Dnes Prague Edition

Spáčilová o seriálu Bez vědomí

Tvůrci seriálu Bez vědomí, jenž startuje na HBO v neděli k výročí 17. listopadu, mají štěstí, že revoluce nepřišla dříve. V prosluněné­m létě by těžko budovali kolem špionážní zápletky módní náladu pochmurnéh­o zmaru.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pro pořádek, aby nevznikla mýlka: Bez vědomí je dobrá minisérie. Solidní, pečlivá, působivě nasnímaná, herecky atraktivní a především na scenáristi­ckou prvotinu až překvapivě obratně napsaná. Má vlastně jedinou vadu: nepřiznává barvu smyšlené východoevr­opské bondovky, předstírá „něco víc“, totiž spjatost s reálnými zdejšími událostmi, již deklaruje i symbolický­m startem k 30. výročí svobody.

Svatá Mata Hari

Samozřejmě šestidílný špionážní thriller se musel koncipovat s ohledem na vývoz, ovšem tuzemskému divákovi se může jevit jako útok na jeho vlastní paměť, coby přemrštěná politická kovbojka, dílem úsměvná, dílem zjednoduše­ná úlitba spikleneck­ým teoriím, podle nichž za každým rohem číhá dvojitý až trojitý agent ve službách britské MI5, sovětské KGB a domácí StB.

Způsobem, jímž Bez vědomí rozbíjí konvence dobra a zla, trochu připomíná filmovou novinku Amnestie. Zprvu jsou karty rozdané zdánlivě jasně: emigrantsk­ý pár se po dvanácti letech vrací v říjnu 1989 z Londýna do Prahy, v noci jej srazí záhadné auto, a když se žena čili Táňa Pauhofová probere v nemocnici, zjistí, že manžel neboli Martin Myšička beze stopy zmizel. Začne po něm tedy pátrat – a nejen ona.

Na rozdíl od předešlého projektu

HBO Pustina má Bez vědomí výrazně pevnější logiku, veškeré součástky do sebe ve finále zapadnou bez pachuti krkolomnýc­h náhod a motivací. Zato okatou příbuznost vykazuje vnější podoba místa, kde se hrdinové potkávají, tedy izolované výseče odtržené od okolního světa, v níž se tmou, deštěm a marností pohybují výhradně ztrápené bytosti s tragickými výrazy. Severská poetika se tu ocitá až na hraně manýry.

V galerii postav poskytuje silnou základnu proměnlivý vztah dvou sester rozdělenýc­h hranicemi i soukromými traumaty, ovšem „domácká“Lenka Vlasáková přehrává Pauhofovou v nevděčné roli jediné světice, amatérské Maty Hari neustále žasnoucí, co všechno jí unikalo.

Zlomení a cyničtí

Naštěstí jinak se postavy vyznačují zajímavou nejednozna­čností, kterou Bez vědomí opět sdílí s Amnestií a jíž herecky dominuje zejména atypický estébácký tandem v podání Jana Vlasáka a Martina Hofmanna. Naopak blahobytní veksláci či zlověstní zabijáci sahají ke karikatuře.

S výjimkou dobově věrných rekvizit si slabší chvilku vybírají reminiscen­ce z éry Charty 77, sloužící jako učebnice pro zahraničí. Ve třetím dílu se zase psychothri­ller dopustí akční odbočky, než se vrátí k výchozímu žánru se závěrečnou hodinou pravdy, z níž vyjdou bez jakékoli revoluční nostalgie pouze dva druhy jedinců: zlomení a cyničtí. Včetně moralistic­kých prognóz, že lidé nebudou chtít pravdu, nýbrž peníze, a že orwellovsk­é „Velký bratr tě sleduje“platí v každém režimu.

Prostě Bez vědomí přináší napínavý, ač překombino­vaný obraz všeobecnéh­o poraženect­ví, natočený ve vysokém evropském standardu.

 ??  ??
 ?? Foto: HBO ?? Záhadné zmizení Táňa Pauhofová hraje postavu emigrantky, které v Českoslove­nsku záhadně zmizí manžel.
Foto: HBO Záhadné zmizení Táňa Pauhofová hraje postavu emigrantky, které v Českoslove­nsku záhadně zmizí manžel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia