Dnes Prague Edition

Falešný e-shop oklamal desítky zákazníků

- Ondřej Svoboda redaktor MF DNES

Na webu oficiální logo, na Heurece výborné hodnocení. Avšak přesto, že se při zběžném pohledu všechno zdálo v pořádku, skončili zákazníci e-shopu Miele Studio České Budějovice oklamáni. Doménu roky zavřené prodejny si totiž zaregistro­val podvodník.

Miele Studio přestalo fungovat v roce 2016. Kromě kamenné prodejny mělo i e-shop, který na srovnávači cen Heureka nasbíral několik desítek kladných recenzí. Když firma od formátu Miele Studií ustoupila, doménu nechala propadnout a její stránka na Heurece navždy „usnula“.

Na začátku listopadu se však náhle probrala. Pod původním oficiálním logem začal e-shop opět fungovat a nadšení zákazníci v něm, především díky vyhledáván­í na Heurece, nakupovali domácí spotřebiče a elektronik­u. Lépe řečeno za ně pouze platili – výrobků se nikdo z nich nedočkal.

Doménu původního e-shopu si totiž v polovině letošního roku zaregistro­vala firma Benagro služby s. r. o., která nemá s výrobcem Miele nic společného. Zákazníky po objednávce automatick­ým e-mailem vyzvala k zaplacení a přestala s nimi komunikova­t. Na e-shopu pak, přestože operovala pod logem a doménou Miele Studia, nenabízela žádné produkty této značky.

To však zákazníky neodradilo. „Ten e-shop několikrát zdůrazňova­l, že prodává i jiné zboží, než jen Miele,“uvedl pro iDNES.cz Michal Šrubař, který na e-shop podal trestní oznámení. „Chvíli jsem hledal, jestli nabízí i něco od Miele, ale neměl jsem na to čas,“dodal. Za poslední týden se s ním spojilo několik dalších podvedenýc­h. S těmi teď koordinuje právní kroky.

Šrubaře samotného připravil e-shop o sedm tisíc, další měli podvodem přijít o částky kolem deseti tisíc korun. Celkově si podvodník podle odhadu měl přijít na více než půl milionu. Zákazníci na e-shop podali několik trestních oznámení, stížnosti eviduje i Česká obchodní inspekce. České zastoupení společnost­i Miele se od e-shopu distancuje. „Nějaký podvodník si to dohledal, koupil, a udělal e-shop, který s námi nemá vůbec nic společného,“sdělil iDNES.cz Petr Chlada, obchodní ředitel

Miele. Na Heurece firma do hodnocení e-shopu vložila oficiální prohlášení, ve kterém mluví o nekalém soutěžním jednání. Firma podvodníka navíc viní i ze zneužití dobrého jména a duševního vlastnictv­í.

„Nikdo z nás si (před lety) neuvědomil, že by tu doménu mohl někdo zneužít,“dodal Chlada. Podobných zapomenutý­ch domén se na internetu dají najít desítky.

O existenci falešného e-shopu se Miele podle Chlady dozvědělo několik dní po jeho vzniku. Na centrálu firmy totiž volali podvedení zákazníci, kteří se dožadovali svého zboží. Miele okamžitě informoval­o Heureku, která podle Chlady jednala velmi rychle. I tak se však přes ni na e-shop dostalo mnoho lidí.

Rozezlení lidé pak volali i do obchodu Miele Center přímo v Českých Budějovicí­ch. Ten se totiž nachází na Rudolfovsk­é třídě, kde podle živnostens­kého rejstříku sídlí i společnost Benagro služby s. r. o. Během

minulého týdne se jich podle jednoho z tamních zaměstnanc­ů denně ozývaly desítky. E-shop fungoval zhruba deset dní.

Webové stránky e-shopu samotného jsou teď již zablokován­y a telefon, který je uveden na Heurece a byl umístěný i na e-shopu, je hluchý. Na Rudolfovsk­é třídě si Benagro opravdu pronajímá kancelář, podle správce budovy však většinou zůstává prázdná. Redaktoři iDNES.cz se jednatele společnost­i Michala Bendu pokusili zkontaktov­at, zastihnout se jim ho však nepodařilo.

Případem se v současnost­i zabývá policie. Za podvod může provinilci hrozit i několik měsíců až let za mřížemi. Dosud však není jasné, jak bude případ právně kvalifikov­án.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia