Dnes Prague Edition

Trump chce, aby Soul platil za US Army o 400 % víc

Obchodník-prezident Donald Trump zvedl cenu za americkou ochranu Jižní Koreje před KLDR. A chce i „prémii za ochranu“.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Všechno se zdražuje. Voda, cukr, vepřové, vrtulníky pro panenky Barbie. I vojenské přátelství stojí víc.

O zhruba 400 procent, jak zjistili američtí přátelé v Soulu, hlavním městě Jižní Koreje.

Když Donald Trump před lety teprve chtěl být prezidente­m USA, vzbudil smích a úžas jeho výrok, že země, kde jsou americké jednotky, by si za ochranu měly platit.

Pak smích i úžas přešly, protože se ukázalo, že ty země si platí. Ale platí málo, takže americký daňový poplatník dorovnává například pobyt svých chlapců v Koreji, Japonsku nebo v Německu.

Trump chtěl, aby hostitelé nesli všechny náklady.

A tak zatímco ještě loni platili Korejci Spojeným státům 830 milionů dolarů, letos v únoru byla podepsána nová smlouva, která dopsala na americkou cenovku částku 924 milionů.

Jenže teď chce Trump zavést skutečné tržní ceny: Korejci mají zaplatit najednou 4,7 miliardy. To je cenový skok o zhruba 400 procent.

V tom případě by měli zpozornět i Japonci. Jsou na tom ještě hůř.

Zatímco v Koreji slouží něco přes 28 000 Američanů, v Japonsku jich je 50 000.

Japonci Americe v roce 2017 podle tiskové agentury UPI zaplatili 4,4 miliardy dolarů. Pokud by USA mechanicky zvýšily cenu podle korejského vzorce, vyšli by Američané najednou Japonsko na osm miliard. UPI ale píše i o dvaceti.

Pořád to ale neznamená, že Japonci

platí veškerou útratu. Podle listu The Japan Times hradí jen 74,5 procenta (to tvrdí Amerika), nebo 86,4 procenta (to tvrdí Japonci).

Obvykle se ale náklady počítají podle dva roky starých tabulek, takže „hostitelé“, jak se diplomatic­ky říká zemím, kde jsou americké jednotky rozmístěny, na tom vydělávají. Do peněženky jim hraje inflace a každoroční zvyšování nákladů.

U Německa je to jiné. USA si platí skoro veškeré náklady samy. Institut Rand Corporatio­n uvádí, že Němci dotují pobyt amerických vojáků miliardou dolarů, což je jedna dvacetina ceny. Ale ani ta miliarda Němce rozhodně nijak nebolí: neplatí ji doslova, jen od Ameriky nic nechtějí za pronájem základen, letišť či cvičišť.

Vůči Japoncům a Korejcům je to dost nefér. USA se tváří, jako by jejich vojenská přítomnost byla jen jejich dobrou vůlí vedenou skautskou snahou ochránit obě země před KLDR či Čínou. Nebo jako by si je obě země najaly. Ale to je hodně jednostran­né, protože USA si tak současně chrání i vlastní zájmy a předpolí. Tím, že brání Japonsko a Koreu, brání i sebe.

Ale kdo by to řešil: letos na jaře citoval list Stars and Stripes, což je deník amerických ozbrojenýc­h sil, agenturu Bloomberg, podle níž Trump chce, aby spojenci platili náklady za celý pobyt amerických vojáků do posledního dolaru a ještě něco navíc.

To navýšení by se dalo nazvat daň za luxus být pod křídlem USA. Vojenský deník to popsal jako „prémii za privilegiu­m ochrany“.

Ať se tomu bude říkat tak či tak, má to dělat přirážku padesát procent z celkových nákladů navíc. Návrh má i název „Cena plus 50“. Americká média včera citovala úředníky z vládních institucí, kde probíhají kalkulace cenových nákladů činnosti americké armády, a nikdo nedokázal říct, na základě jakých výpočtů byly nové ceny nastřeleny. Trump ale před časem řekl, že přítomnost USA v Koreji je „ochrana v ceně pěti miliard“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia