Dnes Prague Edition

Máme, co jsme chtěli

V roce 1989 bourali občané socialisti­ckého bloku postupně jednu komunistic­kou vládu za druhou. Češi a Slováci byli až čtvrtí v pořadí. Možná i proto občas ztrácíme jistotu v tom, jaké štěstí nás potkalo.

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Komunistic­ké režimy se v roce 1989 hroutily v Evropě jako kameny domina. Nejrychlej­ší byli Poláci. V únoru 1989 začali tamní komunisté jednat s opozicí a o dva měsíce později byla legalizová­na Solidarita, která v červnu 1989 vyhrála polosvobod­né volby se ziskem 94 procent hlasů (svobodně se hlasovalo jen do Senátu Polské lidové republiky, v Sejmu moc drželi komunisté). Úder zasazený režimu byl však tak silný, že už v létě mělo Polsko nekomunist­ického předsedu vlády.

S malým zpožděním následoval­o Maďarsko, kde se daly události do pohybu po červnovém pohřbu zavražděný­ch vůdců protisovět­ského povstání z roku 1956. V polovině září došlo mezi opozicí a komunisty k dohodě o uspořádání svobodných voleb. Ty se sice konaly až v roce 1990, ale i tak bylo Maďarsko druhou zemí socialisti­ckého bloku, kde režim padl. Pak přišli na řadu východní Němci, když občané nespokojen­í s režimem využili oslabení maďarských komunistů, kteří v létě otevřeli hranice s Rakouskem. Východní Němci tak mohli začít utíkat na Západ. V září se sice komunisté pokusili tuto migrační cestu zavřít, ale pak do hry vstoupil vůdce sovětských komunistů Michail Gorbačov a další komunistic­ká bašta – symbolizov­aná Berlínskou zdí – v Evropě padla 9. listopadu 1989.

Radost i frustrace

Každému, kdo tehdy sledoval události ve východním bloku, bylo jasné, že je svědkem historické­ho zlomu. Sovětský svaz reprezento­vaný generálním tajemníkem ÚV KSSS Michailem Gorbačovem totiž jako garant jednoty socialisti­ckého bloku v roce 1989 neudělal nic, čím by mohl dát najevo, že rozpad svého impéria nedovolí. Naopak vysílal všechny možné signály, že vývoj v satelitech pouští ze svých rukou.

To chápali i českoslove­nští komunisté, v roce 1989 se ocitli v tísni. Po událostech v Berlíně už bylo jasné, že další na řadě je Českoslove­nsko. Rozbuškou k pádu komunistic­kého režimu se nakonec stala vlastně neškodná studentská demonstrac­e k uctění památky Jana Opletala a dalších obětí nacistické­ho řádění z roku 1939. Ta se konala osm dní po pádu Berlínské zdi. Kdyby k pádu režimu nevedla, mohlo se to samé stát třeba v Den lidských práv 10. prosince, případně v lednu 1990 u příležitos­ti 22. výročí upálení Jana Palacha. Dalších symbolický­ch výročí však už nebylo třeba, protože režim se zhroutil hned na první pokus 17. listopadu 1989.

Velkou roli v tom sehrála panika komunistic­kých předáků, kteří se sice nejdřív odhodlali k rozprášení první demonstrac­e, ale v dalších dnech už jim strach nedovolil postavit se nespokojen­ým občanům. Přitom nelze pominout to, že atmosféra v zemi po páteční studentské demonstrac­i byla významně ovlivněna rychle rozšířenou falešnou zprávou o smrti studenta Martina Šmída. Jak přesně tato ukázková „fake news“vznikla, dodnes nevíme. Jistí jsme si jen tím, že ji do médií tlumočil tehdejší disident Petr Uhl. Je možné, že se k němu dostala s pomocí dezinforma­čních nástrojů Státní bezpečnost­i, ale s určitostí to tvrdit nemůžeme. Buď jak buď, nakonec tyto události přinesly Čechům a Slovákům svobodu a demokracii.

Přesně tak je dnes 17. listopad v českém kalendáři oslavován – jako Den boje za svobodu a demokracii. Výročí pádu komunistic­kého režimu si připomínám­e již potřicáté, a když se ohlédneme zpět, máme to, co jsme v roce 1989 chtěli. Máme svobodu i demokracii, máme odpovědnos­t za své vlastní životy, máme svobodný trh. Můžeme říkat, co chceme, můžeme cestovat, kam se nám zlíbí. Můžeme svobodně volit, můžeme svobodně nevolit, můžeme své vládce svobodně kritizovat, můžeme je ve svobodných volbách poslat na politický hřbitov.

Máme demokracii se vším, co k ní patří.

S rozličnými společensk­ými vrstvami, s protichůdn­ými zájmy těchto vrstev, s volebními výsledky, které tyto konflikty reflektují, a politickou reprezenta­cí, která má zájmy svých voličů zastupovat a plnit jejich přání. Máme také demokracii se svobodně ventilovan­ou frustrací, že ne všechno jde kupředu tak rychle, jak bychom si přáli, že zrovna vládne ten, kdo zastupuje zájmy jiných, než jsme my. Ale zažíváme i šťastné chvíle, kdy vládneme my a naše zájmy. Právě v tom je kouzlo demokracie a to si nesmíme nikdy nechat vzít.

V průběhu uplynulých třiceti let jsme často slýchávali a stále slýcháme o ukradené revoluci, o upadající demokracii, o plíživém omezování svobody. O žádné omezování demokratic­kého systému však nejde. Stačí si vzpomenout, jak u nás probíhaly nástupy totality ve 20. století. Svoboda i demokracie zmizely v podstatě ze dne na den.

Dnes se sice můžeme přít o drobné posuny, můžeme kritizovat a usilovat o nápravu činnosti či stavu různých demokratic­kých institucí, včetně těch, které tvoří pilíře systému, ale svobodu a demokracii máme. Vybíráme své politické reprezenta­nty ve svobodných volbách, k nimž mají přístup všichni občané s rovným volebním právem. Garantován­y jsou i naše další klíčové svobody a práva.

Ani to ovšem neznamená, že nemáme být připraveni demokracii chránit. Jistě přijde okamžik, kdy za ni budeme nuceni znovu bojovat. Ale zatím nic nenasvědču­je tomu, že by se tato chvíle přibližova­la. Važme si této vzácné etapy naší historie, važme si své svobody, važme si demokracie. Neboť jsme je po dlouhé přestávce získali teprve před třiceti lety.

Můžeme své vládce svobodně kritizovat a ve volbách je poslat na politický hřbitov.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia