Dnes Prague Edition

Jak můžou Češi uspět na Euru

Proč fotbalová reprezenta­ce postoupila na Euro posedmé za sebou?

- Komentář MF DNES:

Není to na týdenní juchání, spíš na decentní přípitek a úlevné oddechnutí. V podobném duchu proběhla i čtvrteční oslava v Plzni. Barevný ohňostroj na nebi nezářil, šampaňským se na hřišti nikdo nekropil a vítězné doutníky zůstaly na jindy.

Přiznejme si: postup fotbalové reprezenta­ce na mistrovstv­í Evropy v době, kdy na šampionát projde čtyřiadvac­et týmů z celkových pětapadesá­ti, není grandiózní úspěch, nýbrž splněný úkol.

Přesto si národní tým zaslouží velkou pochvalu.

Za styl, jakým k postupu došel. Za pokroky, které během posledního roku udělal.

A za naději, kterou jeho hra dává.

Neremcejte, pochvalte je

Co by za to dali třeba Portugalci, Švýcaři, Islanďané nebo Slováci, kdyby měli už teď jistotu, že budou 30. listopadu součástí losovacího ceremoniál­u. Nemluvě o Řecích, Skotech, Bulharech nebo Velšanech, kteří se topí v bídě.

Samozřejmě můžeme dokolečka s nostalgií vzpomínat na zlatou éru kolem báječného Nedvěda a remcat, že české výsledky by měly vypadat daleko suverénněj­i, ale uvědomte si, kolik překážek muselo současné mužstvo překonat.

Není to tak dávno, co se na reprezenta­ci nedalo dívat. A to bez přehánění. Pod bývalým trenérem Karlem Jarolímem se tým prezentova­l bezpohlavn­ím fotbalem a kromě strachu a nejistoty z něj většinou nevyzařova­lo nic. Působil lekle, jako by z něj vyčpěla veškerá energie. A co hůř, sám podléhal dojmu, že lepší to nebude.

Vzpomenete si na pětigólový nářez od Ruska a na to, jak beznadějně po debaklu v přípravném zápase hráči působili?

Když přicházel Šilhavý

Jen pro připomenut­í: psalo se 10. září 2018! „Přál bych si být lepší fotbalista, ale soupeři jsou výš. Výsledek je krutý, ale náš herní projev, to je zkrátka realita. Asi už není kam sahat,“bezradně klopil oči obránce Jakub Brabec.

Ten samý Brabec před měsícem uhlídal anglického superstřel­ce Harryho Kanea a ve čtvrtek byl jako člen základní sestavy u postupu.

Brabcův příběh, ale vlastně i průběh posledního utkání s Kosovem (2:1) jsou dokonalou ukázkou toho, jakou proměnou česká reprezenta­ce prošla od chvíle, kdy se jí ujal Jaroslav Šilhavý.

Za dva roky pod Jarolímem neporazila jediného zvučného soupeře. Schytala nedůstojné výprasky od Ruska či Austrálie. A jen jednou dokázala otočit zápas, ve kterém prohrávala, konkrétně na turnaji v Číně proti slaboučkém­u domácímu výběru, který pár dní předtím schytal šestku od Walesu.

Budou na Euru ještě lepší?

Pravda, během čtrnácti měsíců pod Šilhavým se taky nepovedlo zdaleka všechno a kvalifikac­e začala hororovým výkonem v Anglii, ale proměna je evidentní.

Ve všech ohledech.

Nový kouč napumpoval do týmu sebevědomí a elán.

Poznal, že je potřeba s hráči daleko víc komunikova­t. Hlavně pravidelně.

Brzy si vybral svou osu, na kterou sázel za každých okolností.

Vynechal experiment­ování, nastavil pravidla a neuhýbal. Vytvořila se parta.

Díky tomu všemu je teď národní tým odhodlaný, veskrze sebevědomý a předvádí mnohem svěžejší výkony. Jistě, nejsou dokonalé nebo snad dechberouc­í, ale šťávu mají, což pomáhá v kritických chvílích, které se v minulosti nezvládaly.

Hned tři kvalifikač­ní zápasy Češi otočili, ač prohrávali 0:1. Doma proti Bulharsku, Anglii a naposledy proti Kosovu. Najednou ani tolik nevadí, že není stabilní kapitán a lídr, protože když to jde ztuha, vždy se najde někdo, kdo tým strhne.

Jednou střelec Schick. Pak tajný trumf Ondrášek. A naposledy vybláznil spoluhráče vlasatý dříč Král, nejmladší na hřišti.

Zítřejší závěrečné utkání v Bulharsku by mělo být pro tuhle partu za odměnu, protože vysněné vstupenky na mistrovstv­í Evropy už jí nikdo neroztrhá.

„Věřím, že až se někteří hráči uzdraví (kanonýr Schick, stoper Suchý a režisér Dočkal), tak na Euru budeme ještě silnější,“prohlásil trenér Šilhavý.

Pokud má znovu správný odhad, mohlo by Česko po čase opět konkurovat nejlepším.

Ale raději se držme při zemi, protože reprezenta­čnímu mužstvu očividně víc svědčí, když si ho nikdo příliš nevšímá.

 ??  ??
 ?? Foto: 1x Profimedia.cz, 1x Michal Šula, MAFRA ??
Foto: 1x Profimedia.cz, 1x Michal Šula, MAFRA
 ??  ?? Jan Palička
Jan Palička
 ??  ?? David Čermák
David Čermák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia