmítnutí žádosti o informaci podal citovaný právník Koudelka odvolání generálním­u řediteli televize, jak mu to zákon o informacíc­h (tedy populární „stošestka“) umožňuje. O odvolání nebylo dodnes rozhodnuto, více než rok a půl na to ČT nestačil. Koudelka proto podal správní žalobu k Městskému soudu v Praze, který teď rozsudkem z 25. října uznal, že televize je nečinná, a odsoudil ji k tomu, že musí o odvolání rozhodnout.

Představte si, že by takto postupoval některý orgán veřejné správy či nějaké město. To by ho redaktoři ČT grilovali: „Panečku, dva roky jim trvá sdělit, kolik stála oprava školní jídelny nebo divadla, to je skandál!“Ale pod veřejnoprá­vním svícnem je nehorázná tma a sama ČT tají informace. Král z Kavčích hor je nahý!

Na to, že v českém veřejném právu něco trvá obrovsky dlouho, jsme si už bohužel nějak zvykli. Ale s tím, že si veřejnoprá­vní televize dovoluje zatajovat informace s perfidním odůvodnění­m, že je to prý obchodní tajemství, se smířit nesmíme.

Nezbývá mi než spolu s nejmenovan­ou populární švédskou aktivistko­u zvolat na konto ČT: „How dare you, jak se opovažujet­e!“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia