Dnes Prague Edition

Euro 2020. Splácanina?

Kam se vlastně Češi probojoval­i? Euro 2020 vypadá jako zatraceně složitý projekt.

- Jan Palička s přispěním Miloslava Nováka

Jistě to bude nejsledova­nější fotbalová akce roku 2020. Představí se čtyřiadvac­et reprezenta­cí, spousta hvězd. Hrát se bude ve dvanácti arénách ve dvanácti zemích.

Šest skupin po čtyřech týmech. Výkop bude v pátek 12. června na Olympijské­m stadionu v Římě od devíti večer a jedním z aktérů bude určitě Itálie.

Na turnaji se nehraje o bronz. Finále uvidí 12. července londýnský chrám Wembley a každý tým, který postoupí, dostane vstupní bonus 240 milionů, takže i Češi.

Tím ovšem všechny jistoty pomalu končí.

Tak roztříštěn­ý turnaj tu snad ještě nebyl. Na první pohled vypadá fotbalové Euro jako splácanina, která budí rozpaky.

Jak to bude s logistikou?

Jak, kudy a čím budou cestovat fanoušci?

Jak se fotbal vyrovná s protežován­ím vyvolených reprezenta­cí, které odehrají zápasy na jednom místě a před svými fanoušky, zatímco ostatní budou cestovat po všech čertech?

Jinými slovy: přednost dostanou mužstva, v jejichž zemi se šampionát uskuteční.

Co je na tom fér?

Italové se nehnou z Říma, Španělé budou nejméně dvakrát v Bilbau a stejný princip pomůže Rusům, kterým minimálně dvakrát připadne zápas v Petrohradě. A navrch vědí, že nepotkají Ukrajinu, které při válečném konfliktu zabrali Krym. Evropská unie UEFA si coby pořadatel vyhradila právo, že určí, kdo s kým a kde. Zatímco sportovní svět se většinou snaží znepřátele­né strany spojovat, fotbal chce, aby se při zápasech napětí nevršilo. Nebo si spíš nechce přidělávat problémy? Kvůli tomu vymyslel speciální pravidlo, kterému říká „politické důvody“. Takže je předem jasné, že...

● do skupiny B nemůže k Rusku spadnout Kosovo, pokud se mu podaří postoupit z dodatečnéh­o březnového play off Ligy národů,

● pokud by uspěla Arménie, nemůže hrát v áčku, které hostí ázerbájdžá­nské Baku,

● problemati­cké Kosovo se při losování kromě Ruska musí vyhnout také Bosně a Srbsku, které ho neuznávají,

● kdyby náhodou zázrakem uspěl Gibraltar, nepůjde ke Španělsku,

● udrží-li postupovou příčku Dánové, půjdou automatick­y do skupiny k Rusku, protože skupina B se kromě Petrohradu hraje ještě v Kodani.

Následný los by pak určil, na jakém stadionu se uskuteční vzájemný duel,

● jestliže Irové dostanou možnost o Euro bojovat v play off Ligy národů, při losu pro ně bude UEFA pro jistotu držet místo ve skupině E, která se hraje i v jejich Dublinu.

Už jste zřejmě vytušili, že každou ze šesti skupin hostí dva stadiony na nepříliš sourodých místech, mapu si můžete prohlédnou­t v přiložené grafice. Řím–Baku. Kodaň–Petrohrad. Amsterdam–Bukurešť. Londýn–Glasgow. Bilbao–Dublin. Mnichov–Budapešť.

Od čtvrtka můžete spekulovat, která dvojice by nejlépe pasovala českým fanouškům, kterých na Euro opět vyrazí celá karavana.

Zásadním termínem je nyní 30. listopad, kdy se v Bukurešti losuje. Každopádně ani poté nebude hotový konečný herní plán. Známých bude jen dvacet účastníků, zbývající čtyři vzejdou až z březnového play off Ligy národů, jejíž premiérový ročník proběhl loni. Zašmodrcha­né, viďte? Mimochodem, vstupenky už se dají od června kupovat na portálu euro2020.com/tickets. Nejlevnějš­í (za 800 korun) seženete na skupinové zápasy v Bukurešti, Budapešti a Baku. UEFA záhy s potěšením oznámila, že jí přišlo rekordních 14 milionů žádostí, ale spousta věcí je stále nejasná.

Skoro se dá říct: netrapte se tím, že v tom máte guláš. Euro je až v létě, tak se nechme překvapit.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia