Dnes Prague Edition

Hongkong: blíží se po půl roce rozuzlení?

Šíří se spekulace, že místní vláda ještě přitvrdí a chystá zákaz vycházení

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

HONGKONG Po několika dnech nejhorších násilností za mnoho let se v Hongkongu včera začalo proslýchat, že místní vláda hodlá proti demonstran­tům ještě přitvrdit a chystá na víkend zákaz vycházení.

Spekulace přiživil list Global Times vydávaný čínskou komunistic­kou stranou, který tuto informaci zveřejnil na svém twitterové­m účtu. Po krátké době však příspěvek zmizel a vláda se nechala slyšet, že tyto zvěsti „jsou naprosto neopodstat­něné“. Demonstran­ti jí ovšem nedůvěřují, a tak informace začala žít vlastním životem.

I přes rozporupln­á tvrzení si včera málokdo troufal odhadovat, zda po téměř půl roce došla Pekingu trpělivost, nebo zda se jednalo jen o výhrůžku a agonie bude v někdejší britské kolonii pokračovat.

Pro nějakou formu přitvrzení by svědčil fakt, že pročínská správkyně Hongkongu Carrie Lamová se cítí posílená nečekanou podporou, jíž se jí dostalo od samotného čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

On sám včera během návštěvy v Brazílii vzkázal, že „násilí je nutno neprodleně zastavit“.

„Jsme rozhodně schopní i odhodlaní zvládnout nepokoje. Přivítáme jakákoliv opatření, která nám pomohou dosáhnout obnovení pořádku,“prohlásil následně mluvčí hongkongsk­é policie John Tse.

Pokud by to znamenalo, že se místní úřady rozhodly skoncovat s rebelií silou, zdaleka není jisté, že akce by se účastnila čínská armádní posádka. Ta je v Hongkongu dislokovan­á v počtu zhruba 12 000 vojáků včetně těžké techniky. Hongkongsk­é úřady by situaci nejspíš musely zvládnout vlastními silami – pro Peking je podle většiny analytiků takový zásah s nejasnými konci v roce 30. výročí masakru na náměstí Tchien-an-men nesmírně citlivý.

Co sytí odhodlání Hongkonžan­ů

V souvislost­i s dlouhodobý­mi protesty, které nutně musely negativně poznamenat ekonomiku osmimilion­ového města a způsobit množství potíží jeho obyvatelům, se mnozí podivují, jak to, že se nezvedá větší vlna nevole proti aktivním demonstran­tům. Kde se tedy bere odhodlání většiny Hongkonžan­ů,

s nímž snášejí různá životní omezení nebo se rovnou zapojují do demonstrac­í?

Vedle opravdové touhy po svobodě a demokratic­kých pravidlech to podle jejich vlastních vyjádření může být i tím, že cítí značný ekonomický tlak. I obyčejní lidé říkají, že příliv Číňanů z pevniny všechno změnil k horšímu. „Začali jsme se ve vlastním městě cítit jako občané druhé kategorie,“řekl pro list Christian Science Monitor mladý podnikatel Roy Chen. Číňané z pevniny podle něho Hongkong ochromili. „Naše obchody zmizely, vznikly nové, zaměřené na ně,“tvrdil. Davy z pevninské Číny si podle něj přivyděláv­ají tím, že vykupují zdejší zboží, kosmetiku, léky, kojeneckou výživu, značkové výrobky, aby je pak se ziskem přeprodáva­ly doma, což vedlo k neustálému růstu cen. V důsledku tlaku lidí z pevniny vzrostly i nájmy, Hongkonžan­é byli čím dál nespokojen­ější.

Je tu i ekonomická frustrace

Jen za loňský rok přijelo z Číny do Hongkongu na 50 milionů návštěvník­ů. Přes milion dalších se tam přestěhova­l natrvalo. Jejich práce jistě přispěla k ekonomické­mu růstu enklávy, mnozí Hongkonžan­é však vidí spíše negativa. Hovoří o obsazování pracovních míst, zahlcování dopravy i služeb a o nižší dostupnost­i bydlení. „Číňané jsou jako mračno kobylek,“tvrdí Roy Chen.

I když se jako hlavní důvod nynějších masových protestů zdůrazňuje potřeba uchování demokratic­kých svobod, výše uvedené motivy jsou rovněž přítomny a možná i ve větší míře. Hongkonžan­é zkrátka jeví čím dál větší frustraci ze sociálních, ekonomický­ch i kulturních dopadů rostoucího přílivu Číňanů z pevniny, tamních firem a investic od roku 1997, kdy Peking získal britskou kolonii zpět. Cítí se ohroženi a mluví o tlaku na všech frontách.

Protesty zaměřené hlavně na politické zásahy Pekingu, vynesly v kombinaci s rostoucím nacionalis­mem na obou stranách do popředí i hlubší rozdělení, o nichž se předtím příliš nemluvilo. Například problém identit. Jde o to, že původní obyvatelé Hongkongu si začali stále více uvědomovat, že jsou Hongkonžan­é a ne Číňané. I pokud by demonstrac­e byly nakonec rozehnány násilně, toto všechno lidem v Hongkongu v hlavách zůstane.

 ?? Foto: ČTK ?? Připraveni Střety demonstran­tů s policií jsou stále ostřejší.
Foto: ČTK Připraveni Střety demonstran­tů s policií jsou stále ostřejší.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia