Dnes Prague Edition

Počet obětí e-cigaret stále roste. Zabíjejí však jen v Americe

-

Počet mrtvých dávaných do souvislost­i s kouřením elektronic­kých cigaret je ve Spojených státech už 42. Uvedlo to americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Oběti pocházejí ze 24 států USA. Potvrzenýc­h případů nemocných je nyní 2 172.

Před týdnem CDC informoval­o o 39 mrtvých a 2 051 nemocných. Příčina závažných poškození plic stále není objasněna, CDC ale jako problemati­ckou látku identifiko­vala acetát vitaminu E. To je syntetická forma vitaminu E, který patří k nejdůležit­ějším antioxidan­tům v těle. Je známý také jako alfa-tokoferyl acetát a běžně se používá v prostředcí­ch na ochranu proti slunečnímu záření nebo péči o pokožku.

„Je to poprvé, co jsme zjistili podezřelou chemickou látku v biologický­ch vzorcích pacientů s tímto poškozením plic,“uvedla CDC. Vysvětlila, že acetát vitaminu E byl nalezen ve vzorcích tekutiny odebrané z plic pacientů, kteří měli problémy po kouření elektronic­kých cigaret. Zmíněná látka se do kuřáckých směsí přidává jako aditivum, především kvůli zahuštění produktů obsahující­ch kanabinoid THC.

Vyvarujte se směsí s THC!

„CDC doporučuje nepoužívat pro elektronic­ké cigarety produkty s obsahem THC, obzvláště pak ty neoficiáln­ího původu, jako jsou přátelé, rodina či místní nebo internetov­í překupníci,“varovalo středisko. Domnívá se, že acetát vitaminu E by do kuřáckých produktů neměl být přidáván, dokud nebude lépe pochopen jeho vztah ke zdraví plic.

Podle CDC by si uživatelé neměli do směsí pro elektronic­ké cigarety přidávat žádné příměsi, které výrobci přímo nedoporuču­jí.

Ačkoli se zdá, že acetát vitaminu E s plicním onemocnění­m souvisí, nemá CDC dostatek důkazů k vyloučení dalších prověřovan­ých chemikálií. Středisko uvedlo, že zkoumá vícero látek a že je také možné, že choroba má více než jednu příčinu.

Nemocní vykazují stejné příznaky včetně kašle, dýchavično­sti a únavy a někteří též zvraceli či měli průjem. V Evropě nárůst počtu plicní choroby v souvislost­i s užíváním e-cigaret zaznamenán nebyl. Podle agentury DPA se potíže zjevně omezují jen na Severní Ameriku. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia