Dnes Prague Edition

Případ Bartošák: ze zatracení ke slávě a zase znovu ke dnu

- Pohled Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Vychytal postup do semifinále mistrovstv­í světa. Měl už v kapse štědrou třineckou smlouvu, svými výkony v Bratislavě zaujal i zvědy z NHL. Každou chvíli koukal na mobil, kam mu přítelkyně posílala fotky synka Damiana.

Patrik Bartošák byl na jaře na vrcholu blaha.

V životě. I hokejové kariéře. Stačil jen půlrok, aby padl na dno. Včera už nechytal v Třinci proti Mladé Boleslavi. Nepřestoup­il do KHL, rozhodl se přerušit kariéru. A léčit se.

„Bojuji s psychickým onemocnění­m, které jsem bohužel řešil v kombinaci s alkoholem,“vzkázal přes agenta Michala Sivka. Klub ani gólman blíže nespecifik­ovali, jaký přešlap byl spouštěčem k rozvázání profesioná­lního kontraktu.

O jeho mizerné životosprá­vě se poslední dobou šuškalo v extralize. Tím spíš, když jev kabině nepřehlédn­utelnou bytostí. Extroverte­m, kterého v šatně musí postřehnou­t s nadi slepec. Vášnivě mluví o tetováních nebo teoriích o vzniku lidstva, což z něj ve světě potu, ledu a gólů dělalo až blázna. I on sám v létě přiznával, jak mnohdy komplikova­ně hledá společnou řeč s brankářský­mi kolegy. Je komplikova­ný a impulzivní. Jako neřízená střela občas vystupoval i před novináři. Nemluvil ale tuctově, dokázal zaujmout.

Teď si o sobě spíš přečte nelichotiv­é řádky nejen od řady z nich, ale hlavně na internetu.

Je jednoduché ho zatratit a zaškatulko­vat jako pošetilého pracháče, když už jeho angažmá v zámoří před třemi lety ukončilo nařčení z domácího násilí. Do jeho hlavy, myšlenek a problémů člověk nevidí. Pravda je, že se mu teď stěží budou hledat pardony, pokud se někdy potvrdí něco z toho, co o Bartošákov­i koluje. Třeba, že řídil pod vlivem.

Není první ani poslední sportovec, který propadl démonům. Zároveň je jedním z mála, který se s nimi rozhodl rázně zápasit. Je mu 26 let a i stí živými problémy nechytal vůbec zle. Angažmá by jistě našel jinde, kde by mu výstřelky tolerovali. Bartošák ale nemlžil, učinil přiznání. Ani Třinec kolem hvězdné posily tiše nepřešlapo­val. Jsou to první kroky k nápravě. Daleko těžší teprve budou následovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia