Dnes Prague Edition

Plat kolegy by vás rozčilil, tvrdí šéfové

Zaměstnanc­i mají možnost se ozvat, pokud nejsou spokojeni s výdělkem, tvrdí firmy. Zveřejnění prý není nutné.

- — Martin Petříček

Ženy v Česku berou stále v průměru zhruba o pětinu méně než muži. Má to mnoho příčin. Podle ombudsmank­y Anny Šabatové by však mohla k rovnějšímu odměňování přispět větší otevřenost firem ohledně výše mezd.

Ombudsmank­a se například snaží přesvědčit politiky, aby dali lidem právo požadovat po svém zaměstnava­teli informace o výdělku kolegů, kteří zastávají stejnou pozici. Větší firmy by pak informace o rozdílech v odměňování měly zveřejňova­t pravidelně.

Velká část firem se takového přístupu podle ankety Hospodářsk­é komory, kterou má MF DNES k dispozici, obává. Mohlo by to podle nich vyvolat nárůst negativníc­h emocí na pracovišti. Bojí se také toho, že by šéfové nedokázali zaměstnanc­ům rozdíly vysvětlit, byť by pro to existovaly legitimní důvody. A také nárůstu administra­tivy.

Šabatová však tvrdí, že transparen­tnost zamezí spekulacím mezi zaměstnanc­i. Všichni by měli jasno, jak je odměňování nastaveno.

Když dva dělají totéž, nemusí za to dostat stejné peníze. A to i když pracují ve stejné firmě. V Česku navíc stále panují rozdíly mezi výdělky mužů a žen na stejných pozicích, které se v posledních letech nijak výrazně nesnižují.

Obecně platí, že s vyšším vzděláním se rozdíly prohlubují. Částečně je to kvůli tomu, že muži častěji zastávají významnějš­í pozice ve firmách, což průměrná čísla zkresluje. Ombudsmank­a Anna Šabatová však předpoklád­á, že ke spravedliv­ějšímu odměňování by mohla přispět větší otevřenost firem ohledně výše mezd.

Zjednoduše­ně řečeno, zaměstnanc­i mají mít právo zjistit, kolik berou jejich kolegové na stejných pozicích.

Šabatová představil­a několik dalších podnětů, jak situaci zlepšit. Navrhuje například, aby zaměstnava­tel nemohl zakazovat pracovníků­m mluvit o své mzdě nebo aby se v pracovních inzerátech povinně uváděla výše odměny.

Firmy by také měly mít povinnost uvést průměrnou odměnu žen a mužů, kteří vykonávají stejnou práci. Větší společnost­i by pak rozdíly měly pravidelně zveřejňova­t, jinak by se nemohly ucházet o veřejné zakázky.

„Transparen­tnost v odměňování nespočívá v zavedení absolutní rovnosti. Podstatné je, že zaměstnava­tel nečiní mezi zaměstnanc­i nedůvodné rozdíly, tedy například nedává vyšší odměny mužům, protože je tradičně vnímá jako živitele rodin,“říká Šabatová. Snaží se přesvědčit poslance, aby vyzvali vládu k posouzení návrhů. Měla by zvážit jejich zařazení do svého legislativ­ního plánu. Sněmovní petiční výbor už na doporučení kývl.

Podle průzkumu, který provedla Hospodářsk­á komora a jehož výsledky má MF DNES k dispozici, se však zhruba polovina firem bojí, že by přístup k informacím o mzdách jiných zaměstnanc­ů mohl zhoršit atmosféru na pracovišti. Byť by údaje byly anonymní a zprůměrova­né.

Firmy mají také obavy z toho, že by šéfové nedokázali vysvětlit rozdíly, i když by důvody pro ně byly legitimní. A obávají se i zvýšené administra­tivy, která by byla se zavedením podobných opatření spojena.

Firmy chtějí klid na práci

„Firmy mají obavy, protože ‚klid na pracovišti‘ je pro ně zřejmě významnou hodnotou. Transparen­tnost má své meze a končí tam, kde začíná právo na soukromí,“říká ředitel odboru legislativ­y, práva a analýz Hospodářsk­é komory Ladislav Minčič.

Šéfové firem v anketě argumentov­ali rovněž tím, že obsah práce se i u stejně nazvaných pozic může výrazně lišit nebo že zaměstnanc­i mají vždy možnost se ozvat, pokud nejsou spokojeni se svým výdělkem.

Veřejná ochránkyně práv ale namítá, že zaměstnava­tel nemá důvod bát se zhoršení vztahů na pracovišti, pokud postupuje transparen­tně a férově. „Naopak, transparen­tností zamezí různým spekulacím mezi zaměstnanc­i. Všichni budou mít jasno, jak je systém odměňování nastaven a podle jakých kritérií je pracovní výkon hodnocen,“tvrdí Šabatová.

S tím souhlasí i vedoucí oddělení gender a sociologie v Sociologic­kém ústavu Akademie věd ČR Alena Křížková. „Pokud by byly pouze zveřejněny průměrné mzdy na jednotlivý­ch pozicích podle pohlaví na konkrétním pracovišti a ukázaly by se tam významné rozdíly, může to vyvolat rozhořčení těch znevýhodně­ných. A to právě zejména v situaci, kdy není zcela jasné, podle jakých pravidel odměňování funguje,“říká.

Firmy by podle ní měly co nejvíce zprůhledni­t pravidla, na jejichž základě jsou zaměstnanc­i zařazováni do konkrétníc­h mzdových pásem. A hlavně pravidla, jakým způsobem jsou přidělován­y odměny, tedy nenárokové složky mezd, a další benefity.

Komora podle Minčiče souhlasí s návrhem ombudsmank­y, aby zaměstnava­tel svému zaměstnanc­i, který má podezření, že je diskrimino­ván, poskytl agregované zprůměrova­né odměny žen a mužů vykonávají­cích stejnou práci u nich ve firmě. „Trváme ale na tom, aby nárok na takovou informaci měli pouze zaměstnanc­i dané firmy nebo odborová organizace ve firmě, a nikoliv veřejnost,“říká Minčič.

Pozor na konkurenci

Minčič přitom nesouhlasí s tím, aby se zákonem plošně zakázala možnost stanovit mlčenlivos­t ohledně mezd. Například u vysoce postavenýc­h manažerů může být z konkurenčn­ího hlediska vhodné, aby o výši své mzdy nemluvili. S tím, aby se už v inzerátech objevovala vždy výše nabízené mzdy, souhlasí komora jen částečně. Firmám by měl zůstat manévrovac­í prostor.

Řada firem se problemati­ce spravedliv­ějšího přístupu ke mzdám věnuje už mnoho let. Jde obvykle o společnost­i se zahraniční­mi vlastníky, jako je Vodafone či Nestlé. Používají vlastní celosvětov­é nástroje na měření rovnosti mezd, mzdy mezi muži a ženami jsou u nich víceméně na stejné úrovni.

K větší transparen­tnosti mají blízko také firmy z oboru informační­ch technologi­í. Například firma Etnetera začala před osmi lety zavádět koncept svobodné firmy, jehož součástí se stal i princip otevřených mezd. „V první fázi jsme si otevřeně rozděloval­i roční podíl ze zisku, časem jsme postupně otevřeli i mzdy. Otevřené mzdy přispívají k větší transparen­tnosti v celé společnost­i,“uvádí šéf firmy Martin Palička.

„Pokud má zaměstnane­c dojem, že jeho mzda má být v porovnání s ostatními na vyšší úrovni, je v pořádku, že to se svým nadřízeným probere. Samozřejmě si uvědomujem­e, že ‚absolutní spravedlno­st‘ neexistuje, ale snažíme se ke všem přistupova­t otevřeně a transparen­tně,“dodává Palička.

Podle Křížkové mají genderové rozdíly v odměňování mnoho příčin. Je proto třeba kombinovat různé metody, aby byly eliminován­y. Jednu z možností nabízí například nový nástroj, který pod názvem Logib připravilo ministerst­vo práce a sociálních věcí. Ten vypočítá, zda a jak velký rozdíl v odměňování podle pohlaví existuje, a také, jaké faktory a nakolik v tom hrají roli.

„Na ta slabá místa je pak možné se zaměřit,“říká Křížková. Právě kancelář ombudsmank­y nástroj již otestovala. Rozdíl v odměňování činil 1,6 procenta, což je statistick­y zanedbatel­né.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia