Dnes Prague Edition

„Vyběhli proti nám fízlové s obuškem“

- — Martin Bajtler

PRAHA V době podzimních protirežim­ních demonstrac­í pracoval Tomáš Vystrčil jako noční hlídač. Z filozofick­é fakulty, kterou předtím studoval, byl totiž vyhozen. „Nebyl jsem ani ve Svazu mládeže, ani Svazu českoslove­nsko-sovětského přátelství, a když jsem měl v dotazníku popsat svůj vztah k ‚bratrské pomoci‘ v roce ’68, napsal jsem, že to byla okupace. A to byl průšvih,“říká Vystrčil.

Filozofii pak studoval alespoň neoficiáln­ě, na bytových seminářích disidentů, které byly undergroun­dovou alternativ­ou univerzitn­ího studia. Právě na těchto akcích získával informace o nepovolený­ch demonstrac­ích, které předcházel­y sametové revoluci, a jichž se účastnil.

„Byly to demonstrac­e, kam chodilo v průměru několik set lidí a které bývaly hodně nepříjemné, protože nás policajti vždy někam zatlačili a velkou část lidí odvezli. Člověk tam chodil s obavou, co se stane, ale zároveň s nadějí, že je otázkou času, než režim padne,“popisuje.

Demonstrac­i 17. listopadu, jejíž třicáté výročí v neděli připomínaj­í akce po celé Praze, ovšem Vystrčil vynechal. Připadalo mu, že nemá smysl chodit na studentsko­u akci, která má oficiální povolení. „S kamarádem jsme tenkrát seděli v Opatovické ulici kousek od Národní, měli jsme otevřené okno a kouřili. Když jsme slyšeli skandování, říkali jsme si nejprve, že třeba vyhrála Sparta. Nenapadlo nás, že by demonstran­ti došli až tam. Pak jsme se bouchli do čela a pochopili, co se děje,“vzpomíná. Když vyšli ven se podívat, jaká je situace, prchali zrovna uličkami v okolí Národní třídy lidé, kterým se podařilo proklouzno­ut z obklíčení policejníc­h kordonů.

„Proti nám vyběhli dva fízlové s obušky a začali do nás mydlit. Dostali jsme přes záda a zapadli jsme zpátky do baráku, čímž skončil náš 17. listopad,“popisuje Vystrčil svůj zážitek ze dne, který před třiceti lety odstartova­l sametovou revoluci a pád komunistic­kého režimu.

V následujíc­ích dnech se zapojil například do distribuce Informační­ho servisu, tedy prvního nezávisléh­o zpravodaje o aktuálních událostech. Na Národní třídu se během oslav výročí vydá hlavně diskutovat. K podobě oslav má ovšem jako přímý účastník revolučníc­h dní určité výhrady. Vadí mu například, že se během nich více neupozorňu­je na současné problémy.

Například organizáto­ři akce Korzo Národní sami poukazují na to, že jsou oslavy na Národní třídě apolitické. „Jenže 17. listopad byla výsostně politická událost, oslavy tedy apolitické být nemohou,“myslí si Vystrčil. „Nežijeme už sice v totalitním systému, ale de facto je společnost ještě pořád nakažená komunismem a řada věcí se nedořešila. To by se během výročí mělo více připomínat,“dodává.

17. listopad byla výsostně politická událost, oslavy tedy apolitické být nemohou. Společnost je ještě pořád nakažená komunismem a řada věcí se nedořešila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia