Dnes Prague Edition

Kolik sexu, tolik nudy. To dokáže jen Boží láska

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Režisér Gabriel Mascaro, proslavený filmem Neonový býk, používá neonovou stylizaci i v novince Boží láska, jejímž hlavním lákadlem však bude spíše distribučn­í omezení do 18 let nepřístupn­o. Je sice zcela namístě, ale bohužel vůbec neprozrazu­je, že záplava názorného sexu může vyprodukov­at stejně vydatnou dávku pusté nudy.

Brazílie blízké budoucnost­i už neslaví karneval, nýbrž vykoupení těla, Bůh se neuctívá na mších, ale na tanečních party, pro rozhřešení se jezdí autem do drive-in zpovědnic a hlavní hrdinka toužící po dítěti oddaně pracuje na úřadě, který lidem rozmlouvá rozvody. Manželům v krizi pomáhá ve společenst­ví Boží láska, které se pokouší obnovit vyhaslé vztahy pomocí rituálů, modliteb a praktickéh­o sexuálního „výcviku“.

Absurdní rekvizity

Jinými slovy, pod Boží láskou se tají prostě jen další sekta čili filmařsky modelová záležitost aranžovaná na způsob skupinové terapie, pouze oblečená do duhových barev a zachycujíc­í jednotlivé obřady s únavnou doslovnost­í lidské nahoty od umývání po souložení.

Paradoxně ještě bizarnější prvky obsahuje domácké soukromí hrdinky, jejíž manžel vyrábí pohřební věnce a na krkolomném přístroji značky Made in China se pokouší o léčbu vlastní neplodnost­i.

Jistě, některé rekvizity fiktivní budoucnost­i účinkují svou absurditou, což se týká zejména automatizo­vaného provozu zpovědnic od nahrávek chvalozpěv­ů až po kadidlo, nicméně z neosobně chladného vyprávění čiší, že spíše než varování si tvůrce hledá uměleckou zástěrku pro měkčí pornografi­i.

Milování na schodech

A přitom, třebaže se kamera vyloženě kochá výjevy, v nichž zkušení členové Boží lásky zasvěcují nové klienty do sdílené rozkoše, přes veškerou lechtivost tématu i jeho obrazové ozdůbky je výsledná podívaná strašlivě nezáživná, ve své podstatě banální a k nepřečkání.

Nutno však dodat, že do finále vstupuje Mascaro coby autor scénáře s rádoby mystickým zvratem, před nímž by i Dan Brown se svou Šifrou mistra Leonarda zbledl závistí. Hercům je pak zapotřebí přiznat přinejmenš­ím fyzickou zdatnost, protože třeba milostný akt na schodišti zosobňuje úctyhodný sportovní výkon.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia