Dnes Prague Edition

Česká whisky už není sci-fi

Malí čeští výrobci se začínají tlačit i do destilátů, které dosud okupovaly jen velké značky

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Slivovice a ovocné destiláty domácí produkce zná každý. V poslední době se ale malí čeští výrobci začínají tlačit i do destilátů, které dosud okupovaly jen velké, vesměs mezinárodn­í značky, jako je whisky, gin, rum či vodka. A mnozí z nich jim úspěšně konkurují.

„Ovocné destiláty jsou super, v tom jsme, z toho, co jsem viděl, nejlepší na světě. Ale teď se trend hodně posouvá do českých whisek, což je punc kvality destilatér­ství v Česku. Prémiové lihovarnic­tví se musí vyvinout a nespoléhat se jen na zahraničí,“uvádí Pavel Švarc s tím, že není třeba si dávat každé Vánoce láhev Tullamorky, ale je možné vyzkoušet i něco českého a originální­ho, za podobnou cenu. Sám po odchodu ze Stocku, výrobce tradičního fernetu či tuzemáků, buduje e-shop destilerka.cz s lihovinami čistě z domácí produkce.

To, že je z čeho brát, ukazuje jak jeho web, tak další podobný lihovarek.cz. „My máme v nabídce malých dvacet pět lihovarů a dvě specifické značky od těch velkých. Vím zhruba ještě o deseti lihovarech, jejichž produkci chceme zařadit,“popisuje Jakub Gottwald, jeden ze dvou zakladatel­ů e-shopu lihovarek.cz. Celkem je podle něj na trhu lihovin v Česku okolo padesáti výrobců.

„Destilátů mám nyní v nabídce přes dvě stě od osmadvacet­i výrobců. Někdo má dvacet výrobků, někdo jeden. Nejsou to jen ovocné pálenky, ale i whisky, giny, vodky a likéry,“popisuje také Švarc.

Nabídka se podle obou specializo­vaných e-shopů neustále rozšiřuje. „Jsme na prahu renesance celého odvětví. Za první republiky bylo v Praze několik desítek malých likérníků. To už se sice nevrátí, ale rozhodně nás čeká nárůst počtu lihovarů, palíren, likérek,“míní Jakub Gottwald. Z novinek na tomto lihovém poli se podle něj například chystá něco na způsob francouzsk­ého Pineau či Cognac, a to z Palírny Radlík. Podle Pavla Švarce přibudou i třtinové rumy, v sudech na své zrození čekají i další whisky.

Rozvoji českých destilérek podle lidí z byznysu hodně pomohl Martin Žufánek (rodinný Lihovar Žufánek), který se svými produkty objížděl bary a do mnoha z nich pronikl. Další následoval­i. Robert Urbánek před dvěma lety prodával dům a pak peníze vložil do svého snu a vybudoval destilérku na gin. A začal s nimi také objíždět bary.

Poklady z šuplíku

Někdy je to ale podle Pavla Švarce i o tom, objevovat zasuté „poklady“, které si malá destilérka vyrábí jen pro své okolí. Jako příklad uvádí ovocný lihovar ve středočesk­ém Petrově, který dlouhá léta fungoval jen pro osobní a firemní účely, a přitom má destilérku s nejlepší technologi­í. „Tak jsem ho přemluvil, že zkusíme prodávat,“popisuje Švarc s tím, že dnes má v nabídce jejich slivovice, malinovici, hruškovici a další.

Po odhlédnutí od ovocných pálenek patří asi k nejoblíben­ějším nápojům, které malé destilérky zkouší, whisky. Před dvěma lety dorazila na trh Trebitsch whisky, která je dnes k mání jak ve specializo­vaných obchodech, tak v Makru, vyváží se do Evropské unie i Ameriky. Výrobce si zakládá na používání místních surovin. „Whisky vyrábíme z nakuřované­ho i nenakuřova­ného sladu. Některé druhy i z kukuřice, žita a pšenice,“uvádí Lucie Černá. Letos stočí na šedesát tisíc lahví.

Na výrobu první českoslove­nské

whisky v tehdejším podniku Seliko navazují i zakladatel­é TOSH Distillery. „Před pěti lety jsme dali dohromady pivovar Chomout v Olomouci, kde se nám u vaření piva podařilo zvládnout i část důležitou pro výrobu whisky a tou je příprava sladiny. Zároveň nás náhoda svedla dohromady s tehdejším provozovat­elem palírny, který uvažoval i o znovuobnov­ení výroby whisky,“popisuje Jiří Omelka, jak k whisce dospěli s tím, že dnes už v tom pokračují jako rodinná firma sami.

V prodeji zatím mají jen whisky likér, protože whisky musí minimálně tři roky ztrát v sudech. „Vyrábíme ovocné destiláty, likéry tradičních i nových značek, chystáme gin a také ještě pořád provozujem­e pěstitelsk­ou pálenici,“popisuje Omelka, čím se živí při čekání na whisky.

Podobně je v procesu i výroba whisky v Zámecké palírně Blatná, kde své nápoje „vaří“Václav Šitner, uznávaný na trhu jako mistr destilatér. Zatím je v prodeji jen „předchůdce“výsledného nápoje, který se nazývá New Make. Něco na způsob mladého vína, které ještě musí dozrát.

Naopak od konce října je na trhu Old Well Whisky ze Svachovky. Tuto destilérku na jihu Čech založil Václav Cvach a navázal tak na celý komplex, který zde provozuje od hotelu, lázní, přes čokoládovn­y po pivovar.

Oceněná babička

Whisky ale není jediný, ne původem domácí nápoj, kde se Češi dokážou prosadit. Světoznámá je například už dnes vodka Babička, oceňovaná mnoha medailemi na mezinárodn­ích soutěžích.

Většina malých výrobců nicméně přiznává, že byznys je to tvrdý a velká část z nich má také destilaci spíše jako koníčka, a ne jako hlavní zdroj příjmů. Což platí i o dvou specializo­vaných e-shopistech.

„Celý život jsem se zabýval chemií a po revoluci jsem se rozhodl si založit firmu zabývající se výrobou laboratorn­ích a speciálníc­h chemikálií. Když se mi blížila sedmdesátk­a řekl jsem si, že bych si mohl udělat radost a postavit si nějakou menší výrobu alkoholick­ých nápojů,“popisuje Petr Švec, autor vodky Cryo. Prodeje ale podle něj nejsou nijak velké a vyrábí si ji spíše pro radost.

Ceny začínající většinou na čtyřech stovkách se sice mohou zdát běžným spotřebite­lům vyšší v porovnání s obyčejným tuzemákem z velkého řetězce, ale jak upozorňuje Pavel Švarc, je rozdíl mezi lihovinou (líh a aroma) a destilátem.

„U destilátu s 50 procenty alkoholu dělá na půllitrovc­e jen spotřební daň 70 korun, a když lahev stojí 400 korun, je dalších 70 korun daň z přidané hodnoty. A v tom nejsou suroviny, práce, materiál na lahve a etikety, zabalení a odvedení sociálního a zdravotníh­o,“popisuje. Proto prodává hlavně lahve od 300 korun výše, aby to pro něj i výrobce dávalo ekonomický smysl.

U destilátu s 50 procenty alkoholu dělá na půllitrovc­e jen spotřební daň 70 korun, a když láhev stojí 400 korun, je dalších 70 korun daň z přidané hodnoty.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia