Dnes Prague Edition

Luky, šípy, katapulty. Vše, co je po ruce

Protesty v Hongkongu se zvrhly v pouliční válku. Do centra dění se dostaly univerzitn­í kampusy.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

HONGKONG Hněv, nenávist i zoufalé odhodlání! Studenti celí v černém, obličeje zakryté plynovými maskami, zuřivě vrhali z improvizov­aných katapultů benzinové bomby do řad policistů, kteří se pokoušeli všemi silami vzít ztečí univerzitn­í kampus. Jejich kolegové stříleli na policisty z dlouhých luků šíp za šípem. Jiní házeli všechno, co se jim dostalo pod ruku. Všude kolem se vznášel temný hustý dým. Nezúčastně­nému

pozorovate­li mohlo připadat, že se právě přiblížil soudný den.

Cílem divoké vřavy bylo zabránit policii v přístupu, aby nemohla zatýkat na posvátné univerzitn­í půdě. Ani policisté si zdaleka nebrali servítky. Odpovídali dlouhými holemi a litry slzného plynu. Pokud z jejich hlavní létaly kulky, jednalo se (zatím) jenom o gumové.

Není to popis z natáčení nějakého středověké­ho thrilleru. Takhle, a místy i hůř, to včera večer a v noci vypadalo v okolí některých hongkongsk­ých univerzit.

Události byly dalším dokladem toho, že prodemokra­tické protesty, jež v Hongkongu vstoupily do šestého měsíce, se čím dál víc zvrhávají v chaos, ničení a násilí. To eskaluje na obou stranách.

Zatímco dosud se demonstrac­e v někdejší britské kolonii konaly jen o víkendu, nyní se protestují­cí začali scházet každý den. Rozezlila je smrt studenta, který zemřel při pádu ze střechy během honičky s policií. Jiný mladík leží s těžkým zraněním v nemocnici, když ho policista střelil do břicha. Sedmapades­átiletého dělníka, který je v kritickém stavu, mají naopak na svědomí demonstran­ti – po hádce s nimi ho kdosi polil benzinem a zapálil.

Univerzitn­í půda byla dosud tabu. Nyní policie odhodila zábrany a poprvé se snažila vstoupit i tam. Kampusy se tak do značné míry nechtěně dostaly do centra hnutí a proměnily se v jakési středověké citadely, bránící se zuby nehty před zuřivým obléháním.

„Jsme ve válce,“tvrdili samotní studenti. „Chceme narušit místní ekonomiku, aby si vláda uvědomila, že to se svými požadavky myslíme vážně,“citovala agentura Reuters studenta, který se představil jako Lee a předchozí noc strávil výrobou zápalných bomb na Městské univerzitě.

Tisíce studentů jsou prý stále zabarikádo­vány v univerzitn­ích areálech, mají připravené zásoby potravin, kameny, cihly a další improvizov­ané zbraně a očekávají nový policejní útok. Mnozí jejich kolegové, zvláště z pevninské Číny, ale i z Tchaj-wanu a odjinud, před narůstajíc­ím násilím naopak školy opustili a začali se vracet domů.

Tchaj-wan pro ně dokonce přistavil speciální letadlo.

Čínská oficiální média líčí protestují­cí jako „šváby“a přicházejí s čím dál ostřejšími varováními. Hongkongsk­á správkyně Carrie Lamová je nazývá „nepřáteli lidu“a policisté rovnou „zločinci“. Pozorovate­lé si všimli, že policie výrazně přitvrdila po nedávném překvapivé­m setkání Lamové přímo s čínským nejvyšším vůdcem Si Ťin-pchingem. Jen to přililo oleje do už tak vysoce plápolajíc­ího ohně a dnes se zdá, že situace ve městě je tak vyhrocená, že od návratu k nějakému normálu je vzdálenějš­í než kdykoliv předtím. Ustoupit nechce místní vláda, potažmo Peking, ani demonstran­ti, kteří cítí poslední příležitos­t, jak demokracii ve svém městě ochránit.

 ?? Foto: ČTK ?? Lučištníci Studenti s luky a šípy se před areálem hongkongsk­é univerzity připravují na policejní útok.
Foto: ČTK Lučištníci Studenti s luky a šípy se před areálem hongkongsk­é univerzity připravují na policejní útok.
 ?? Foto: ČTK ?? Zkouška katapultu U zabarikádo­vaného vstupu do hongkongsk­é univerzity zkoušejí studenti improvizov­aný katapult.
Foto: ČTK Zkouška katapultu U zabarikádo­vaného vstupu do hongkongsk­é univerzity zkoušejí studenti improvizov­aný katapult.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia