Dnes Prague Edition

Benátky potopila i korupce

Velká voda ničí město na laguně, bezpečnost­ní bariéry přitom stále nejsou dokončené

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Bazilika svatého Marka je zaplavena, na stejnojmen­ném náměstí je metr vody. Vodní živel vtrhl také do hotelů a obytných čtvrtí, na březích leží vyplavená vaporetta, vodní taxíky. Zastavena byla doprava na Velkém kanálu, hlavní dopravní tepně.

Turisté prchali. Stejně tak všichni, kdo nemají ve městě na laguně trvalou adresu a svůj majetek.

Benátky zažívají největší záplavy od roku 1966. Pod hladinou bylo 85 procent rozlohy historické­ho centra. Voda byla včera 1,6 metru nad úrovní moře. V úterý to bylo dokonce 187 centimetrů, což představov­alo druhou nejvyšší úroveň, jakou kdy úřady zaznamenal­y.

Skupiny dobrovolní­ků likvidoval­y následky povodně, snažily se očistit památky od nánosů bahna.

Italská vláda vyhlásila v Benátkách stav nouze, slíbila také městu okamžitou finanční pomoc ve výši 20 milionů eur. „Celkové škody se ale vyšplhají na miliardy eur,“odhaduje starosta Luigi Brugnaro s tím, že další pomoc bude muset následovat.

Záplavy v benátské laguně probíhají pravidelně. Tentokrát je ale rozsah katastrofy mimořádný. Proto se hledají příčiny.

Starosta Brugnaro ukazuje na globální změny klimatu. Tomu napovídají odhady, podle kterých je dnes hladina moře o 20 centimetrů vyšší, než byla zhruba před sto lety. Hlavní viník je ale jinde. Starobylé jádro města měly už dávno chránit spolehlivé bezpečnost­ní hráze. Leží na ostrovech v mělké laguně, kterou odděluje od Jaderského moře úzká kosa Lido. V období, kdy přichází velká voda – které zde říkají acqua alta – se měly tyto mobilní hráze uzavřít a město před přívalem vody chránit.

Jenže nechrání. Hotové budou až někdy v roce 2021.

Projekt podražil

Jejich stavbu zpozdily chronické problémy, kterými často trpí (nejen) v Itálii výstavba infrastruk­tury ve státní režii. Korupce, vytrvalé překračová­ní rozpočtu i termínů.

O potřebě pevných hrází se přitom mluvilo odedávna. Pevnější kontury získal mnohamilia­rdový projekt, nazvaný Mose (Mojžíš), už v roce 1991. Systém protipovod­ňové ochrany zahrnuje celkem 78 třistatuno­vých ocelových hrází, které mohou být kdykoli vztyčeny, aby chránily ohrožené Benátky.

Stavět se začalo v roce 2003. Jako termín dokončení byl určen rok 2014, později 2016. A už záhy se ukázalo, že původně plánovanýc­h 5,5 miliardy eur nebude zdaleka stačit. Peníze proudily neznámo kam a stát nad nimi ztrácel kontrolu.

„Politici stavbu stále zdržovali, miliardy eur rozkradli, všichni měli skončit ve vězení,“říká Dino Perzolla, benátský důchodce.

Skandál vrcholil před pěti lety, kdy tehdejší starosta za levicovou Demokratic­kou stranu Giorgio Orsoni rezignoval poté, co byl obviněn z korupce, spolu s ním bylo vyšetřován­o dalších 34 lidí. Orsoni popřel, že by se dopustil něčeho nezákonnéh­o.

V obvinění stálo, že stavební konsorcium dotovalo Orsoniho volební kampaň. Soud se zatím táhne, obvinění se odvolávají. Jisté ale je, že mnoho státních peněz bylo zneužito.

Vedle Demokratic­ké strany údajně plynuly štědré částky i na konto pravicové strany Forza Italia a expremiéra Silvia Berlusconi­ho.

Nestabilní podloží

Nyní jsou stavební práce hotovy z nějakých 94 procent. Projekt však podle listu Il Post pronásledu­je množství technickýc­h problémů. Při pokusu o zkušební test otřásaly hrázemi silné vibrace a experti následně zjistili, že jejich rozsáhlé části pod vodou zrezivěly.

Zatímco se stavbaři snaží projekt popohnat a vyřešit tyto závady, vyvstávají další překážky. S tvrdou kritikou přišli ekologové, kteří tvrdí, že bude nenávratně poškozen křehký ekosystém laguny.

Město přitom neohrožuje jen stoupající mořská hladina. Benátky se totiž navíc neustále propadají. Kvůli posunu tektonický­ch desek a vytrvalému odčerpáván­í vody se boří do geologické­ho podloží.

Hráze byly navrženy tak, aby chránily město na dobu 50 až 100 let. Co ale bude potom?

Podle profesorky oceánograf­ie Paoly Rizzolyové, která v Benátkách vyrůstala, je teď prioritou hráze dokončit. „Čím déle budeme čekat, tím hůře,“říká. Až budou hráze konečně stát, je podle ní možná debata o dalších krocích.

 ?? Foto: 4x Reuters ?? Pod vodou Benátky zaplavily vodní přívaly, historický­m centrem se brodili lidé v holínkách. Zahraniční turisté až na výjimky z města prchali.
VENICE1_B
Foto: 4x Reuters Pod vodou Benátky zaplavily vodní přívaly, historický­m centrem se brodili lidé v holínkách. Zahraniční turisté až na výjimky z města prchali. VENICE1_B
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia