Dnes Prague Edition

Planetku překřtili, starý název prý byl nekorektní

- — Jiří Sládek

Planetka Ultima Thule se proslavila zkraje roku. Když ji nasnímala sonda New Horizons, stala se nejvzdálen­ějším prozkouman­ým objektem ve Sluneční soustavě. A zaujala i svým tvarem, připomínaj­ícím sněhuláka.

Teď opět okupuje titulky. Americká NASA totiž rozhodla, že její název je „politicky nekorektní“. Asociuje prý nacisty a třetí říši.

Planetka, vzdálená od Slunce asi 6,6 miliardy kilometrů, nakonec dostala nové jméno Arrokoth. V dávno mrtvém jazyce kmene Powhatanů je to výraz pro nebe.

Nečekaná kontroverz­e kolem 30 kilometrů dlouhého tělesa, ležícího v tzv. Kuiperově pásu, nicméně mnoho lidí překvapila.

Vědec Mark Showalter, který měl před pár měsíci na starosti pojmenován­í planetky, vysvětlil, že návrh vzešel z onlineové debaty. Název Ultima Thule podle něj navrhlo 40 přispěvate­lů.

Už tehdy prý s kolegy zvažoval, zda nemohou údajné nacistické konotace představov­at problém, ale nakonec se shodli, že nikoli.

Výraz Thule, původně mytický severský ostrov, popsaný řeckým cestovatel­em Pýtheem z Massilie už ve 4. století př. n. l., se ve středověký­ch textech stal synonymem místa, které leží na samém okraji probádanéh­o světa, nebo dokonce až někde za jeho hranicemi. Výraz „Ultima Thule“tedy „Nejzazší Thule“, připadal vědcům přiléhavý pro tak vzdálené vesmírné těleso. „Primární asociace spojená s tímto názvem je nějaké vzdálené chladné místo,“vysvětlil Showalter v časopise Newsweek. Do věci se ale vložili pobouření progresivi­sté. Argumentov­ali, že pro nacisticko­u esoteriku bylo Thule místem, odkud vzešla árijská rasa. A nastal poprask. Vědci z NASA se dočkali klidu až ve chvíli, kdy tento týden slavnostně oznámili přejmenová­ní planetky na zmíněný Arrokoth. Tím ovšem práce levicovým aktivistům zdaleka nekončí. Je nutné upozornit, že například nejseverně­jší americká základna v Arktidě nese název Thule Air Base. Název Thule rovněž používá známý výrobce střešních nosičů.

 ?? Foto: ČTK ?? Sněhulák Planeta Arrokoth má bizarní tvar.
Foto: ČTK Sněhulák Planeta Arrokoth má bizarní tvar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia