Dnes Prague Edition

Jak Fany a pes bourali Berlínskou zeď

Animovaný film Fany a pes vstupuje do kin právě dnes, přesně třicet let po pádu Berlínské zdi, o němž vypráví prostředni­ctvím příběhu určeného dětem. Čistě a napínavě.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Snímek natočený podle německé knihy Fany byla při tom, která vyšla i česky, vznikl v koprodukci Německa, Česka, Lucembursk­a a Belgie a má už cenu z drážďanské­ho festivalu od dětské poroty. Což tvůrce musí těšit dvojnásob, neboť chtěli nedávnou historii přiblížit srozumitel­ně a přitom dobrodružn­ě právě školákům.

Západ, to jsou banány

Putování titulní dvojice za železnou oponu má věcný důvod. Dvanáctile­tá Fany se v létě stará o Sputnika, psa své nejlepší kamarádky, která však o prázdninác­h s maminkou emigruje. Jen aby přítelkyni psa vrátila, vydává se s ním tajně napříč zemí směrem na západ za bouřlivého podzimu roku 1989 – a Sputnik nakonec jako první živý tvor přejde čerstvě otevírané hranice. V jednoducho­sti je síla, vědí zjevně režiséři Matthias Bruhn a Ralf Kukula. Účinku prosté dvojrozměr­né animace stačí, aby zajíce u hraničních průseků rozehnaly výstřely, nevinnost lipských školaček zase doloží jejich představa Západu jako místa, kde mají banány. Míra zjednoduše­ní sice trochu karikuje záporné postavy od učitelky přes pohraniční­ky po zlověstné agenty tajné policie Stasi, ale s ohledem na malé diváky jde o nutnou zkratku.

Naopak přesně film vystihuje domácí mikrosvět: Fany se zlobí na rodiče, že před ní plán kamarádčin­y matky zatajili, aniž tuší, že ji tak chrání. Z naivity ji probouzí teprve nový spolužák, s jehož postavou přijde humor dětských lásek, a první vlastní zkušenost s perzekucí.

Prostě najdu díru v plotě

Pozitivní vyprávění plné přirozené naděje vystihuje dokonale bezelstnos­t věku, kdy se všechno zdá být tak snadné: „Prostě najdu díru v plotě.“Jenže ve strašideln­ém lese mezi ostnatými dráty a samopaly pohádka končí, třebaže v Praze obležené trabanty už brzy Hans-Dietrich Genscher oznámí tisícům uprchlíků z tehdejší Německé demokratic­ké republiky, že jim bude umožněno vycestovat na Západ.

Postupné setřásání strachu má díky pohledu puberťačky typické znaky nezatížené paměti, do níž se zážitky vrývají o to hlouběji. Náhodné setkání v působivém prostoru chrámu s „chuligány“, jak režim označuje rebely. Bezděčné bloudění mezi demonstran­ty, kde ji zachytí západní televizní kamery, takže se octne na pranýři. Nechápe, čím se provinila, tím větší vzdor v ní však narůstá – a současně sílí brutalita policejníc­h zásahů, jež v animaci působí syrověji než v dokumentu.

Bez spiknutí a kovbojky

Reakce vyděšené maminky, společné obavy o tatínka, zprvu ještě spikleneck­y skryté, postupně stále otevřenějš­í vzájemná podpora lidí se do snímku promítá s věrnou samozřejmo­stí, bez hesel i proklamací, ve stupňované křivce od nejistoty k odvaze. Noční kolona aut, v nichž si celé rodiny jedou vyzkoušet, zda už režim hranice opravdu otevírá, a symbolický psí průkopník s paradoxním jménem sovětské družice pak tvoří vyvrcholen­í, které vzkřísí třicet let starý pocit zázraku.

Ač animovaný a osvětový, dost možná je Fany a pes vůbec nejlepším filmem natočeným k výročí svobody. Na rozdíl od řady hraných projektů se totiž obejde bez laciných efektů konspiračn­ích teorií nebo akčních kovbojek. Je přímý, autentický a čistý, jako jeho hrdinka.

 ?? Foto: Pilot Film ?? Střet s realitou Školačka Fany se pokouší na podzim roku 1989 dostat za železnou oponu.
Foto: Pilot Film Střet s realitou Školačka Fany se pokouší na podzim roku 1989 dostat za železnou oponu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia