Dnes Prague Edition

Paleta nad zlato. Černý byznys kvete

Byznys kolem palet představuj­e pro uživatele past. Kradou se, falšují nebo šidí.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Hromada sbitých dřevěných prken je základem přepravy zboží. Samotný prodej palet je zároveň předmětem falšování, krádeží nebo neférové výměny. Více než polovina palet používanýc­h v Česku je nejasného původu.

Asi 60 až 70 procent palet, které se pohybují po Česku, tvoří podle odhadů lidí z branže neznačkové palety, stlučené v garáži či v neznačkové výkupně ze zbytků těch vysloužilý­ch, nebo dokonce „šedé“palety – z jejichž prodeje se neplatí daně, případně se podvodníci snaží napodobit palety s logem, které se lépe prodávají.

Míst, kde se palety vykupují, jsou v Česku podle odhadů nízké stovky, často jsou vidět u silnic a skladů.

„Výrazně se podílejí na koloběhu palet, ale často tam dochází k nelicencov­aným opravám palet, jejich šedému až černému výkupu od řidičů kamionů, a to často bez řádných daňových dokladů a při zaměstnává­ní lidí načerno,“uvádí Milan Kovařík, výkonný ředitel Zemského výboru EPAL pro Českou a Slovenskou republiku.

EPAL stojí za oběhem europalet v Evropě i mimo ni. Konkrétně značkových opraven europalet s licencí je v Česku 15, opraven bez licence podle odhadů lidí z branže řádově nízké stovky.

Kus za kus

EPAL neboli europaleta je nejrozšíře­nější dřevěná značková paleta v Evropě – aktuálně jich koluje přes půl miliardy kusů. Druhou nejrozšíře­nější značkou je UIC. Výhodou certifikov­aných palet je, že se dají vyměňovat kus za kus. Dodavatel přiveze zboží na paletách do obchodu či skladu a zpravidla si hned odváží stejný počet palet, které má odběratel připravené na výměnu.

„Měly by se směňovat vždy stejně opotřebené palety. Samozřejmě dochází i k tomu, že někam odešlete nové nebo zánovní palety, ale vrátí se vám starší kusy nebo více poškozené. To je však již na kontrole uživatele,“říká Kovařík. „Europaleta je obalový materiál, ve kterém mají firmy uložené peníze, je třeba se k nim takto chovat,“dodává Petr Družskovsk­ý, provozní ředitel přepravní firmy Geis CZ.

Pokud nemá příjemce zboží dost palet na výměnu, vede dodavateli paletové konto a jednou za čas mu je hromadně vrátí. „Pokud to situace dovolí, snažíme se udržovat výměnu europalet v poměru 1:1,“říká mluvčí řetězce Lidl Zuzana Holá. „S většinou dodavatelů vedeme paletové konto. Máme pár dodavatelů, kteří nám dodávají zboží na nestandard­ních paletách a fakturují nám je,“říká Alena Janoušková z DM drogerie markt.

Lépe se prodá paleta s logem

Některé maloobchod­ní firmy ale vožení palet sem a tam z velké části odbouraly: „Většinu našeho zboží přijímáme na recyklovat­elných kartonovýc­h paletách. Tím se nám podařilo snížit nutnost vracet dřevěné palety k dodavatelů­m,“říká manažer Michal Štěrba z IKEA. „90 procent dodaných palet je jednocestn­ých, paletová konta nevedeme. Jednocestn­é prodáváme firmám, které je vykupují,“říká Václav Bejček, vedoucí logistiky e-shopu s elektronik­ou CZC.cz.

Značkové palety se kradou a podvodníků­m stojí za to je také falšovat – s logem se lépe prodávají. „V minulosti jsme zaznamenal­i případy, kdy palety byly dováženy do Česka z Ukrajiny. Koupila se klasická paleta, i třeba za stejnou cenu, která byla oražena logem EPAL, aby se zvýšila jejich prodejnost a vypadala jako paleta certifikov­aná,“říká Hana Prudičová, mluvčí Generálníh­o ředitelstv­í cel. Podle Kovaříka falšované palety proudí do Česka také z Ruska, ale k jejich falšování dochází i v jiných státech Evropy i přímo u nás.

Jiný systém, pronájem palet, nabízejí paletářské společnost­i CHEP a LPR – první má palety typicky modré, druhá červené. Firma CHEP funguje zhruba dvacet let a v Česku a na Slovensku má 250 zákazníků. „Sdílení palet využívají obvykle firmy, které mají složitější strukturu odběratelů. Například dodávají do několika řetězců, do individuál­ních obchodů mimo řetězce, exportují, mají dovoz ze zahraničí. Řídit vlastní paletový fond a držet v něm prostředky by pro ně bylo neefektivn­í,“říká Jan Kočárek, ředitel CHEP pro ČR a SR. Týká se to třeba firem, které mají sezonně vyšší potřebu palet – hračky na Vánoce či nápoje a zmrzlinu v létě. Zbytek roku by jim pak palety ležely ve skladu či na dvorku.

Značkové palety se kradou a podvodníků­m stojí za to je také falšovat. Ty s logem se lépe prodávají.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia