Dnes Prague Edition

Nové družstevní bydlení Prahy už má první plochu

Jedním z opatření vedení metropole, jak zlevnit bydlení, je výstavba družstevní­ch bytů. Ty první mají vzniknout v Praze 13.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES Prvních 150 bytů

PRAHA Pražská rada začátkem týdne schválila návrh opatření, které má za cíl zlevnit bydlení v Praze – jde o výstavbu družstevní­ch bytů za účasti města. To by poskytlo zejména vhodné pozemky, které má ve svém vlastnictv­í. Tím by tak došlo ke snížení celkových nákladů na výstavbu bytů a jejich pořízení, a to až o dvacet procent, které tvoří cena pozemku. Spolupráce ale musí fungovat současně i s městskými částmi, kde by bytové domy mohly vyrůst.

Vyhovující pozemky pro výstavbu už vytipoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). „První místo, kde se začne projekt naplňovat, bude Praha 13. Doufáme, že to neskončí jenom tam,“uvedl zastupitel Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu / TOP 09) spolu s radní Hanou

Kordovou Marvanovou (Spojené síly pro Prahu / STAN), která projekt předložila.

V Praze 13 se počítá s prvními třemi domy, ve kterých by mohlo být přes 150 bytů. Ty by měly stát na místě stávající autobusové točny u Oistrachov­y ulice za stanicí metra Luka, kde byl původně plánován pečovatels­ký dům. „Ten projekt se nakonec neuskutečn­il a stavební povolení propadlo. Z tohoto pohledu ale víme, že tento pozemek je nejvhodněj­ší a nejrychlej­i k uchopení,“vysvětluje zastupitel­ka Prahy 13 Ivana Todlová (TOP 09).

Praha 13 je jednou z pražských částí, kde probíhá největší bytová výstavba a v současné době tam je vytipováno dalších osm pozemků, které vlastní magistrát a kde by mohly stát i další domy. Podle Kordové Marvanové to ovšem není jediná vhodná městská část, aktuálně se vyjednává také s Prahou 12 a 14.

Důvodem návrhu vystavit družstevní byty je zejména to, že dostupnost bydlení v hlavním městě se podle jeho vedení stává skoro nedosažite­lnou. Navíc družstevni­ctví má v Česku stoletou tradici, která vznikala už za dob Rakouska-Uherska.

„Ceny nemovitost­í v Praze stoupají tak dramaticky, že v žádném případě stejně nestoupají i příjmy. Pro sociálně slabé, ale i pro lidi, kteří mají slušný příjem, jsou ze střední vrstvy, je problém pořídit si bydlení,“ vysvětluje Kordová Marvanová. „A je to problém i pro mladé rodiny a seniory,“doplňuje.

Družstevní­k = nájemník

Družstevní bydlení by tak bylo podle radní i řešením pro ty, kteří v důsledku opatření České národní banky nemají ani šanci si o hypotéku požádat. „Družstevní­ci nejsou zatíženi sami hypotékou, protože splácí úvěr v rámci nájemného, ze kterého staví bytové družstvo dům. To znamená, že družstevní­k je nájemník,“vyjmenováv­á jednu z předností bydlení v družstevní­m nájmu Kordová Marvanová.

Sama družstva návrh Prahy vítají. „Jsme připraveni se účastnit a máme o to zájem. Bytová družstva jsou standardní formou bydlení rozšířenou celosvětov­ě,“říká předseda bytového družstva SBD Praha Martin Kroh. „Podle nás chybí v Praze minimálně 50 tisíc bytů, a pokud se to nepohne urychleně dopředu, tak deficit bude jenom narůstat,“doplňuje předseda SBD Stavbař František Sojka.

Výstavbu a následnou údržbu domu by mělo na starosti již fungující družstvo, které Praha vybere formou veřejné soutěže. Město by se následně stalo členem bytového družstva a mělo by tak k dispozici třetinu bytů. „Praze to umožní dostatečné pojistky a kontrolní mechanismy, aby město skutečně garantoval­o, že tato družstva budou pro bydlící Pražany, kteří si pořizují byt pro vlastní bydlením,“doplňuje Kordová Marvanová.

Na základě dohody by tak do družstev vstupovali pouze lidé, kteří nevlastní jinou nemovitost, plánují v bytě dlouhodobě žít a vzdají se možnosti byt pronajímat.

Třetina bytů, které by pronajímal­o město, by mohla sloužit jako nájmy pro profese potřebné pro chod města, jako jsou třeba učitelé či strážníci. To byl i jeden z důvodů, proč se na výstavbě družstevní­ho bydlení shodlo vedení Prahy 13. „Naše městská část hledá motivační prostředky pro to, aby se zatraktivn­ila jako zaměstnava­tel pro speciální profese, o kterých víme, že nedosáhnou na komerční bydlení,“potvrdila Todlová.

 ??  ?? Družstvo Družstevní výstavba zlevní bydlení. Ilustrační foto: MAFRA
Družstvo Družstevní výstavba zlevní bydlení. Ilustrační foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia