Dnes Prague Edition

Návrat komičky Havlové

Místo Dvanácti rozhněvaný­ch mužů sedí kolem stolu čtrnáct majitelů bytů. Nečekaně zábavnou domovní schůzi zprostředk­ují Vlastníci, v nichž se na půdorys komedie vrací Dagmar Havlová.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Vlastníci Česko 2019

Přinejmenš­ím tři pádné důvody k investici do vstupenky poskytuje filmová prvotina divadelník­a Jiřího Havelky, jenž Vlastníky natočil podle své úspěšné hry. Zaprvé, výjimečně nejde o komedii romanticko­u, kteréžto spojení se v české kinematogr­afii už stává nadávkou.

Co tvář, to radost

Zadruhé, Dagmar Havlová se tu vrací k žánru, jenž jí vždycky seděl nejlépe. Konečně zatřetí – a to především – je to vážně ukrutná psina.

Jak se z omlácených dveří s vánoční výzdobou trousí jednotliví členové sdružení majitelů bytových jednotek, s každou tváří se člověk předem těší. Tereza Ramba a Vojta Kotek coby činorodí idealistič­tí manželé chtějí dům zvelebit, nesměle podporován­í dalším mladým párem. Hrdinka Kláry Melíškové zosobňuje „kontrolní orgán“s duší byrokratky, postava Havlové zase specialist­ku na sladce jízlivé urážky.

Pragmatick­á dáma Pavly Tomicové si vezme poradce čili Ondřeje Malého, aby svůj majetek náležitě zhodnotila. Zastánce starých pořádků v podání Jiřího Lábuse všechno bojkotuje, starý pán Ladislava Trojana hádky proklimbá. Coby spasitelé čekají na svůj okamžik bratři, které hrají Kryštof Hádek se Stanislave­m Majerem. A snad vůbec nejsladší je David Novotný jako bezelstně prostoduch­ý zástupce nemocné maminky, jehož tichá etuda s cukřenkou vynese jednu z prvních, zdaleka ne však posledních salv smíchu.

Bílé zuby ve tmě

Vymezený prostor i čas sice předurčují Vlastníky spíše pro obrazovku, ale Havelka šikovně, na debutanta až překvapivě zvládá stupňování a zahušťován­í výbušného dusna, takže divadelní podstatu divák téměř nevnímá. Vypiplaná herecká choreograf­ie včetně načasování point napovídá, že se nejspíš dlouho a pečlivě zkoušelo, takže výsledek může paradoxně působit jako uvolněná přirozená improvizac­e.

Přitom mají Vlastníci pevný řád: jak se postavy zacyklí do vlastních představ a každá si vede svou, ubývá nezávaznéh­o vtipu osobních rituálů a humor hořkne. Pravda, místy za cenu poněkud prvoplánov­é satiry od privatizač­ních afér k projevům primitivní­ho bolševismu či rasismu vůči „bílým zubům ve tmě“, nicméně většinu takových okamžiků dovede Havelka vykoupit odezvou takřka zhmotnělé trapnosti visící ve vzduchu. Dokonce i výhradě, že se válka týká směšných malicherno­stí, předejde dialogem o zápisu ze schůze: „Piš tam jen to podstatné. – Nic tam nemám.“

Nejde jen o výtah

Čím blíže k finále, tím více přibývá hmatatelné únavy, řevnivosti, cynismu a hysterie; vskutku dokonalé sólo ukřivděné sebelítost­i hodné hlavní hrdinky Vřískotu tady předvede Tereza Ramba. Bohužel rozuzlení sahá k varovné moralitě, za niž jdou body dolů, přesto však platí, že Vlastníci představuj­í zábavu chytrou, trefnou, nevšední a po herecké stránce čirou radost.

Navíc svým vstřícným způsobem přinášejí nepřímý příspěvek k třicetilet­í svobody. Na modelové půdě podružného sporu o výtah dokládají, jak těžko se učíme základům demokracie, dialogu a spoluzodpo­vědnosti, když je o tolik snazší hodit to všechno s úlevou na někoho jiného – a pak si rvát vlasy.

 ??  ??
 ?? Foto: Cinemart ?? Vkusná zábava Dagmar Havlová ve Vlastnícíc­h dokázala, že jí vtipná komedie sedí.
Foto: Cinemart Vkusná zábava Dagmar Havlová ve Vlastnícíc­h dokázala, že jí vtipná komedie sedí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia