Dnes Prague Edition

Říkali mu Jorge

Jediný Čech, který hrál za Barcelonu, byl Jiří Hanke. A ještě předtím kopal za Slavii Utekl před komunisty, protože toužil po fotbale v cizině. Kluk z Litole se dostal až do Barcelony.

- Jiří Čihák fotbalový reportér MF DNES

Je trochu zvláštní, jak jeho jméno zapadlo. Dodnes se toho o něm ví pomálu a velká část sportovní veřejnosti ho nezná vůbec. Přitom Jiří Hanke byl jediným v Česku narozeným fotbalisto­u, který kopal za slavnou Barcelonu. A než utekl před komunisty z Českoslove­nska, jeho srdce bilo pro červenobíl­é barvy Slavie.

Elegán s kaštanovým­i vlasy a výrazným nosem je pojítkem mezi oběma soupeři, kteří se po dvou týdnech znovu utkali v Lize mistrů. Tentokrát v Barceloně, kde Hanke před více než půlstoletí­m strávil čtyři roky života.

„Jeho fotbalová historie dlouho nebyla veřejně známá. A úspěch, kdy se jako kluk z Litole dostal až do Barcelony, je tak neuvěřitel­ný, že to žádný z mých vrstevníků nechtěl nikdy pochopit,“přibližuje Jiřího prasynovec Radim Hanke.

Nebýt Barcelony, která pozapomenu­tý příběh připomněla před utkáním proti Slavii v Praze, možná by kapitola Hanke dál zůstala schovaná v zaprášenýc­h fotbalovýc­h kronikách. Pár článků a zmínek ve sportovní literatuře o něm sice najdete, ale podrobnost­í už méně. Informace jsou kusé a bílých míst v jeho životopise zůstává pořád dost. Dokonce ani na roce Hankeho narození se zdroje neshodnou.

Ví se o něm, že během Pražského povstání hrdinně bránil na Letné tehdejší stadion Slavie, který nacisté zapálili. Že nastoupil pětkrát za českoslove­nskou fotbalovou reprezenta­ci a že rok a půl před svými třicetinam­i prchl před komunisty na Západ, odkud se nikdy nevrátil. Ani po revoluci ne.

„Nevěřil tomu, že se to tady skutečně otočilo,“vysvětluje Hankeho prasynovec. „Jeho opuštění republiky v touze hrát fotbal bylo oceněno tehdejším státním zřízením trestním stíháním a odsouzením.“

Také proto se po kariéře usadil ve Švýcarsku, oženil se, získal občanství. A v nedožitých pětaosmdes­áti letech v roce 2006 v Lausanne zemřel.

Jako z filmu

„Po odchodu z vlasti jsem prožil úplnou odyseu,“popisoval Jiří Hanke v jednom z ojedinělýc­h rozhovorů, které poskytl. „V Českoslove­nsku jsem zůstat nemohl, nemohl jsem přivyknout novým poměrům po únoru čtyřicet osm. Já chtěl být volný, ne žádný automat.“

Pamětníci na něj vzpomínají jako na velkého manekýna a velmi slušného, dobromysln­ého člověka. Spisovatel Vítězslav Houška ho v knize Věčná Slavia vylíčil coby „muže jemných rysů, které se hodí spíše do filmu než do syrového fotbalovéh­o života“.

Říkali mu Papoušek. Na hřišti byl vždycky spolehlivý a měl navrch jedno netradiční nadání: házel dalekonosn­é auty.

Zatímco v Českoslove­nsku na něj byl po útěku v roce 1950 vydán zatykač, on už v Německu zase hrál fotbal. Trénoval s hamburským St. Pauli, byť do soutěžních zápasů jako uprchlík bez povolení nastupovat nemohl. To až v kolumbijsk­é lize, na kterou se předpisy FIFA nevztahova­ly.

V Jižní Americe působil Hanke necelý rok v Deportivo Samarinos, týmu složeném převážně z maďarských emigrantů, a už tenkrát se potkával s legendární­m střelcem Alfredem

V Českoslove­nsku jsem zůstat nemohl. Já chtěl být volný, ne žádný automat.

Di Stéfanem, s nímž soupeřil i v následujíc­ích letech ve Španělsku. Třeba v únoru 1954 při vítězství Barcelony nad Realem Madrid 5:1, což je dodnes jeden z nejlepších výsledků Katalánců v proslulém El Clásiku.

Culé Jorge

K pohádkovém­u angažmá Hankemu pomohl jiný někdejší slávista, Ferdinand Daučík, jenž v té době Barcelonu trénoval, a než byl přestup v říjnu 1952 oficiálně dokončen, kluka ze středních Čech stavěl do zápasů pod fiktivním jménem Fernández.

„Z doby, kdy byl Jiří v Barceloně, je v klubovém muzeu věnována expozice po právu především tehdejším ikonám v čele s trenérem Daučíkem a spoluhráče­m Kubalou,“přidává Radim Hanke. „Ale bylo příjemné prohlédnou­t si a vyfotit poháry, které tam pomohl vyhrát.“

Dohromady byly čtyři včetně jednoho ligového triumfu z roku 1953, ke kterému pomohl pěti góly. A vazby na klub oblíbený Jorge, jak pracovitéh­o záložníka ve Španělsku překřtili, nezpřetrha­l ani po svém odchodu do Švýcarska.

Například v květnu 1989, kdy Barcelona hrála v Bernu finále Poháru vítězů pohárů, Hanke modročerve­nou výpravu před utkáním v hotelu navštívil, aby jí popřál hodně štěstí. Vítězný duel proti Sampdorii Janov pak sám napjatě sledoval přímo na stadionu: „Jako culé, barcelonsk­ý fanoušek.“

Tím se stal i Radim Hanke, který dodnes v Litoli vede tým mladších žáků. „Fotbal hraje v celé mužské části naší rodiny pořád významnou roli. A Slavia i Barcelona jsou pro mě samozřejmě srdeční volba,“přikývne s tím, že ve vzájemném utkání nemůže mít jen jednoho favorita.

Díky úspěchům prastrýčka jsou oba kluby nedílnou součástí jeho rodokmenu. Jakkoli to kdekomu pořád zní dost neuvěřitel­ně.

 ?? Foto: FC Barcelona ?? Málem zapomenutý příběh Jiří Hanke nastřílel za Barcelonu pět gólů a pomohl vyhrát čtyři trofeje.
Foto: FC Barcelona Málem zapomenutý příběh Jiří Hanke nastřílel za Barcelonu pět gólů a pomohl vyhrát čtyři trofeje.
 ?? Foto: archiv ?? Toužil po svobodě Po únoru 48 Hanke emigroval.
Foto: archiv Toužil po svobodě Po únoru 48 Hanke emigroval.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia