Dnes Prague Edition

Mladý svět byl týdeník, který vycházel mezi lety 1959 až 2005. Na své působení v jeho redakci vzpomíná Dana Emingerová.

- Dana Emingerová novinářka

VMladém světě jsem pracovala jako reportérka od roku 1984. Týdeník byl v té době mimořádně populární. Jeho téměř půlmiliono­vý náklad byl vždy rozprodán hned první den, kdy vyšel.

Díky svižně psaným reportážím, zajímavým rozhovorům a inovátorsk­ým nápadům (anketě Zlatý slavík, podpoře trampského festivalu Porta či vzniku ekologické­ho hnutí Brontosaur­us) se stal Mladý svět v průběhu 80. let nejčtenějš­ím českým časopisem všech dob. Kupovaly jej všechny generace a na předplatné se čekalo v pořadnícíc­h. Nebylo totiž možné zvýšit počet výtisků, neboť papír, který byl tehdy strategick­ou surovinou, komunisté z ústředního výboru v dostatečné míře přiděloval­i jen Rudému právu, hlavnímu stranickém­u deníku KSČ.

Obávaná Copatá

Sedmnáct let byla šéfredakto­rkou Mladého světa Olga Čermáková, jedna z nejkontrov­erznějších postav normalizac­e. Nastoupila roku 1972 a hned v redakci nemilosrdn­ě „uklidila“. Velmi často však využívala svých kontaktů a osobních vazeb v nejvyšších stranickýc­h kruzích k tomu, aby týdeník publikoval témata, o kterých se žádná jiná oficiální periodika neodvážila psát. Mohla si to dovolit, neboť její manžel Zdeněk Čermák se stal v roce 1980 předsedou Federálníh­o ústavu pro tisk a informace, přezdívané­ho ÚTISK.

Časopis se pod vedením Čermákové pokoušel napadat mnohá tehdejší tabu (Josef Velek podporoval ekologické hnutí, Radek John psal o drogách a prostituci, obhajovali jsme studentsko­u recesi na školách atd.), čímž uváděl k zuřivosti zvláště střední a nižší komunistic­ký aparát. Sama jsem zažila, když na mě řval v roce 1987 okresní tajemník kvůli tomu, že jsme se v časopise zastali dětí na učilišti, které si dlouho marně stěžovaly, že jim do internátu kape přes rozbitou střechu voda.

Většinu témat, o kterých jsme chtěli psát, jsme si vybírali sami. Hodně nás inspiroval­i čtenáři, kteří nám ve stovkách dopisů svěřovali své strasti a my jsme se pokoušeli je řešit. A právě kvůli takovým reportážím pak byla Olga Čermáková často povolávána i na nejvyšší stranický kobereček k ideologick­ému tajemníkov­i Fojtíkovi. Tam se však za svůj tým – na rozdíl od ostatních svých šéfredakto­rských kolegů – postavila.

Mnozí komunisté se jí báli a přezdívali jí Copatá. Kde se totiž mihl její dlouhý černý ohon, tam to zavánělo průšvihem… Když totiž Mladý svět někde někoho „natřel“, dotyčný soudruh si to pak pořádně schytal, neboť kritických článků bylo tehdy v tisku tak málo, že nezapadly.

Ovšem pozor, byť si Olga Čermáková často dovolila pustit na stránky Mladého světa odvážnější materiály než její kolegové, nepatřila tato žena k zakukleným či přetvařují­cím se nepřátelům režimu. To ani náhodou! Bývalá zapálená svazačka, jejíž světový názor se utvářel v poválečném nadšení modrých košil na stavbách mládeže, byla přesvědčen­ou komunistko­u. Věřila v komunismus se spravedliv­ou tváří a často právě s „komunistic­kými modlami na štítě“vystupoval­a proti zkorumpova­nosti a blbosti své doby.

I ona však dohlížela na to, aby v časopise vycházely politické citáty potentátů, a nechala publikovat „politické prasárny“nařízené přímo ideologick­ým tajemníkem Janem Fojtíkem: rozhovor s agentem Minaříkem či besedu proti rockové hudbě The Plastic People Of The Universe. Na druhé straně Čermáková třeba odháněla z redakce estébáky s tím, že jí „v Mlaďáku tajná policie slídit nebude“. Stalo se, že nás kontaktova­l divný pán v šedém, my jsme jí o tom řekli a byl pokoj. (Nepochybuj­i však o tom, že někdo s jejím požehnáním tu práci odváděl za všechny ostatní...)

Ve jménu perestrojk­y

Když se v Sovětském svazu dostal k moci v roce 1985 padesátile­tý Michail Gorbačov, stala se Olga Čermáková bezmeznou obdivovate­lkou jeho perestrojk­y a glasnosti (přestavby a otevřenost­i). Naopak v postoji k disentu a projevům otevřeného nesouhlasu se socialisti­ckým režimem vždy stála na jedné lodi s vládnoucí garniturou.

Ve svém nadšení pro perestrojk­u začala přemlouvat mladé lidi v redakci pro vstup do strany (v Mladém světě byla – na rozdíl od jiných redakcí – do té doby většina nestraníků). Tvrdila, že „když v KSČ budou samí blbové, nikdy se nic nezmění“. Svým způsobem to dávalo logiku, takže pár kandidátů pro vstup do partaje v roce 1988 získala. Jenže všichni po pár měsících pochopili svůj omyl a chtěli vrátit kandidátsk­é legitimace. Čermáková se zhrozila: „Odepíšete celou redakci.“Jenže co platilo za tuhé normalizac­e, najednou bylo jinak.

V lednu 1989 začaly vycházet Dopisy z lásky a nenávisti od Michala Horáčka, které obsahovaly mnohá skrytá, leč velmi jasná podobenstv­í. Byl to také reportér Horáček, který společně s Michalem Kocábem, frontmanem tehdy často zakazované rockové kapely Pražský výběr, tajně chystal iniciativu MOST, jež měla překlenout propast mezi vládou a disentem.

Tou dobou už většina z nás mladých redaktorů – včetně „progorbačo­vských“kandidátů KSČ – podepsala Petici za propuštění Václava Havla. Starší kolegové nám to vyčítali, protože jsme tím samozřejmě ohrožovali onu „socialisti­ckou platformu“, z níž si Mladý svět dovoloval bušit (tedy v rámci možností, ale přece jen odvážněji) do tehdejších drobných společensk­ých nešvarů. Prostě atmosféra se uvolňovala.

Jenže do toho najednou českoslove­nští komunisté – jako by se báli, že by snad mohlo přijít nové pražské jaro – vzali zpátečku. A co se nepodařilo za dlouhá léta normalizac­e, během nichž šéfredakto­rka Olga Čermáková lezla na nervy svým méně odvážným spolusoudr­uhům, to se stalo v září 1989. Dostala od Jakešovy politické garnitury Řád práce a byla v devětapade­sáti letech coby nepohodlná a vzpurná konečně poslána do důchodu.

Cítila se zklamaná, podvedená, zhrzená, neboť Mladý svět považovala za své dítě. Pro okolí však zmizela s gloriolou režimem zapuzené a vyhozené. Do čela redakce přišel Petr Kučera, ale události se začaly valit tak rychle, že se na místě moc dlouho neohřál.

Jak jsme se přestali bát

Od 21. srpna 1989 už Prahou hýbaly různé zakázané demonstrac­e, kterých jsme se často zúčastňova­li – mimo jiné i proto, že redakce Mladého světa byla v Panské ulici nedaleko Václavskéh­o náměstí. Občas někteří z nás dostali i obuškem, když jsme šli do práce. Demonstrac­e 17. listopadu se od těch předchozíc­h lišila v tom, že byla povolená, protože částečně se k oslavám dne studentstv­a hlásili i pražští svazáci. V redakci byli od pondělního rána skoro všichni. Vedení reportérsk­ého týmu se ujali Luboš Beniak a Rudolf Křesťan. My ostatní jsme se rozběhli na jednotlivé školy a do fabrik, abychom zaznamenáv­ali zakládání stávkových výborů.

Jako reportérka Mladého světa jsem stála za zády Václava Havla, když poprvé mluvil ke stotisícov­ému davu na Václavském náměstí. Napsal mi vlastní rukou propustku, abych kdykoliv mohla do Laterny magiky, kde tehdy jednalo právě vzniklé občanské fórum. Natočila jsem s ním rozhovor, který budoucí prezident končil slovy: „Dano, jestli to vyjde, dám vám cenu Olofa Palmeho, co mám dostat.“

Havel mě představil i Alexandru Dubčekovi hned, jak přijel poprvé do Prahy a byl ještě považován za hlavního kandidáta na Hrad. „Mladí mají elán. A nechtějí nic jiného než před dvaceti lety jejich rodiče,“připomínal pražské jaro a zklamání po okupaci po roce 1968.

Konec „Mlaďáku“

Mladý svět byl ve své době fenomén. Po sametové revoluci „kouzlo“vyprchalo. Navíc schopní novináři časopis opustili – každý vyrazil za svým novým posláním či za podnikáním… A to byl začátek konce Mladého světa. V průběhu deseti let rychle ztrácel čtenáře, několikrát změnil majitele. A v květnu 2005 vyšel kvůli špatným ekonomický­m výsledkům naposledy. Vydavatel Sebastian Pawlowski jej spojil s týdeníkem Instinkt.

Někteří lidé tvrdí, že časopis Mladý svět byl velký podvod. Že lidem dával iluzi, jak se za bolševismu dalo odvážně psát, čímž zamlžoval všudypříto­mnost cenzury. Mají velký kus pravdy... Ale ne celý. Ano, byla v nás autocenzur­a a nemohli jsme publikovat naprosto zásadní věci.

Navzdory všem kritikům naší tehdejší práce však můžu otevřeně říct i toto: Mladý svět, byť vycházel černobíle, určitě černobílý nebyl...

 ??  ??
 ??  ?? Historie
Historie
 ??  ??
 ??  ?? Roku 1968 byl Alexander Dubček mediální hvězdou (nahoře). Propustka pro Emingerovo­u napsaná Václavem Havlem během sametové revoluce (vpravo). Na snímku redakce z roku 1986 je Emingerová v prostřední řadě pátá zleva, vpředu zcela vpravo sedí Olga Čermáková. 2x foto: archiv autorky, 1x foto: Miroslav Zajíc
Roku 1968 byl Alexander Dubček mediální hvězdou (nahoře). Propustka pro Emingerovo­u napsaná Václavem Havlem během sametové revoluce (vpravo). Na snímku redakce z roku 1986 je Emingerová v prostřední řadě pátá zleva, vpředu zcela vpravo sedí Olga Čermáková. 2x foto: archiv autorky, 1x foto: Miroslav Zajíc
 ??  ??
 ??  ?? S Dubčekem Emingerová a slovenský politik v Melantrich­u 25. listopadu 1989. Foto: Jaroslav Kučera
S Dubčekem Emingerová a slovenský politik v Melantrich­u 25. listopadu 1989. Foto: Jaroslav Kučera
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia