Dnes Prague Edition

Štybarův plán, jak pomoci mladým

Nejlepší český silničář o příští sezoně i snaze předat zkušenosti.

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Má za sebou devět sezon na silnici. V té zatím poslední byl z českých cyklistů jasně nejlepší. Vždyť do světového žebříčku nasbíral 1 275 bodů, tedy třikrát tolik, než získal druhý nejúspěšně­jší Jan Hirt.

Navzdory letošnímu vítěznému průlomu na jarních klasikách Zdeněk Štybar v 33 letech věří, že to nejlepší teprve přijde.

Zatímco někteří přední cyklisté jsou ještě na dovolené u moře, on už v minulém týdnu zahájil přípravu na další sezonu. „Už mě nebavilo koukat, jak mi roste břicho,“povídá v rozhovoru pro MF DNES.

Tak moc to bylo vidět?

Dost výrazně. Zvlášť když jsem koncem září na mistrovstv­í světa v Yorkshiru byl na 70 kilech, své nejnižší váze za posledních deset let. Tak málo jsem vážil naposledy snad v juniorech, na klasikách mívám zhruba 72,5 kila. Zato po sezoně jsem teď přibral ze 70 na 75.

Geraint Thomas loni líčil, jak po vítězné Tour, kde víceméně ukončil sezonu, ztloustl dokonce o osm kil.

Ono to jde fakt rychle. Já byl na konci sezony tak vyždímaný, že stačil týden a hned jsem měl tři kila nahoře. Přestal jsem si usilovně hlídat stravu a najednou jsem do sebe hrnul všechno jídlo, co jsem viděl.

Dovolená vám rychle utekla?

Vždycky rychle uteče. Byli jsme chvíli na Mallorce a v Čechách a potom jsme ještě vyrazili na výlet sami s manželkou. Pak už jsem si řekl: To stačí, je nejvyšší čas zase se hýbat.

S vaším týmem jste se mezitím dohodl, že do zimy opět vložíte starty v cyklokrose­ch?

Bude jich dokonce víc než loni, od prvního závodu 7. prosince v Essenu jsem si jich naplánoval osm oproti loňským šesti.

Šéfové Quick-Stepu přitom tomu nebývali nakloněni.

Ale po letošních zkušenoste­ch naopak věří, že mi krosy pomohou k větší výbušnosti v klasikách. Žádný ze sportovníc­h ředitelů už s nimi nemá problém, ptal jsem se jich.

Čím ještě okořeníte zimní rutinu?

Chtěl bych více běhat. A po dlouhé době se vrátím i na běžky.

Kdy jste na nich stál naposledy?

Hodně dávno. V kadetech, ještě s Duklou v Krkonoších. Těším se. V rámci přípravy na kolo jde o velmi vhodnou aktivitu. A bude to i dobrá změna pro mou hlavu.

Když jdete běhat bez lyží, jaké porce si nakládáte?

Zkraje přípravy tak sedm kilometrů. Postupně si chci přidávat. Ale na maraton se chystám až po kariéře.

Silniční sezonu opět začnete v únoru Kolem Algarve?

Rád bych jel už v lednu Kolem San Juanu v Argentině. Pravidelně jsem v poslední době začínal v Algarve, tak chci dát sezoně trochu jiný závodní rytmus. Spousta kluků si pochvaluje etapy Kolem Kolumbie, kde se pohybují ve vysokých nadmořskýc­h výškách, jenže těch se trochu bojím. Argentina je níž a jde o osmidenní závod se dnem volna, což by mělo být pro mě ideální.

Když jste v létě prodloužil smlouvu s Quick-Stepem o další dva roky, přislíbili vám v týmu ještě výraznější vůdčí pozici na klasikách než doposud. Po odchodu Philippa Gilberta do Lotta Soudal by to tak mělo být, ne?

Myslím, že jo. Pořád máme v týmu hodně dobrých klasikářů, ale určitě mám mít větší prostor. Méně bych se měl dostávat do situací, že jsem si naplánoval útok na konkrétním místě, Phil pak zaútočil těsně přede mnou a já musel od svých plánů upustit. Teď naopak očekávám, že se příští rok v některých únicích s Philem sejdeme.

Letos jste při vašem životním jaru poprvé vyhrál worldtouro­vé klasiky. Dalším cílem tedy je ovládnout některý z pěti Monumentů klasikářsk­é sezony?

Rozhodně. Letos mě dost mrzelo, že jsem onemocněl pár dnů před Flandrami. V porovnání s loňskem nemíním v přípravě na klasiky nic zásadního měnit, jen musím zůstat zdravý, protože i třeba 14 dní výpadku je pak strašně znát. Chtěl bych přijet na Flandry a Roubaix se stejnou formou jako letos na mistrovstv­í světa. Jsem přesvědčen­ý, že tam byla nejlepší, jakou jsem kdy měl.

Jen jste při rozhodujíc­ím úniku nebyl na správném místě.

Spíš jsem se nechal vytočit britským počasím. Sedm hodin deště mi vážně nesedlo.

Při podepisová­ní příští smlouvy jste si řekl i o start na Tour, která vám letos unikla?

Samozřejmě jsem označil Tour za závod, který bych rád jel, ale uvidíme, jaký nakonec můj program bude. Sladit Tour s olympiádou je trochu komplikova­nější.

To ano, olympijský závod se pojede pouhých šest dnů po skončení Tour, navíc v úplně jiném časovém pásmu.

Což znamená rovnou z Tour letět do Tokia a tam se poprat se změnou času. Očekávám, že víc než polovina olympijské­ho pelotonu bude mít v nohách únavu z Tour. Docela dobrou přípravou na Tokio by naopak mohl být kratší červencový závod Kolem Polska.

Letos jste nejúspěšně­jším českým silničářem. Jaký máte celkově pocit z Čechů v profipelot­onu? Chybí tam druhá vlna, že.

Taky mi to tak přijde. Věřil jsem, že se Schlegel a Sisr dostanou výsledkově trochu dál, jenže teď mám pocit, že stagnují. Mezi juniory také vidím potenciál, ale bohužel pak často neudělají potřebný mezikrok, aby přes kategorii do 23 let prošli až do elity. Mám v hlavě nápady, jak bych našim mladým klukům mohl rozumným způsobem pomoci.

A jak?

Není to tak, že bych zakládal cyklistick­ou akademii jako Roman (Kreuziger), chci jim však být prospěšný zkušenostm­i a známostmi, co mám v Belgii. Kvalitní tréninkové know-how, které je v Belgii, podle mě zatím v Česku chybí. To je největší kámen úrazu, protože talenty máme.

Stanete se tedy jejich poradcem? Nebo pro zájemce uspořádáte i tréninkové kempy?

Ty zatím z časových důvodů nezvládám, kvůli vlastní kariéře i kvůli mému hyperaktiv­nímu synovi. Ale chci si vyzkoušet práci s několika kluky, a kdyby to fungovalo, můžeme můj projekt postupně rozšiřovat dál.

Je vám 33 let. Jak dlouhá bude ještě vaše vlastní kariéra?

Rád bych, aby trvala ještě tři dvouleté smlouvy.

Tedy až do 39 let?

Dalo by se to zvládnout. Jasně, třeba vám za dva roky řeknu, že mě to už nebaví a chci se radši věnovat něčemu jinému. Vždycky na konci sezony si říkám: Uf, už je toho moc. Ale podobné stavy má po dlouhé sezoně většina kluků. Jakmile jsem potom dva týdny bez kola, chybí mi. Takže si nemyslím, že skončím předčasně. Na silnici jsem po přechodu z cyklokrosu začínal až později, než bývá běžné, mohl bych tedy mít kariéru i o malinko delší, než je průměr.

Chci být prospěšný zkušenostm­i a známostmi. Tady chybí kvalitní tréninkové know-how.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia