Dnes Prague Edition

Jak vychytat Messiho? Návod zná kliďas Kolář

-

Opauze šel ze hřiště jako poslední. Spoluhráči už dávno zmizeli v tunelu, on čapnul plastovou lahev, mohutně si lokl a chvíli postával u tyče a pozoroval hemžení na tribunách. Jako by už před pauzou potřeboval vydýchat smršť, kterou fotbalová Slavia v Barceloně přežila.

Po zápase už se mu spoluhráči klaněli a při děkovačce v rohu stadionu měl hlavní roli. Gólman Ondřej Kolář – to byl slávistick­ý hrdina památného večera. „Kdyby mi někdo řekl, že na Campu Nou nedostanu gól, pomyslel bych si, že se zbláznil,“smál se Kolář. V základní fázi Ligy mistrů se to nepovedlo nikomu od prosince 2012.

Spoluhráči se mohli přetrhnout, odvážně útočili, při bránění padali do střel, jejich výkonu nelze vyčíst ani sebemenší detail. Ale nebýt kliďase z Liberce, Slavia by zlatý bod ze Španělska neměla.

Když třináct minut před koncem Messi těsně před ním šťouchl do balonu, stadion už jásal. Jenže chlapík ve svítivě zeleném dresu hosty zachránil a Messi se pod ryšavým plnovousem jen zašklebil.

Ale bylo toho daleko, daleko víc. Takhle si Kolář v životě nezachytal. Co všechno musel řešit?

11. minuta: na slávistick­ého gólmana se řítí zprava obránce Semedo, Kolář vykopává na roh.

12. minuta: Griezmann pádí k brance pro změnu zleva, Kolář proti němu vybíhá daleko za šestnáctku a skluzem v poslední vteřině odvrací pohromu.

22. minuta: Messi dvakrát v akci. Z přímého kopu torpéduje branku, Kolář vyráží. Pak ještě zkouší kulišácky zakroutit balon k bližší tyči přímo z rohu, brankář Slavie se praští o tyč, ale chytá.

35. minuta: Pomoc shůry. Messi pláchne Frydrychov­i, ale z hranice vápna napálí balon do spojnice. „Věděl jsem, co bude dělat, ale stejně se to nedá bránit. Když míč vyletěl, myslel jsem, že je to gól,“líčil.

43. minuta: A zase ten Messi. Bomba z levé strany letí pod břevno, Kolářova ruka vystřelí a vyrazí na roh. A zázračný zákrok vytáhne i za chvíli po hlavičce Piquého.

55. minuta: Dembélého parádní pas, Sergi Roberto sám před brankou. Ani tentokrát Kolář neplaší, počká si a nohama vyráží.

To nejlepší na závěr: další Messiho zahozená tutovka už Barcelonu znervózněl­a natolik, že do konce zápasu branku neohrozila.

K tomu perfektní a odvážná rozehrávka, bezchybné čtení hry a zosobněný klid – tím vším si Kolář vystavil unikátní vysvědčení. Právem mu patří jednička s hvězdičkou, kterou MF DNES jinak v rejstříku nemá. Tentokrát je třeba udělat výjimku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia