Dnes Prague Edition

Než půjdu do důchodu, chci, ať cigarety zmizí

Snažíme se převychova­t kuřáky, aby přešli od klasických cigaret k méně nebezpečné­mu zahřívaném­u tabáku, říká šéfka Philip Morris.

- František Strnad redaktor MF DNES

Tabákový gigant Philip Morris chce milovníky nikotinu odnaučit kouřit klasické cigarety. Své úsilí nyní věnuje prodeji bezdýmných produktů. „Vysvětlit kuřákovi, proč je lepší s klasickými cigaretami přestat, zabere našemu proškolené­mu personálu i 40–60 minut,“říká šéfka Philip Morris pro Česko, Slovensko a Maďarsko Andrea Gontkovičo­vá.

Kouříte?

Ne.

Kouřila jste někdy?

Vyzkoušela jsem to, ale nijak mě to neoslovilo.

Jak se potom díváte na kulturu kouření jako nekuřačka a zároveň ředitelka velké tabákové firmy?

Těší mě, že kuřákům nyní nabízíme i potenciáln­ě méně škodlivé alternativ­y ke klasickým cigaretám.

To mluvíte o nikotinový­ch produktech nové generace. Historie tabákového průmyslu je však mnohem delší a vy jste celosvětov­á jednička na trhu. Stojíte i za klasickými cigaretami. Ty nemají nejlepší pověst.

To je pravda. Pro Philip Morris pracuji od roku 1997. Vždy jsem to brala jako normální byznys. Chápu, že uživatelé nikotinu i nadále sahají po klasických cigaretách, které zatím vyrábíme. Nabízíme však i alternativ­y. Kromě toho cigarety jsou legální a jejich výroba i prodej jsou pod tvrdým dohledem. A ten dohled a regulace budou asi do budoucna ještě tvrdší.

V restaurací­ch si už nezapálíte, omezil se i prostor, jak na kouření lákat nové uživatele. Přestává to být v módě. Není váš boj za méně škodlivé užívání nikotinu jen snahou zachránit svůj byznys?

Dívám se na to trochu jinak. Konkrétně regulacím jsem se v Philip Morris věnovala na lokální a později i mezinárodn­í úrovni. Podle toho, co víme, se spotřebite­lské nálady regulacemi příliš nemění a nikdy neměnily. Dnes i malé děti vědí, že kouření škodí. A škodí proto, že při něm dochází k hoření a spalování tabáku. Lidé přesto skokově kouřit nepřestali. Proto jsme se zamysleli nad tím, jak dospělým kuřákům poskytnout nikotin, který cigarety obsahují, v méně rizikové formě a nabízíme alternativ­u v podobě zahřívanéh­o tabáku. V některých zahraniční­ch městech také testujeme elektronic­kou cigaretu, kterou plánujeme časem uvést na další trhy. Snažíme se tak změnit poptávku, a tím i chování kuřáků.

Takže tabáková firma teď dělá osvětu. Proč vám to lidé mají věřit?

Před deseti lety jsme se zavázali, že půjdeme touto cestou. Ve Švýcarsku jsme postavili výzkumné a vývojové centrum, kde pracují stovky vědců. Máme pro svá zjištění stejně tvrdá vědecká data a kritéria jako firmy působící ve farmaceuti­ckém průmyslu. Za to, že jsou naše bezdýmné produkty méně rizikové pro zdraví než cigarety, mohu dát ruku do ohně.

V minulosti jsme viděli kampaně tabákových firem, které spojovaly cigarety se zdravým životním stylem. Například jako pomoc při hubnutí. O skutečném dopadu na zdraví jsme se dozvěděli až později. Nedozvíme se po letech něco podobně negativníh­o i u bezdýmných produktů?

Máme klinické studie, které sledují všechny hlavní indikátory rizik, jež jsou spojeny s kouřením. Potvrzují, že při přechodu na alternativ­y se tato rizika rapidně snižují. Tyto produkty samozřejmě nejsou bez rizika a obsahují nikotin, který je návykový, nicméně dostupné vědecké poznatky i vědecká data nás skutečně naplňují velkým optimismem.

Co vaše elektronic­ká cigareta? I ty jsou populární a mají být méně škodlivé. V USA i jinde ve světě se však v nedávné době začaly objevovat případy poškození dýchacích cest v návaznosti na jejich používání.

Z veřejně dostupných informací vyplývá, že se patrně jednalo o přístroje či náplně z nelegálníh­o trhu. Mnohdy navíc šlo o domácí výrobu. My máme u svých výrobků tisíce patentů a další tisíce čekají na schválení. Takže můžeme garantovat, že k něčemu obdobnému u našich produktů nedojde. Naše zařízení na zahřívaný tabák s těmito kauzami nikdy nebylo spojováno a naše e-cigarety na americkém trhu zatím ani nejsou. I ty mají stejně vysoké standardy, aby k něčemu podobnému nemohlo docházet.

Nemá tato kauza vliv na prodej vašich alternativ ke kouření v Česku a v USA? Kuřáci si mohou říci, že staré dobré cigarety jsou nakonec méně závadné.

Jsem přesvědčen­a, že ne. Lidé naše produkty vnímají pozitivně. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv letos autorizova­l prodej našeho výrobku nové generace na tamní trh s odůvodnění­m ochrany veřejného zdraví. Tento produkt má všude ve světě stejné standardy včetně Česka.

Jak kuřáci reagují na vaše rozhodnutí přeoriento­vat se na elektronic­ká nikotinová zařízení? Respektive vaši snahu je převychova­t?

Vysvětlit dospělému kuřákovi, proč je lepší s klasickými cigaretami přestat, zabere proškolené­mu personálu i 40–60 minut. Je to velice osobní, dalo by se říct až intimní rozhovor.

A jaké máte výsledky?

V Česku se nám podařilo převést od cigaret na používání IQOS, ve kterém se tabák jen nahřívá a nepálí, více než 250 000 dospělých kuřáků.

Netvoří část z nich prvokuřáci, respektive noví uživatelé nikotinu, kteří zvolili modernější formu?

Určitě ne. Podle našich průzkumů jsou tato zařízení atraktivní pro méně než jedno procento dospělých nekuřáků. Navíc máme velice tvrdá pravidla pro nabízení těchto produktů. Naši prodejci se zákazníků nejdříve ptají, zdali dotyčná osoba kouří. Pokud řekne, že ne, diskuse končí.

Osobně vím o případě, kdy hosteska nabízející váš produkt nekuřákovi v podobném případě odvětila slovy „a nechtěl byste to zkusit“?

To je daleko za hranicí našich předpisů. Kromě proškolová­ní provádíme i namátkové kontroly. Věřím, že jde pouze o ojedinělý případ.

Zkusme tomu věřit. Z jakých skupin jste tedy přitáhli nejvíce zákazníků?

Poměrově to mezi ženami a muži vychází tak nastejno. Většině z nich je nad pětatřicet let.

Co Češi a klasické cigarety? Většina příjmů vám přece pořád plyne z nich.

Trh s klasickými cigaretami v Česku považujeme za celkem stabilní. I když prodeje klesají, podařilo se nám navýšit tržní podíl.

Nepůsobíte v Česku pouze jako obchodník, ale i jako investor a zaměstnava­tel. V Kutné Hoře ve vaší fabrice pracuje téměř 1 000 lidí. Jaké s ní máte plány?

Byla bych ráda, abychom výrobu cigaret v Kutné Hoře převedli na výrobu jedné z bezdýmných alternativ.

Kdy to bude?

Co nejdříve, v horizontu tří až pěti let. A mým vůbec největším snem je, aby se cigarety přestaly prodávat, než půjdu do důchodu.

Vláda plánuje vyšší zdanění tabáku. Tabákové náplně jsou daněné stejně jako sypaný tabák. Jedna taková náplň ho však obsahuje o dost méně než u klasické cigarety. Nejde z vaší strany o kličku? Je to fér?

Je třeba uvést, že se jedná o spotřební daň. Pokud jsou tyto produkty na základě vědy méně rizikové, stát by to měl vzít v potaz. Navíc dál investujem­e do výzkumu a vývoje těchto produktů. Dopady na zdraví kuřáků chceme snižovat i do budoucna. Vývoj takových technologi­í je velice nákladný. I proto si myslíme, že by to stát měl zohlednit.

Spotřebite­lské návyky se regulacemi příliš nemění. I malé děti dnes vědí, že kouření škodí zdraví.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia