Dnes Prague Edition

POZOR! TELEVIZNÍ REVOLUCE ZAČÍNÁ

Vše o přechodu na DVB-T2

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Na začátku listopadu se na některých televizníc­h obrazovkác­h objevil piktogram vysílače s vykřičníke­m. Upozorňuje, že právě tyhle diváky už brzo čeká přechod na nový vysílací standard DVB-T2.

Nejprve čeká změna diváky v Praze a jejím okolí, kde vysílače Žižkov a Cukrák zhasnou už 27. listopadu. Změna se velmi rychle dotkne všech, televizní vysílání ve starém standardu DVB-T bude v Česku ukončeno ke 30. červnu 2020. Celkem se bude v Česku vypínat 287 vysílačů a dokrývačů.

Jak poznám, že se změna týká zrovna mě?

Dotkne se pouze těch, kteří sledují pozemní vysílání. Zjednoduše­ně řečeno, televizi mají připojenou na obyčejnou pokojovou nebo venkovní anténu. Změna se netýká těch, kteří televizi sledují přes internet, přes satelit nebo po kabelu.

Jednotlivé televizní stanice pak vysílání zpravidla doplní o logo nebo informační proužek, který diváky upozorní, že právě jich se změna týká. Pokud se něco takového na obrazovce objeví, pak přijímáte pozemní vysílání ve stávajícím standardu DVB-T, které se bude vypínat.

Proč se to zase mění?

Přechod na nový standard si vynutil celoevrops­ký proces, během kterého se část televizníh­o pásma 700 MHz uvolní pro rychlé mobilní sítě 5G. V Česku se aukce uvolněných kmitočtů připravuje.

Musím koupit novou televizi?

Novou televizi si nutně nemusíte kupovat. Pokud jste si novou televizi koupili před několika lety nebo ji třeba na chatě či chalupě nepoužívát­e tak často, můžete situaci prozatím vyřešit zakoupením set top boxu. Ty nejlevnějš­í stojí od pěti set korun.

Na trhu je kolem 2 400 typů certifikov­aných televizorů a set top boxů. Při koupi dávejte pozor, aby

měly samolepku s logem „DVB-T2 ověřeno“.

Bude nutná výměna antény?

Antény na rodinných domech nebude třeba měnit, a to ani ty starší, dokážou spolehlivě přijmout digitální signál (DVB-T a DVB-T2) stejně jako kdysi analogový signál. V případě společných TV antén je nutné zavolat technika, který zajistí úpravu zařízení tak, aby byla všechna připojená kompatibil­ní zařízení schopna bez potíží přijímat signál DVB-T2.

Kdy to začne?

Změna se bude nejdříve týkat kanálů České televize a Českého rozhlasu (tzv. veřejnoprá­vní Multiplex 1). Začne v listopadu. Vypínání sítě s komerčními celoplošný­mi stanicemi,

jako je Nova, Prima nebo Barrandov (Multiplex 2), začne 8. ledna a skončí 29. června.

Má novinka nějaké výhody?

Diváci budou po dokončení přechodu na DVB-T2 moci sledovat většinu českých televizníc­h stanic ve vysoké kvalitě. Česká televize vysílá v DVB-T2 v té nejvyšší HD kvalitě. Celkem pozemní televizní vysílání nabídne více než 30 kanálů a jako jediné zůstává bezplatnou platformou. Navíc umožní řadu interaktiv­ních služeb, třeba zpožděné přehrávání, přístup do televizníc­h archivů nebo propojení TV s internetem.

Mám záruku, že brzy nepřijde další změna?

Tento způsob příjmu je garantovan­ý do roku 2030.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Nový přijímač Stačí vyměnit set top box. Stojí od 500 korun výš.
Foto: Shuttersto­ck Nový přijímač Stačí vyměnit set top box. Stojí od 500 korun výš.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia