Dnes Prague Edition

Zaplní metropoli

Jak letos oslavíte 30. výročí sametové revoluce?

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES primátor Prahy režisér kardiochir­urg poslanec, pražský zastupitel režisér, scenárista radní Prahy pro oblast kultury kavárník, tvůrce projektů oživujícíc­h veřejný prostor poslanec, pražský zastupitel (STAN), radní Prahy pro l

PRAHA V hlavním městě se po celý víkend uskuteční desítky kulturních a společensk­ých akcí, výstav, koncertů i happeningů, které připomenou 30. výročí listopadov­ých událostí a sametové revoluce. Redakce MF DNES se zeptala některých osobností, jak se chystají významný svátek oslavit.

Zdeněk Hřib (Piráti)

Pro mě osobně je výročí sametové revoluce snad to nejdůležit­ější ze všech, které si každý rok připomínám­e, a to především kvůli svému přesahu do současnost­i. Na den předtím jsme nachystali venkovní výstavu fotografií Jana Šibíka „Praha 1989“na Mariánském náměstí a prakticky celou neděli strávím v blízkosti Národní třídy, kde budu hovořit s občany. Nejprve po ránu zapálím svíčku u pamětní desky 17. listopadu a následně položím za hlavní město věnec na pietním shromážděn­í u Hlávkovy koleje. Večer určitě nevynechám videomappi­ng na historické budově Národního muzea.

Jan Hřebejk generální ředitel Národního muzea

Výročí si připomenu a oslavím opravdu pracovně na našich vernisážíc­h výstav věnovaných událostem roku 1989. Určitě si přitom ale vzpomenu, jak jsem jako student gymnázia chodil na demonstrac­e na Václavské náměstí s nadějí, že budeme konečně žít svobodně, a zároveň s obavami, zda komunistic­ký režim ještě nějak nezasáhne.

Jan Pirk

Každý rok chodím na Národní třídu, neboť k tehdejším událostem mám živý vztah. Dodnes si pamatuji, jak jsem měl jako kluk přesně 17. listopadu před třiceti lety trénink v ping-pongu na Střeleckém ostrově a pak jsem šel přes Národní třídu na Václavské náměstí, kde jsme tehdy bydleli. Asi hodinu a půl poté tudy prošla manifestac­e. Celou revoluci jsem pak viděl z okna. Rád bych vzal i tentokrát děti a prošel se s nimi po centru.

Václav Marhoul

Na výročí v neděli odpoledne se aktivně zúčastním veřejného čtení textů Václava Havla v rámci akce Obývák Václava Havla na Národní. Jinak se samozřejmě s rodinou projdeme po Národní třídě. Večer pak dorazím na předávání Cen Paměti národa.

Hana Třeštíková (Praha sobě)

Díky koordinaci příprav jsem byla tentokrát organizaci oslav hodně blízko. Už od jara jsem se se všemi potkávala a o to víc se letos těším, protože jsem viděla, kolik mladých aktivních lidí za přípravami stojí. Třicet let svobody určitě oslavím s lidmi v ulicích. Po pietním shromážděn­í u Hlávkovy koleje se přesunu na brunch na Národní třídu a v centru strávím celý den. Chystá se řada skvělých akcí pořádaných lidmi, pro které je svoboda opravdovou hodnotou.

Ondřej Kobza

V průběhu celého roku pořádám různé akce, ale právě tento den nikoliv, protože toho naopak spoustu organizují všichni ostatní. Snažím se být aktivní průběžně, než být angažovaný jen jeden den v roce. Po Národní třídě se ale projít půjdu.

Bohuslav Svoboda (ODS)

Sametovou revoluci a 17. listopad si tradičně připomínám s kolegy z ODS na Národní třídě. Odpoledne obvykle trávím s rodinou a předpoklád­ám, že letos tomu nebude jinak.

Hana Kordová Marvanová

Určitě půjdu ráno s ostatními kolegy z rady k pamětní desce na Národní třídu, také se zúčastním debaty, kterou pořádá historik Petr Blažek, a večer dorazím do Národního divadla na udílení Cen Paměti národa neziskové organizace Post Bellum. Mezitím bych ráda navštívila různé koncerty, průvod masek i další akce v centru města. Na Národní třídě jsem totiž byla už před třiceti lety a chodím tam soukromě každý rok.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Centrum dění na Národní V rámci oslav 17. listopadu se nejvíce akcí stejně jako loni uskuteční na Národní třídě (na snímku). Chystají se sem i mnozí politici a umělci.
Foto: Petr Topič, MAFRA Centrum dění na Národní V rámci oslav 17. listopadu se nejvíce akcí stejně jako loni uskuteční na Národní třídě (na snímku). Chystají se sem i mnozí politici a umělci.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia