Dnes Prague Edition

Když frustrace za volantem zabíjí

Rumem a léky reagoval Rus na hádku s družkou. Poté sedl za volant a zabil studentku.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Letěla jak hadrová panenka, popsali svědci náraz mercedesu, řízeného dvaačtyřic­etiletým Olegem Gubinem, do kolumbijsk­é studentky. Dívka neměla šanci střet brzy ráno na Nový rok 2018 přežít. Gubin za obecné ohrožení dostal včera u Vrchního soudu v Praze devítiletý trest vězení, desetiletý zákaz řízení a vyhoštění z ČR. Trest je pravomocný, má to ale háček, ruský byznysmen se před českou justicí skrývá ve vlasti.

Nejde o jediný případ řešený pražskými soudy, kdy zabíjela nebezpečná směs alkoholu, frustrací, bezohledno­sti a rychlé jízdy. „Obžalovaný ohrozil několik chodců. Pouze shodou náhod došlo ‚jen‘ k usmrcení jedné poškozené,“zdůvodnil rozhodnutí předseda senátu pražského Vrchního soudu Michal Hodoušek. Devítiletý trest je podle soudce přiléhavý.

Žalobce žádal tvrdší postih. „Obžalovaný vyjádřil bezohledno­st vůči druhým lidem. Frustraci po hádce s družkou řešil agresivní jízdou,“zdůraznil státní zástupce Vlastimil Hrdlička. Za obecné ohrožení cizinci hrozilo osm až 15 let.

Zabijácká jízda

„Můj klient se těsně před střetem snažil skupince chodců vyhnout. Nemohl naplnit skutkovou podstatu trestného činu obecného ohrožení. Činu lituje, jde o účinnou lítost,“tvrdil obhájce Leonid Kušnarenko. Gubin podle něj vlastně z ČR neutekl, ale pouze se vrátil domů, aby mohl vydělávat a odškodnit rodinu oběti. „Chtěl bych docílit snížení trestu,“uvedl Kušnarenko. Pro klienta požadoval mírnější trest za nedbalostn­í obecné ohrožení.

Rychlostí 116 až 129 km/h se mercedes s Gubinem za volantem na Nový rok 2018 řítil Spálenou ulicí. Ohrozil tak strážníka, který se ho pokusil zastavit, i chodce, kterých byly plné chodníky. U budovy Městského soudu v Praze na rohu Spálené a Lazarské přibrzdil, tachometr i tak ukazoval okolo 80 km/h. Kolumbijsk­á studentka neměla šanci řítícímu se vozu uhnout. Devastujíc­ím poraněním na místě podlehla.

Rusa na místě policisté zadrželi, test ukázal hladinu 1,26 promile alkoholu v krvi. Před tím, než si sedl za volant, po hádce s družkou pil rum. Před zabijáckou jízdou si dal i antidepres­iva. „Byl jsem v šoku, neuvědomil jsem si, co se stalo,“

řekl Rus. Psychiatr uvedl, že alkohol Gubinovi zvýšil sebevědomí a snížil soudnost.

Obvodní soud pro Prahu 2 řešil, zda Gubina pošle do vazby. Do pankrácké cely ale neputoval, složil totiž milionovou kauci. Zpočátku docházel obžalovaný na policii i k úředníkům probační a mediační služby. Jenže před podáním obžaloby z Česka zmizel, stíhán byl jako uprchlý. „Nelze říci, že obžalovaný trest nevykoná. Řešili jsme i případ, který skončil dopadením pachatele v Albánii a jeho vydáním po 15 letech,“uvedl soudce Michal Hodoušek.

Překřičet své frustrace

„Je to trend doby – jedu a nevím kam. Lidé hledají smysl života a pokud možno jednoduché řešení komplikova­ných životních situací. Chtějí překřičet svou frustraci a kombinace alkoholu, popřípadě drog a rychlé jízdy jim může připadat jako odpovídají­cí způsob, jak najít odpověď na své problémy. A to bez ohledu na své okolí,“vysvětlil psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR.

Gubinova kauza totiž není jediná, kdy chodec doplatil na střet s bezohledný­m šoférem nadopovaný­m alkoholem. Městský soud v Praze včera pravomocně uzavřel také kauzu dvaapadesá­tileté Rumunky Nicolety Pavlovové. Podnikatel­ku čeká 4,5 roku vězení a zákaz řízení.

V noci na 1. ledna 2019 na Vinohradec­h na přechodu pro chodce smrtelně zranila jednu ženu, další vážně poranila. Ujela, ale policisté ji zatkli na náměstí Míru, kde nabourala několik aut. Na Silvestra si dala pět či šest sklenic prosecca, poté prý má „okno“. „Paměť se mi vrátila, až když jsme byli v nemocnici. Ani jsem nevěděla, že jsem měla auto,“uvedla obviněná.

Mezi zabijáky na pražských silnicích neblaze proslul v létě 2014 Marek Půček. Na náměstí Kinských u zastávky autobusu svým BMW srazil a zabil mladou ženu. Poté utekl, policii se přihlásil až po šestnácti hodinách. Městský soud v Praze mu dal šest let vězení. Na 4,5 roku za mříže za sražení ženy poslal před pěti lety Vrchní soud v Praze lobbistu Romana Janouška. Tomu však soud trest přerušil.

Cenově relativně dostupná silná auta, jízda s pedálem plynu na podlaze a nevyrovnan­á psychika bez rozdílu věku. Podle expertů jde o nebezpečno­u směsici, která může na silnicích vést k tragédii.

„Byl jsem v šoku, neuvědomil jsem si, co se stalo.“

Oleg Gubin odsouzený řidič

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia