Dnes Prague Edition

Kosmos dal kameře na jevišti konečně smysl

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Kosmos Nová scéna

Úzkost, zmar, nenaplněné sexuální touhy, a především dusivá nejistota ze sebe sama vyčnívají z nejnovější inscenace Ivana Buraje Kosmos na Nové scéně pražského Národního divadla.

Umělecký šéf brněnského HaDivadla ji zrežíroval na základě vlastní dramatizac­e (spolu s Janem Kačenou) stejnojmen­ného románu literárníh­o velikána Witolda Gombrowicz­e.

Polský spisovatel v existenciá­lním díle z roku 1965 črtá příběh chlapce, který přijíždí do podtatrans­kého městečka Zakopané, aby unikl domácí atmosféře ve Varšavě. Díky nálezu oběšeného vrabce a hlavně setkání s krásnou dcerou v rodině, kde je ubytován, se však propadá do tenat a zmatků vlastních úvah.

Buraj se spolu s dramaturge­m Janem Tošovským rozhodli využít moderních technologi­í, aby odlišili vnitřní hrdinův svět od skutečného. Divák na dvou plátnech sleduje detaily děje tak, jak je vidí, a hlavně jak si je vykládá sám Witold (v podání Matyáše Řezníčka). Mluvící hlavy, záběry úst, očí, ale i další bizarní detaily z okolí domu.

Stále více využívaný žánr live-cinema nabízí součinnost kamery a jeviště po celé téměř dvě a půl hodiny bez přestávky. Co je ale leckde (a často právě na Nové scéně) využíváno jako pouhá manýra tvůrců, zde má své opodstatně­ní.

Pomáhá tomu i nápad, že dům, kde Witold pobývá se svým kamarádem Fuksem (Jan Bidlas) i všemi členy podivné rodiny, je na pódiu postaven celý. Divák má možnost jen tu a tam přes okna zahlédnout, co se zrovna děje. Jinak je plně odkázán na zprostředk­ované podání hlavního hrdiny skrze plátno a jeho myšlenky.

Buraj se tak po formální stránce plně přizpůsobi­l stylu knihy a dokázal, že dramatizac­e literárníh­o díla může mít smysl a být přesná. Nejlépe je to vidět ve strhující scéně cesty vlakem, která se odehrává v zákulisí a k publiku se dostávají jen emoce a útržky, které Witolda zaujaly.

Po herecké stránce však skýtá využití filmové techniky mnohá úskalí – jen těžko se dá hrát zároveň pro jeviště a zároveň pro kameru. Zkušenější herci jako Ondřej Pavelka či Jana Boušková to zvládají, mladším to místy dělá trochu potíže a vyvolávají zřejmě nechtěný smích publika.

Ne tak ale Matyáš Řezníček, který podává soustředěn­ý výkon. Těžké a dlouhé představen­í plné deprese i děsu je výjimečné, ovšem ne pro každého.

 ?? Foto: Martin Špelda ?? Witold Hlavní postavu, jejíž jméno je shodné se jménem polského autora, ztvárnil v inscenaci Kosmos Matyáš Řezníček.
Foto: Martin Špelda Witold Hlavní postavu, jejíž jméno je shodné se jménem polského autora, ztvárnil v inscenaci Kosmos Matyáš Řezníček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia