Dnes Prague Edition

Militantní islám byl jako droga

Dominik Kobulnický byl kvůli výbušninám v bytě odsouzen za obecné ohrožení.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STODŮLKY Fascinace extrémisme­m a kilogramy pyrotechni­ky a chemikálií, skladované v panelákové­m bytě na Stodůlkách, vynesly slovenském­u konvertito­vi Dominiku Kobulnické­mu u Městského soudu v Praze trest šest a půl roku vězení. Po jeho odpykání jej čeká vyhoštění z ČR.

Soud zkonfiskov­al i elektronik­u a další věci, které šestadvace­tiletý Slovák používal. Podle rozsudku se mladík dopustil obecného ohrožení a propagace hnutí, směřujícíc­h k potlačení práv a svobod člověka. Nejde však o přípravu teroristic­kých útoků v metropoli, jak zněla obžaloba.

Přitom mezi vyhledávan­ými odkazy na internetu měl Kobulnický videa teroristů Islámského státu nebo Kavkazskéh­o emirátu, kde zabijáci řežou hlavy či střílí zajatce.

Jako islamisté se i oblékal a vybíral si další módní doplňky, třeba prsteny. Takto vystupoval na videích, která natáčel v metru či na nádraží a doprovázel to extremisti­ckými gesty a komentáři.

Chování neprokázal­o vinu

„Jeho chování mohlo vyvolávat podezření, že směřuje k plánování teroristic­kého útoku. V celém senátu jsme dospěli k závěru, že podezření je vysoké, ale nestačí k prokázání viny tak, jak uvedla obžaloba. Nelze s naprostou jistotou uzavřít, že obžalovaný plánoval teroristic­ký útok za použití podomácku vyrobené výbušniny,“uvedla soudkyně Silvie Slepičková. Proto její senát souhlasil s návrhem státního zástupce jen v jednom bodě, zmíněné propagaci extrémního islamismu.

Jinak rozhodl ohledně Kobulnické­ho záliby v domácké výrobě a úpravách pyrotechni­ky. Protože přibližně pět kilo náplní a chemikálií, uložených v paneláku s 35 byty, hrozilo explozí, požárem a následným šířením toxických zplodin, soud rozhodl o tom, že jde o obecné ohrožení.

„Je patrné, že to pro něj bylo jako droga,“popsal státní zástupce Martin Bílý Kobulnické­ho vztah k militantní­mu učení. Na internetu mladíka nezajímaly jen drastické záběry. „Stahoval si instruktáž­ní videa a návody na výrobu nástražnýc­h výbušných systémů pomocí zábavní pyrotechni­ky, jako jsou trubkové bomby, bomby umístěné v tlakovém hrnci či výbušné pásy umístěné na těle sebevražed­ných útočníků,“zdůraznil Bílý.

Obhajoba se naopak domáhala zprošťujíc­ího verdiktu. „Obžalobě se nepodařilo prokázat ani záměr mého klienta poškodit ústavní zřízení České republiky,“sdělila advokátka Lucia Švecová.

Jejího klienta kriminalis­té zatkli v polovině prosince před dvěma lety. Objevili zde i videa, vztahující se k Islámskému státu a dalším organizací­m. Zároveň našli také pyrotechni­ku, elektronik­u a třeba i mlýnek na kávu, na kterém drtil některé náplně, anebo tlakový hrnec. „Neměl jsem v úmyslu nic špatného udělat. Jen snad nebylo zcela vhodné přechováva­t pyrotechni­ku v paneláku. Důkazy vyvrací ten nesmysl, který se mi klade za vinu. Stíhání pošpinilo mé jméno. Chci být mírumilovn­ý muslim,“hájil se Kobulnický. Pyrotechni­ku prý chtěl použít pro silvestrov­ský ohňostroj na rodném východním Slovensku.

Hodně špatné myšlenky

Stahování islamistic­kých videí a své nahrávky vysvětlova­l zájmem o miltárie, zbraně a uniformy. „Líbí se mi to oblečení, ale dělám to jen sám pro sebe. Neznamená to ale, že chci někomu ubližovat,“zdůraznil obžalovaný. Přiznal však, že špatné myšlenky kdysi měl. Na Slovensku uvažoval o bombovém útoku na prešovském autobusové­m nádraží. Islám mladíka fascinoval již na základní škole, konvertova­l k němu v Česku před čtyřmi lety.

Státní zástupce i obhájkyně si po rozsudku ponechali čas na rozmyšleno­u. Rozhodujíc­í slovo tedy dostane Vrchní soud v Praze.

Na velký rozsudek za terorismus městský soud čeká. Ne však, že by v metropoli k explozím nedošlo. Výbušniny ve vysočanské poliklinic­e nebo u památníků na Újezdě či nařezané kolejnice – to byla vizitka důchodce Vladimíra Štěpánka.

„Tento případ nemá v novodobých dějinách české kriminalis­tiky obdoby,“popsal ho kriminalis­ta Jiří Svoboda. Štěpánek, krycím jménem Mrzák, operoval nejen v Praze v letech 1999 až 2003. Při zatýkání se smrtelně zranil.

Granát použil roku 2004 v Praze Jakov Mošajlov při mafiánském vyřizování účtů. Trest pět let padl za obecné ohrožení. I Marián Monczka použil roku 1994 v Praze výbušninu, patnáctile­tý trest dostal mimo jiné za vydírání.

 ?? Foto: ČTK ?? Vinen Nešlo o teror, Kobulnický si i tak odpyká 6,5 roku.
Foto: ČTK Vinen Nešlo o teror, Kobulnický si i tak odpyká 6,5 roku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia