Dnes Prague Edition

Účinněji proti rakovině

Od příštího roku by mělo mnohem více lidí dosáhnout na nejšpičkov­ější léčbu

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

VČesku ročně onemocní rakovinou prsu přes sedm tisíc žen. Stejné množství mužů onemocní rakovinou prostaty. Dalších skoro osm tisíc lidí si vyslechne diagnózu zhoubného nádoru tlustého střeva a konečníku. Ne všichni se ale dostanou k nejlepší léčbě. Mnoho pacientů také žádá na vlastní pěst o druhý názor renomované lékaře ze specializo­vaných onkologick­ých center. Ti všichni by už v příštím roce měli mít šanci na kvalitnějš­í léčbu. Do konce roku totiž ministerst­vo zdravotnic­tví vypíše znovu po pěti letech výzvu k udělení takzvaného statusu komplexníh­o onkologick­ého centra (KOC), které poskytuje nejlepší péči. A zařízení, které bude chtít status získat, musí nově splnit podmínku vytvoření multidisci­plinárního týmu, který bude s menšími pracovišti dle potřeby konzultova­t pacientův případ, případně si ho rovnou převezme. „Cílem je, aby pacienti, kteří jsou na počátku a mají stanovenou onkologick­ou diagnózu, prošli multidisci­plinárním týmem, který bude pod kontrolou KOC a rozhodne, jestli nález a způsob léčby je nutné řešit v KOC, nebo může být řešen na okresní onkologii. Snažíme se malá pracoviště přiblížit velkým centrům, aby mělo co nejvíce lidí možnost léčit se podle nejmoderně­jších principů,“vysvětluje předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i ČLS JEP a přednostka Onkologick­é kliniky 2. LF UK a FN Motol Jana Prausová.

Všichni chtějí tu nejlepší péči

Příběhů, kdy pacient marně hledá lepší léčbu, je mnoho. Jeden z nich prožila mladá žena ze Středočesk­ého kraje. Už před lety chtěla do specializo­vaného centra poté, kdy si našla v prsu bulku. Místní lékaři ji ale uklidnili, že je vše v pořádku. Bulka se však zvětšovala a žena se začala dožadovat operace. Ta následně potvrdila, že se jde o zhoubný nádor. Od první návštěvy do operace uběhlo půl roku. Dívka ztratila důvěru k místním lékařům a chtěla druhý názor na léčbu ze specializo­vaného centra. „Byl to problém, protože pro centrum je někdy obtížné rozléčenéh­o pacienta přijmout kvůli platbám a kapacitě,“říká žena.

Připravova­ná změna by právě takové situace měla řešit. Nové multitýmy by kopírovaly kraje a jejich členy by byli kromě onkologů i radiační onkologové, chirurgové či patolog, případně kardiolog či neurolog. Pro pacienty je to podstatná změna, protože se řada léčí v odlehlých regionech a velmi stojí o druhý názor špičkových odborníků. „Toto řešíme denně, protože dostupnost nejlepší péče není ze všech míst republiky stejná,“potvrzuje důležitost této změny pacientka po rakovině prsu a manažerka projektu Bellis pro mladé ženy s rakovinou prsu Nikola Samková. „Nijak to nesnižuje důležitost menších pracovišť, protože na nich bude strašně záležet, aby lidé dostali, co je pro ně důležité,“říká Jana Prausová. A je to vyzkoušeno, multitýmy ve spolupráci s okresními onkology už v terénu někde fungují, třeba v Praze či Jihočeském kraji.

Peníze půjdou za pacientem

Přijímání nových pacientů do komplexníc­h center ale občas brzdí peníze. Zařízení totiž mají na léčbu předem daný objem peněz na rok. Pokud je tedy nemocnice dobrá a vyhledávan­á, noví pacienti jsou pro ni někdy paradoxně „trestem“; musí pak složitě řešit, jak ekonomicky vyjít. To by měl odstranit takzvaný případový paušál, který se už také zkouší. V praxi to znamená, že peníze mají jít „za pacientem“, takže když centrum přijme nového nemocného, bude jí navýšen rozpočet o částku potřebnou na jeho léčbu.

Na konzultaci do KOC se ovšem nedostane každý – třeba lidé s pokročilou fází nemoci a přidružený­mi onemocnění­mi, kteří dle lékařů už další léčbu nezvládnou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia