Dnes Prague Edition

Ohrožený druh

Ubývá gólmanů, kteří odchytají (skoro) celou základní část. Je to náhoda, nebo chyba? Spíš nutnost, která kopíruje trend z NHL.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Loni se podíval na mistrovstv­í světa. Má dva finské tituly. Zkusil si i KHL, švýcarskou ligu a včera Dominik Hrachovina debutoval v extralize, kde má vyřešit šlamastyku v libereckém brankovišt­i.

Na extraligu luxusně placený Patrik Bartošák včera přiznal psychické problémy, které tišil alkoholem. Místo chytání se chce třinecký gólman léčit.

Kolísavé výkony Matěje Machovskéh­o způsobily, že se ve Spartě střídá s Jakubem Sedláčkem.

Ve Zlíně mají obří potíže po zranění Libora Kašíka.

V extralize lze pozorovat zajímavý jev: Mizí z ní jasné jedničky.

„Dřív ji chtěli mít všichni trenéři,“říká dlouholetý extraligov­ý gólman Jiří Trvaj. „Chtěli někoho, na koho by se spolehli nebo všechno svedli,“pousměje se. Trvaj patří do generace, která si bez potíží z 52 duelů základní části opakovaně připisoval­a kolem padesátky startů. Stejně jako Bříza, Málek nebo Salfický. Bezpochyby byste vyjmenoval­i

řadu dalších jmen. Nyní je základní část zhruba ve třetině a jen hrstka mančaftů má jedničku, která by odchytala (téměř) všechno.

Vítkovický Svoboda. Mazanec v Hradci. Brno překvapivě táhne Vejmelka, který má životní fazonu. V Plzni se drží Frodl, jenž má na betonech daleko větší zodpovědno­st při absenci kolegy Pavelky.

Sedni, vezmi ručník a koukej se

Právě zranění nebo výkyvy formy odjakživa narušují budování pevností v extraligov­ých brankovišt­ích. Lze argumentov­at třeba propracova­nějšími a důslednějš­ími přípravami, na druhou stranu Trvaj namítá: „Program, který má extraliga, není extrémně náročný. Většinou hrajete dvakrát týdně a člověk často pět dní čeká na zápas.“Důvody hledejte jiné.

„V Americe mají určené jedničky, ale příležitos­t dostávají i dvojky, na což někteří trenéři u nás zapomínali,“podotýká bývalý kouč a expert Marek Sýkora. „Není to o tom, že si zvyknou sedět na střídačce, hodit si ručník za krk a sledovat, jak kolega válí.“

Zámořský trend, z něhož v NHL profitují i bývalí extraligov­í strážci Rittich s Francouzem, se šíří do soutěže, kde na sebe poprvé výrazně upozornili. „Přikláním se k variantě rozložit zápasy mezi víc gólmanů a záleží jen na poměru, který si stanoví trenéři,“přikývne kouč reprezenta­čních gólmanů Zdeněk Orct. „Nejsem zastánce, aby jeden člověk zvládl 95 procent zápasů.“

Chytejte. A uvidíme v play off

To znamená raději udržet v zápřahu dva gólmany. Nevsadit na jeden trumf, který posléze nemusí zastihnout klíčová fáze sezony ve špičkovém rozpoložen­í.

Perfektním příkladem je Litvínov, kde mužům s maskou velí právě

Orct, pokud zrovna nemá povinnosti u reprezenta­ce. O litvínovsk­é brankovišt­ě se spravedliv­ě dělí Honzík s Janusem. Pravidelně se střídají gólmani i na Spartě nebo v Olomouci. Ve Varech si zase může občas odfrknout Novotný, jehož zastoupí teprve sedmnáctil­etý Bednář.

„Změnila se také konkurence. V dnešní době jsou brankáři v extralize daleko vyrovnaněj­ší,“podotýká Orct.

Současní čtyřicátní­ci a zejména padesátníc­i neprchali po houfech do ciziny. Východ byl na přelomu tisíciletí stále ještě poměrně neprobádan­ý, do Ameriky zamířili jen ti nejlepší. „A třeba můj velký šprajc byla jazyková bariéra,“vzpomíná Orct. I proto podstatnou část kariéry jako jeho vrstevníci strávil v Litvínově a Kladně a lze ho zařadit do éry neochvějný­ch vládců brankovišť.

Dobrý rok a hned do ciziny

Nyní se po podobných následovní­cích pátrá těžce. Nejtalento­vanější a nejcílevěd­omější brankáři (a nejen oni) zmizí do světa už coby junáci. Poptávka po perspektiv­ních gólmanech je taková, že k zahraniční výzvě stačí i jedna nebo dvě úspěšné extraligov­é sezony, jako se to povedlo Rittichovi nebo Rybárovi. Řádně vytěžovaní extraligov­í finalisté z poslední sezony – třinecký Hrubec a liberecký Will – už také zdárně chytají puky v KHL a Švédsku. Ti, kteří zakusili cizinu a mají možnost v ní za přijatelný­ch podmínek zůstat, si klidně na zahraniční kšeft počkají jako nedávno Alexandr Salák.

Takže dovolí současný trend, aby se v nejvyšší soutěži zrodily nové brankářské stálice?

„Zdá se mi, že se nyní také častěji gólmani točí, když se jednomu trochu nezadaří,“připojuje se Trvaj. „Když vám tam napadá pět nebo šest gólů, ale další zápas jdete do brány zase, psychice to ohromně pomůže.“

Podobné důvěře se nyní těší jen několik vyvolených. „K padesáti zápasům se může dostat Vejmelka nebo Svoboda,“odhaduje Orct.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? V zápřahu
Plzeňský Dominik Frodl včera zasáhl i do sedmnáctéh­o extraligov­ého utkání svého týmu v této sezoně.
Foto: Profimedia.cz V zápřahu Plzeňský Dominik Frodl včera zasáhl i do sedmnáctéh­o extraligov­ého utkání svého týmu v této sezoně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia