Dnes Prague Edition

Německo dusí nerůst. Ohrožuje i Česko

Domácí ekonomika ve vleku Německa brzdí. Pomáhá jí však to, že lidé utrácejí v obchodech

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Ačkoliv Německo podle čerstvých čísel jen těsně uniklo recesi, moc důvodů k optimismu zatím není. Obzvlášť ve střední a východní Evropě, která je na německé ekonomice značně závislá. Výkon většiny zemí v regionu včetně Česka totiž zůstal ve třetím čtvrtletí za očekáváním.

Tuzemská ekonomika rostla podle statistiků mezičtvrtl­etně o tři desetiny procenta. V porovnání se třetím čtvrtletím loňského roku pak vykázala růst o 2,5 procenta.

To je jen začátek. Už teď česká ekonomika zaznamenal­a nejslabší mezikvartá­lní tempo za poslední tři roky. A většina ekonomů i renomovaný­ch institucí se shoduje, že napřesrok bude ještě hůř. Hospodářst­ví podle očekávání poroste meziročně zhruba o dvě procenta.

„Na ekonomiku dopadá stagnující průmysl, který začíná cítit první výraznější dopady německé průmyslové recese. Ta se projevuje naplno v odvětvích, jako je strojírens­tví nebo výroba kovů. Na druhé straně průmyslu od horších výsledků poněkud překvapivě pomáhá nadále slušná výroba automobile­k,“říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Německo i Česko nicméně drží nad vodou převážně spotřebite­lé. V posledních letech dostávali lidé poměrně slušně přidáno – v Česku rostou nyní mzdy zhruba sedmiproce­ntním tempem – a nezdráhají se utrácet v obchodech. Roztáčejí tím aspoň trochu tuhnoucí kola ekonomiky.

Obavy z oslabení poptávky

Šéfové evropských firem si závislost na nákupním apetitu uvědomují. Jak ukazuje aktuální šetření Evropské asociace obchodních a průmyslový­ch komor, nejvíce se obávají právě možného oslabení domácí poptávky. Platí to zejména pro firmy ze západních zemí. V Česku a okolních státech mají největší strach z napjaté situace na trhu práce, hlavně z rostoucích nákladů na pracovní sílu.

Negativní výhled hlavních obchodních partnerů nutí tuzemské firmy, aby pečlivěji zvažovaly všechny investice a spíše brzdily podnikatel­ský rozlet. „Klíčovou otázkou stále zůstává, jak se budou vyvíjet zahraniční ekonomiky a zda se sníží nejistota, která snižuje poptávku v globálním měřítku,“říká ekonom Komerční banky Michal Brožka.

„Naším typickým odběratele­m jsou nástrojárn­y, nicméně i tak jsme v letošním roce zaznamenal­i pokles poptávky po našich strojích řádově o 15 až 20 procent,“uvedl nedávno ředitel Kovosvitu MAS Libor Kuchař. Firma od listopadu do konce roku nechává zaměstnanc­e v pátek doma se 70 procenty platu.

K podobnému kroku přistoupil­a kvůli poklesu prodeje automobilů také nošovická automobilk­a Hyundai. Její pracovníci mají volno každé druhé pondělí. Část lidí poslali na nucenou dovolenou také v ostravské huti Liberty Steel. Podniky však zatím nepočítají s tím, že by musely přistoupit k výraznější­mu propouštěn­í.

Evropským firmám se trochu ulevilo, když na konci října nenastal tvrdý brexit. Odrazilo se to částečně i v opatrném nárůstu optimismu mezi německými podnikatel­i po řadě měsíců plných skepse.

Co udělá Trump

Přesto mají domácí firmy z vývoje

německého průmyslu, který je pro tuzemské exportéry zásadní, stále značné obavy. Ačkoliv letos ještě export vystoupá na rekordní úroveň podesáté v řadě, v příštím roce bude podle Asociace exportérů úspěch, pokud se přiblíží letošnímu výsledku 4,6 bilionu korun.

„V řadě německých firem byl zaveden zkrácený pracovní režim známý pod názvem kurzarbeit a řada evropských automobile­k intenzivně přemýšlí, jak přizpůsobi­t náklady chladnoucí poptávce. Toto vše jsou indicie, které mohou významně negativně ovlivnit přelom roku,“říká místopředs­eda asociace Otto Daněk.

Navíc nejsou stále zažehnány

všechny hrozby, které ohrožují evropské ekonomiky zvnějšku. Do uzávěrky tohoto vydání nebylo zcela jasné, jak se zachová americký prezident Donald Trump ohledně cel na automobily dovezené z Evropy. Podle zákulisníc­h zpráv to však vypadá, že tento krok opět o šest měsíců odloží a nechá tak evropské výrobce v nejistotě.

Rozhodnutí má přímý dopad na německé automobilk­y. „Rozumný kompromis na rozdíl od sankčních cel může nejen německému, ale i českému exportu pomoci,“tvrdí hlavní ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská. O moc jasněji však není ani v tom, jak se vyvine přetahovan­á mezi USA a Čínou.

V posledních letech dostávali lidé poměrně slušně přidáno a nezdráhají se utrácet v obchodech. Roztáčejí tím aspoň trochu ekonomiku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia