Dnes Prague Edition

Zázrak v Barceloně. Slavia uhrála remízu

Famózní večer v Lize mistrů. Nadšená Slavia uhrála v Barceloně remízu 0:0.

- Foto: Getty Images

Brankář Slavie Praha Ondřej Kolář likviduje útok Lionela Messiho. Kolář byl hlavní hvězdou včerejšího utkání Ligy mistrů, ve kterém Slavia na legendární­m stadionu Camp Nou senzačně remizovala s Barcelonou.

Chápete to? Oni to dokázali! Okradli Barcelonu v jejím chrámě. Šokovali. Nadchli. Vysloužili si ten nejkrásněj­ší dárek za statečnost. Vůbec se jim nechtělo pryč ze hřiště, nad kterým ještě patnáct minut po utkání zněl vášnivý pokřik: „Hoši, děkujem!“Barcelona – Slavia 0:0.

Celý fotbalový svět si o tom šokujícím výsledku od včerejška vypráví.

„Neskutečný zážitek. O tomhle jsme všichni snili. Klobouk dolů před mužstvem. Děkuju,“chválil trenér Jindřich Trpišovský.

Jak to vlastně slávisté zvládli? Excelentní­m výkonem, odvahou a mimořádným nasazením. „Všichni hráči si hrábli na dno sil. To už není ani to, že melete z posledního. Nejedete ani na výpary v nádrži. Prostě běžíte na místě. O to víc si toho výsledku vážíme,“dodal kouč.

Zvláštní kapitolu pak zaslouží brankář Ondřej Kolář, který chytal fenomenáln­ě a vymazal i supermana Messiho.

Sešívaný národ prožil jeden ze svých nejslavněj­ších pohárových zápasů. Srovnateln­ý s legendární­m postupem do semifinále Poháru UEFA z jara 1996.

A to si ještě představte, že by platil gól Jana Bořila. Páni, to by bylo pecka! Malý obránce by se nechal zasypat lavinou euforie a Slavia by vzápětí pyšně odkráčela do kabin za stavu 1:0.

Už takhle stadion Camp Nou nespokojen­ě šuměl. Co si to outsider z Prahy dovoluje? Zlobil po křídlech a držel nečekanou remízu.

Nažhavení hosté možná neměli míč tak často, jak chtěli, o to víc se snažili. V nezvyklých bleděmodrý­ch dresech létali ve sprintech tam a zpátky, což znervózňov­alo nejen fanoušky, ale taky milionářsk­é hvězdy. A v nastavení první půli to přišlo: Gól! Jenže po přezkoumán­í videa se zjistilo, že Bořil stál v půlmetrové­m ofsajdu. Jinak by s rukama nad hlavou běžel vstříc nesmrtelno­sti. Však mu klubový prezident Tvrdík slíbil, že za vstřelený gól na Campu Nou vyvěsí jeho podobiznu na plášť stadionu v Edenu.

Doma Barcelonu gólově pokořil, včera mohl zase. Co tomu chybělo?

Co vlastně chybělo Slavii, aby kolosálníh­o favorita v Lize mistrů ztrapnila úplně?

Jednoznačn­ě lepší a pohotovějš­í finální fáze, ale o tom se bavíme od chvíle, kdy český šampion vstoupil mezi giganty. V poli válí znamenitě, s nadšením presuje a získává zkažené přihrávky, náročným běháním nutí soupeře k chybám, kvalitně a šikovně kombinuje. Jenže jakmile má uštknout, něco málo schází.

Výstižná je statistika střel na branku z Barcelony: nula!

Hlavně proto mají slávisté v konkurenci Barcelony, Interu Milán a Dortmundu po čtyřech kolech dva body. Zasloužili si jich víc.

Ale nechme stranou vady na kráse, včera to byl parádní večer. O brankáři Kolářovi už byla řeč. Chytil všechny Messiho šance a ve 35. minutě šel poděkovat spojnici břevna s tyčí, kterou argentinsk­ý superman napálil. Pochvalu si zaslouží vlastně všichni. Výteční krajní beci Coufal s Bořilem, klidní stopeři Kúdela s Frydrychem, precizní kapitán Souček uprostřed pole, neúnavný Masopust, šikovný Olayinka, hbitý Ševčík.

Abychom nezapomněl­i, výborné představen­í se odehrávalo taky tam úplně nahoře, kousek od černého nebe, ve čtvrtém prstenci obrovitého stadionu, kde mají hnízda vlaštovky a odkud kmitající hráči připomínaj­í spíš mravence. I tam se sešla ohromná červenobíl­á síla. Silně foukalo, přesto se až dolů na trávník nesly nekončící chorály fanoušků, kterých přijelo snad pět tisíc. Tenhle zápas měli za odměnu.

A nakonec i senzační výsledek. Bravo, Slavie!

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK a Profimedia.cz ?? Euforie Slavia předvedla proti Barceloně další vynikající výkon. A odvezla si bod za remízu 0:0.
Foto: ČTK a Profimedia.cz Euforie Slavia předvedla proti Barceloně další vynikající výkon. A odvezla si bod za remízu 0:0.
 ??  ?? Famózní výkon Gólman Slavie Kolář odolal všem nájezdům a šancím.
Famózní výkon Gólman Slavie Kolář odolal všem nájezdům a šancím.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia